Fondul Proprietatea ar fi bucuros să poată ajunge la o înțelegere cu Engie România pentru rezolvarea litigiului său din instanță cu mai mulți foști și actuali administratori și directori ai companiei, în condițiile în care FP are nevoie de sprijinul acționarului majoritar pentru aprobarea listării la Bursă a companiei, printr-o ofertă publică de vânzare a participației de 12% a Fondului Proprietatea la capitalul Engie România, a declarat Johan Meyer, CEO Templeton Investments și manager al FP, răspunzând unei întrebări din partea Profit.ro la conferința de presă de după ședința AGA de astăzi a Fondului.
"Va trebui să evaluăm beneficiile unei astfel de decizii (de renunțare la litigiu – n.r.). Cred că este prudent să afirmăm că avem o relație bună cu compania ca atare, iar pentru a realiza listarea la Bursă a participației noastre avem nevoie de sprijinul acționarului majoritar al Engie, astfel că vom avea grijă de toate mecanismele necesare în vederea listării. Dacă vom putea ajunge la o înțelegere cu privire la litigiul în curs, am fi bucuroși să facem asta", a răspuns Meyer, întrebat de Profit.ro dacă FP ia în calcul renunțarea la litigiu în condițiile în care va obține sprijinul Engie pentru listarea la Bursă a participației Fondului.
După cum Profit.ro a anunțat încă de la finalul lunii trecute, compania Engie România, fosta GDF Suez România, controlată de grupul francez omonim, unul dintre cei doi mari distribuitori (prin Distrigaz Sud Rețele) și furnizori de gaze naturale din țară, poate fi listată la bursă, printr-o ofertă publică de vânzare a acțiunilor Fondului Proprietatea, care deține aproape 12% din capitalul Engie România.
CITEȘTE ȘI Omul de afaceri Petre Badea și Aedificia Carpați, trimiși în judecată pentru cumpărare de influență și evaziune fiscală. Suspiciune: Bani pentru parlamentarCeilalți acționari semnificativi ai Engie România sunt vehiculul investițional înregistrat în Olanda Romania Gas Holding BV, controlat de grupul francez Engie, fostul GDF Suez, cu 51% din titluri, și statul român prin Ministerul Energiei, cu aproape 37%.
Urmează acum să fie luată o decizie în privința aprobării de principiu a admiterii la tranzacționare pe o piață reglementată a Engie România, prin ofertă publică de vânzare de acțiuni a Fondului Proprietatea. Decizia va fi supusă votului acționarilor companiei în AGA programată pentru data de 28 noiembrie.
Meyer a precizat, la solicitarea Profit.ro, că, potrivit actului constitutiv al Engie România, decizia de listare a companiei trebuie luată cu majoritatea simplă a voturilor din AGA, deci pentru aprobarea listării va fi suficient votul acționarului majoritar Romania Gas Holding BV, deținut integral de grupul francez Engie.
Potrivit celei mai recente evaluări a FP, participația de 12% din acțiuni a Fondului la Engie România este estimată la 119,53 milioane dolari (circa 490 milioane lei), ceea ce evaluează întreaga companie la peste 4 miliarde de lei. Deținerea la Engie, care are o pondere de circa 4,8% în activul net al FP, a fost anunțată ca disponibilă pentru vânzare de către Fondul Proprietatea încă de anul trecut.
CITEȘTE ȘI Guvernul german alocă 3 miliarde de euro pentru dezvoltarea inteligenței artificialeFondul Proprietatea a depus în vara anului trecut o cerere de chemare în judecată în fața Tribunalului București împotriva membrilor Consiliului de Administrație și a directorilor Engie România SA, pentru recuperarea unor presupuse daune cauzate companiei prin aprobarea, încheierea și executarea de contracte de servicii de management și consultanță cu acționarul majoritar, grupul francez Engie, în perioada 2011-2015, în valoare de aproape 3 milioane euro. În replică, Engie a respins acuzațiile și a sugerat că momentul formulării publice a acestor acuzații se lega de intenția FP de a-și vinde participația de 12% din acțiunile Engie România. FP a formulat astfel de acuzații față de conducerea Engie și în 2016.
Listarea participației de 12% a FP la Engie urmărește să atingă mai multe obiective, a arătat managerul FP. "În primul rând, pentru Fond, să sporească lichiditatea portofoliului de dețineri, întrucât suntem convinși că majorarea porțiunii lichide a acestuia va avea un efect benefic asupra discountului dintre valoarea unitară a activului net și prețul de piață al acțiunii FP. Evident, în plus, dacă această listare va fi aprobată de către acționarii Engie în AGA, FP va încasa cash contra deținerii sale", a declarat Meyer.
