Profitul Engie, fosta GDF Suez România, a scăzut cu 36% la 6 luni, din cauza reducerii tarifelor de distribuție a gazelor

Profitul Engie, fosta GDF Suez România, a scăzut cu 36% la 6 luni, din cauza reducerii tarifelor de distribuție a gazelor
scris 10 sep 2016

Engie România, fosta GDF Suez România, controlată de grupul francez omonim, una dintre cele două companii care domină industria locală de distribuție și furnizare de gaze naturale, a terminat primul semestru al acestui an cu un profit net de 223,05 milioane lei, cu 36% mai mic față de cel obținut în perioada similară din 2015 (351,29 milioane lei), în primul rând din cauza reducerilor de tarife reglementate de distribuție gaze operate de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit situațiilor financiare semestriale consolidate ale Engie România, scăderea rezultatului net a fost cauzată în principal de micșorarea marjei la gaze, ca urmare a reducerilor succesive de tarife de distribuție aplicate de către ANRE în aprilie și mai 2016, dar și a diminuării volumelor de gaze distribuite, din cauza temperaturilor mai ridicate din primul trimestru al anului. A scăzut, de asemenea, marja de furnizare gaze.

Urmărește-ne și pe Google News

Un alt motiv de diminuare a profitului net a fost creșterea provizioanelor constituite pentru acoperirea riscului de neîncasare a facturilor de la unii clienți, din cauza înrăutățirii comportamentului de plată al acestora, precum și de reducerea producției de electricitate a centralelor eoliene din portofoliul companiei, din cauza condițiilor climatice nefavorabile.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Aceste efecte negative au fost parțial compensate de recunoașterea în venituri a certificatelor verzi amânate la plată primite în anul 2016 pentru producția de energie electrică a parcurilor eoliene ale Engie România, dar și de reducerea cheltuielilor cu amortizarea și deprecierea, precum și a unor cheltuieli operaționale. Cifra de afaceri a companiei a scăzut cu 3,5%, de la 2,506 la 2,419 miliarde lei.

Acțiunile Fondului Proprietatea se corectează după oferta de răscumpărare și trage în jos bursa CITEȘTE ȘI Acțiunile Fondului Proprietatea se corectează după oferta de răscumpărare și trage în jos bursa

De altfel, și grupul-mamă francez Engie a pus scăderea cu 7,1% a veniturilor sale totale în primele 6 luni din 2016, la 4,21 miliarde euro, printre altele, pe seama reducerii tarifelor de distribuție a gazelor în România, element care, în plus, a limitat creșterea profitului operațional al Engie în primul semestru la 1,7%, până la 347 milioane euro.

Engie România, subsidiară a grupului francez omonim, este acționarul unic al Distrigaz Sud Rețele, care operează rețeaua de distribuție a gazelor naturale din Capitală. Ministerul Energiei deține o participație de 37% la Engie România.

Ministerul Energiei a anunțat, vineri seară, că Distrigaz Sud Rețele a ajuns la o înțelegere cu producătorul de energie termică ELCEN, furnizorul RADET, pentru plata eșalonată a datoriilor restante și va ridica poprirea de pe conturile companiei de stat, acordul eliminând, pe moment, riscul unor întreruperi în alimentarea cu apă caldă a Capitalei. Poprirea fusese instituită de către Distrigaz Sud Rețele pentru datorii neachitate în valoare de 11,6 milioane lei, reprezentând dobânzi de întârziere la plată a serviciilor de distribuție a gazelor.

Engie România vrea să extindă rețelele de distribuție de gaze din toate cele 19 de județe unde are concesionate astfel de rețele, plus municipiul București, și estimează că valoarea totală a investițiilor necesare ar putea depăși jumătate de miliard de lei pe 3 ani, cu tot cu TVA.

Samsung ar putea vinde divizia de imprimante către compania rivală HP CITEȘTE ȘI Samsung ar putea vinde divizia de imprimante către compania rivală HP

Compania, prin subsidiara Distrigaz Sud Rețele, derulează în prezent lucrări de modernizare a rețelei de distribuție de gaze naturale în centrul Bucureștiului, pe bulevardul Magheru și pe alte 8 străzi din zonă. Scopul lucrărilor este îmbunătățirea parametrilor tehnici în alimentarea cu gaze naturale. Lucrările au început la începutul lunii iulie și au avut drept termen de finalizare sfârșitul lunii august, prelungit ulterior până la jumătatea lunii septembrie.

Engie România distribuie gaze naturale unui număr de 1,6 milioane de clienți, prin rețele de distribuție în lungime totală de 18.900 de kilometri. Pe partea de furnizare de gaze, compania era lider de piață pe segmentul clienților casnici la finalul anului trecut, cu o cotă de 46,28%, fiind urmată de E.ON Energie România (43,36%). Pe piața liberă, Engie se situa pe locul 3, cu o cotă de 20,29%.

Engie România SA a terminat anul trecut cu un profit net de 371,8 milioane lei, în scădere cu 4,8% față de 2014, și o cifră de afaceri de 4,53 miliarde lei, similară cu cea din anul anterior.

Un fost inginer VW, găsit vinovat de o instanță din SUA în scandalul emisiilor CITEȘTE ȘI Un fost inginer VW, găsit vinovat de o instanță din SUA în scandalul emisiilor

În aprilie anul acesta, Fondul Proprietatea, care deține 12% din acțiunile Engie România, fosta GDF Suez Energy România, a cerut inițierea unei acțiuni în răspundere împotriva administratorilor companiei din perioada 2013-2015, pentru prejudicii aduse acesteia prin contracte de consultanță și management semnate cu grupul-mamă francez.

Astfel, la solicitarea FP, ordinea de zi a AGA Engie România din 27 aprilie a fost completată cu un punct care prevede "aprobarea inițierii de către societate (...) a unei acțiuni în răspundere pentru daunele produse societății de către membrii Consiliului de Administrație și directori prin aprobarea încheierii, încheierea și acceptarea prestării unor servicii de management și servicii specifice de consultanță AIFA și CEEME în perioada 2013-2015 de către GDF Suez SA, acționar majoritar al societății".

În raportul anual al administratorilor Engie România pe anul trecut se menționează că, prin ordinul ministrului Finanțelor Publice nr. 442/2016, în vigoare din februarie anul acesta, "sunt aduse modificări substanțiale în ceea ce privește legislația aplicabilă în domeniul prețurilor de transfer, pentru tranzacțiile intragrup efectuate începând cu anul 2016".

Luna trecută, președintele ANAF, Dragoș Doroș, declara, în exclusivitate pentru Profit.ro, că Fiscul are în desfășurare peste 100 de controale la companii unde a identificat risc asociat cu prețurile de transfer și intenționează ca, până la finalul anului, să dubleze numărul de verificări în acest domeniu.

Guvernul a adoptat, în iunie, printr-un memorandum, Planul BEPS (Base Erosion and Profit Shift) – Erodarea bazei de impozitare și transferul profiturilor, elaborat de OECD. Termenul tehnic se referă la efectul negativ al strategiilor de evitare a taxelor, utilizate de companiile multinaționale sau de grupurile de companii. Experții consultanți de Profit.ro arată că implicațiile vor fi fără precedent, iar unele grupuri ar putea fi chiar nevoite să-și reconfigureze întregul lanț de dețineri. Prin aceste reglementări, se intenționează că profiturile să fie taxate acolo unde are loc activitatea economică și se creează valoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
engie
distrigaz
distrigaz sud
distrigaz sud retele
preturi de transfer
distributie gaze
tarife distributie gaze naturale