Profitul grupului italian Enel în România, calculat înainte de taxe, depreciere și amortizări (EBITDA), a scăzut în primele nouă luni cu 2,6%, la 221 milioane euro, pe fondul reducerii cu 15 milioane euro a profitului din segmentul de retail, potrivit datelor publicate vineri de grupul italian.
În perioada ianuarie-septembrie 2014, Enel a înregistrat un EBITDA de 227 milioane euro în România.
Veniturile Enel pe piața românească au scăzut cu 0,8%, de la 756 milioane euro anul trecut la 750 milioane euro în primele nouă luni, în timp ce profitul înainte de dobânzi și taxe (EBIT) s-a redus cu 11,4%, la 140 milioane euro, se arată în raportul financiar al grupului.
Producția de energie electrică în România a depășit cu puțin 1 TWh după primele nouă luni și a fost asigurată în totalitate din surse regenerabile.
Grupul italian a raportat deprecierea cu 155 milioane euro a activelor din segmentul energiei regenerabile în România, controlate prin intermediul diviziei Enel Green Power România, din cauza "incertitudinilor referitoare la cadrul legislativ și pe fondul condițiilor din piață", potrivit rezultatelor Enel Green Power.
Divizia de energie regenerabilă a grupului a înregistrat o pierdere de 97 milioane euro în trimestrul al treilea, în principal din cauza deprecierii activelor din România.
La finele lunii septembrie, Enel Green Power România avea o capacitate instalată de 534 MW.
La nivel de grup, Enel a raportat un EBITDA de 12,1 miliarde euro, în urcare cu 4,9%, de la 11,6 miliarde euro în ianuarie-septembrie 2014. Rezultatul înainte de dobânzi și taxe a scăzut cu 11,7%, în special datorită deprecierii activelor din Rusia, Slovacia și România.
Veniturile grupului au avansat cu 3,6%, de la 54 miliarde euro la aproape 56 miliarde euro, în timp ce producția de electricitate a crescut cu 1,5%, la 213,7 TWh.
Enel este cel mai mare distribuitor de energie electrică din România, acoperind Bucureștiul și județele Ilfov și Giurgiu prin Enel Muntenia Sud, Dobrogea prin Enel Dobrogea și Banatul prin Enel Banat.
Grupul italian a intrat pe piața energiei din România în 2005, când a cumpărat de la stat companiile de distribuție și furnizare a electricității Electrica Banat și Electrica Dobrogea, pentru care a plătit 127,4 milioane de euro. În 2008, Enel a preluat și Electrica Muntenia Sud, în schimbul a 432,9 milioane de euro.