Acesta a mai spus că, pentru Ministerul Energiei, al doilea acționar ca importanță al Engie România, listarea companiei ar fi de asemenea benefică, pentru că ar oferi un reper transparent de preț cu privire la deținerea ministerului, fie că acesta vrea să și-o majoreze, fie că vrea să și-o vândă.
"Asta a fost întotdeauna o mare provocare pentru Guvern, evaluarea participațiilor sale la companii nelistate, pentru că există tot timpul riscul unor probleme de natură juridică, ești acuzat fie că ai cumpărat prea scump, fie că ai vândut prea ieftin active, iar această incertitudine este de natură să blocheze procesul decizional. Însă atunci când există un preț limpede de piață, precum în cazul acțiunilor listate la Bursă, este mult mai ușor să decizi, ca Guvern, să cumperi sau să vinzi. În consecință, ar fi absolut logic ca Ministerul Energiei să susțină listarea Engie. Aceeași logică se aplică și în cazul companiei-mamă a Engie. În plus, listarea Engie ar majora lichiditatea și volumul tranzacțiilor la BVB, ceea ce ar ajuta bursa românească în demersul său de a obține în sfâșit statutul de piață emergentă", a conchis Johan Meyer.
CITEȘTE ȘI Grupul Peikko, intrat pe piața locală, anunță planul pentru fabrica din România: Aici sunt oameni care vor să muncească, în alte țări nu sunt dorniciFondul este de câțiva ani în proces de lichidare a participațiilor sale minoritare la societăți românești nelistate, din care cea mai importantă este cea de la Hidroelectrica. În urmă cu doi ani, Fondul și-a vândut participațiile de 13,4%, respectiv 18,34% la principalii concurenți ai Engie și Distrigaz Sud Rețele, E.ON Energie și E.ON Distribuție (actualmente Delgaz Grid). În 2017, Fondul a vândut acțiunile pe care le deținea la filialele de distribuție și furnizare ale Electrica SA contra sumei totale de peste 752 milioane lei.
Anul trecut, Fondul a anunțat că și-a scos la vânzare și participațiile la furnizorii de energie electrică Enel Energie și Enel Energie Muntenia și la distribuitorii E-Distribuție Muntenia, Banat și Dobrogea, toți controlați de grupul italian Enel.
Distrigaz Sud Rețele a Engie și Delgaz Grid din grupul german E.ON dețin, în proporții aproape egale, cea mai mare parte a concesiunilor de rețele de distribuție locale a gazelor naturale din România, filiala Distrigaz Sud Rețele a Engie gestionând rețeaua de distribuție a gazelor din Capitală. Engie și E.ON sunt și cei mai mari furnizori de gaze fără statut de producători din țară.
CITEȘTE ȘI Veniturile Digi au crescut cu aproape 10% la 9 luni, la peste 752 milioane de euro. Situația pe piața din RomâniaPotrivit celor mai recente date ale ANRE, la finalul lunii iulie a acestui an, Engie avea o cotă de 50,87% din piața reglementată de furnizare de gaze cu amănuntul, fiind lider în cadrul acesteia, și una de peste 13% din cea concurențială, pe aceasta din urmă clasându-se imediat după cei doi mari producători OMV Petrom și Romgaz.
Engie România a terminat anul trecut cu un profit net de 337,24 milioane lei, în scădere cu 8,7% comparativ cu 2016, la o cifră de afaceri de circa 5,07 miliarde lei, cu peste 8% mai mare față de anul anterior. Businessul de distribuție de gaze, derulat prin filiala Distrigaz Sud Rețele, a avut anul trecut un profit net de 123,17 milioane lei, în scădere de la 127,65 milioane lei în anul anterior, și o cifră de afaceri de 1,24 miliarde lei, în creștere față de 1,14 miliarde lei în 2016.
Pe lângă furnizarea și distribuția de gaze, Engie mai este activă pe piața românească în producția, furnizarea și tradingul de de energie electrică, deținând două parcuri eoliene, în domeniul serviciilor energetice, precum și în sectorul proiectării și ingineriei pentru industria energetică. În vara acestui an, Engie a cumpărat 60% din acțiunile companiei brașovene Flashnet, dezvoltor de sisteme inteligente de gestionare a energiei pentru orașe, cu intenția de a-și consolida poziția pe piața de iluminat public inteligent.