Energomontaj, companie cu capital românesc controlată de manageri și de asociația salariaților, a câștigat un contract de retehnologizare a 2 cazane cu apă fierbinte cu funcționare pe gaze naturale ale Electrocentrale București (ELCEN), furnizorul de agent termic al RADET, unul de la CET Vest, iar celălalt de la CET Grozăvești, valoarea totală cu TVA a contractului atribuit de ELCEN fiind de 26,4 milioane lei.
Contractul a fost atribuit de ELCEN la finalul lunii trecute. Energomontaj a concurat la licitație cu firmele Energoutil Contact, Elsaco, precum și cu consorțiile Alstom Infrastructure – GE Power CZ și Romelectro-ISPE. Termenul de execuție a lucrărilor este de 12 luni.
Contractul este de tip "la cheie", antreprenorului revenindu-i sarcina proiectării, executării lucrărilor de construcții, Iivrării și montării echipamentelor, utilajelor, subansamblelor și materialelor, racordării lor la instalațiile existente, realizării testelor de funcționare și performanță, coordonării generale a proiectului și lucrărilor, instruirii personalului de exploatare și mentenanță și asistenței pe perioada de execuție și garanție.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
CET Vest livrează energie termică, prin 2 magistrale exploatate de RADET, pentru încălzire și apă caldă în zonele Drumul Taberei, Giulești, Crângași, Politehnica și Valea Cascadelor. Termocentrala are o putere electrică instalată de 436,25 MW și una termică de 1.196 gigacalorii/oră. CET Grozăvești livrează energie termică pe magistralele Grivița și Rahova. Puterea electrică instalată a termocentralei este de 100 MW, iar cea termică - de 584 gigacalorii/oră.
Tot în august, ELCEN a acordat contractul de service și mentenanță a turbinei cu gaz din centrala cu ciclu combinat de la CET Vest grupului american General Electric, cu o valoare de 5,65 milioane euro pentru o perioadă de șase ani. Turbina cu gaz de la CET Vest este fabricată de General Electric, compania-mamă a General Electric Global Services, și funcționează din 2009, atunci când a intrat în exploatare Centrala cu ciclu combinat, în urma unei investiții de 160 milioane euro.
Autorizațiile de siguranță ale principalelor CET-uri bucureștene, aparținând ELCEN, expiră în 2016, în condițiile în care compania nu a avut bani pentru a efectua de anul trecut lucrările necesare reînnoirii acestor autorizații, acestea urmând a fi realizate anul acesta, potrivit Guvernului.
CITEȘTE ȘI Oferta de răscumpărare de la Fondul Proprietatea, suprasubscrisă de peste 1.000 de oriAstfel, în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern privind aprobarea bugetului ELCEN pe 2016 se menționează că elaborarea acestuia s-a făcut "avându-se în vedere inclusiv nivelul total al cheltuielilor, care a fost estimat funcție de necesarul de materiale și servicii necesare desfășurării în condiții de siguranță în exploatare și eficiență a activității, acesta fiind o consecință a lipsei de cash-flow din anul 2015, datorat gradului de încasare scăzut de la principalul client RADET București (66,92%)".
"Ca urmare a acestui lucru, nu au putut fi efectuate o serie de cheltuieli necesare, în anul 2016 fiind scadente termenele de valabilitate ale autorizațiilor ISCIR/CNCIR indispensabile funcționării CET-urilor", se arată în documentul citat. ELCEN operează CET-urile Grozăvești, Progresu, București Sud și București Vest, care asigură împreună 90% din totalul necesarului de energie termică al Capitalei.
Este vorba de autorizațiile de siguranță în funcționare ale CET-urilor ELCEN emise de către Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune (CNCIR), precum și de către Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR).CNCIR a fost înființată în 2010, ca urmare a reorganizării prin divizare a ISCIR.
CITEȘTE ȘI Aceeași piesă, alți actori: Ponta și Petrescu sau Dragu și Biriș?ELCEN, furnizorul de agent termic al RADET, încearcă fără succes de jumătate de an să contracteze un credit bancar pentru achitarea unei părți din datoriile restante față de Romgaz. Astfel, de la începutul acestui an, compania a anulat, din lipsă de oferte, trei licitații pentru contractarea unui credit de până în 400 de milioane de lei.
ELCEN suferă din cauza datoriilor istorice de 3,22 miliarde lei ale RADET, Regie controlată de Primăria Capitalei, din care 2,67 miliarde lei reprezintă energie termică livrată și neplătită, iar restul – dobânzi de întârziere. Datoriile s-au acumulat din cauza faptului că Primăria Capitalei are restanțe mari la achitarea către RADET a subvențiilor la prețul gigacaloriei livrate populației.
Energomontaj este o companie cu capital românesc controlată de manageri și de asociația salariaților. Firma se ocupă de lucrări construcții, modernizări, reparații, organizare șantier, întreținere, service pentru obiective energetice termo, hidro, electro și nucleare.
Energomontaj a terminat anul trecut cu pierderi de 34,7 milioane lei, față de un profit net de 6,62 milioane lei în anul anterior, la o cifră de afaceri de 317,96 milioane lei, cu 3,2% mai mică decât în 2014. Compania a avut în 2015 un efectiv mediu de aproape 2.000 de salariați.