Filialele regionale de distribuție ale grupului Electrica SA au bugetat pentru acest an o reducere cu 18% a cheltuielilor de întreținere a rețelelor electrice față de anul precedent, scăderea provenind din eficientizarea asigurată de înlocuirea echipamentelor vechi din rețele cu echipamente noi, cu costuri de întreținere reduse, iar în primele șase luni ale anului 2015, față de aceeași perioadă a anului trecut, scăderea efectivă a cheltuielilor de mententanță a fost de 4%, se arată într-un comunicat transmis joi de Electrica SA.
Anunțul vine în urma unui comunicat virulent de miercuri seară al acționarului principal al companiei, Ministerul Energiei, care deține peste 48% din acțiunile Electrica SA, în care se afirma, printre altele, că la nivelul companiei s-au făcut "propuneri de genul reducerii cheltuielilor cu mentenanța cu 94%".
"Din investițiile angajate, până la 30.08.2015, societățile din grupul Electrica au realizat investiții de 279,285 milioane lei, adică circa 32 % din investițiile angajate pentru întreg anul 2015 (circa 20% din planul asumat prin IPO) și propuneri de genul reducerii cheltuielilor cu mentenanța cu 94%! Lăsăm la latitudinea celor interesați să traga concluziile. În aceste condiții, ne putem întreba ce interese au oare cei care sunt deranjați de poziția ministerului față de imperativitatea îndeplinirii obligațiilor asumate prin prospectul de IPO, efectuarea cheltuielilor de mentenanță pentru siguranța rețelelor din segmentul de distribuție, în așa fel încât situații de genul celor de la Carei, când mii de oameni au rămas în beznă în mijlocul iernii, să nu se mai repete sau față de necesitatea introducerii unor criterii de performanță pentru activitatea CA și a agreării unui plan de management cu ținte și termene precise de îndeplinire? Afirmând încă o dată că principiile care ne-au călăuzit în activitatea noastră au fost urmărirea interesului statului român, transparența deciziilor, respectul față de toți investorii, securitatea rețelei energetice și calitatea serviciilor oferite cetățenilor, stăm la dispoziția celor interesați cu documente care să stabilească, fără dubiu, adevărul celor susținute de noi", se afirma în comunicatul Ministerului Energiei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În replică, Electrica SA arată că, în primele șase luni din acest an, investițiile în rețelele electrice au crescut cu 21% față de perioada similară a anului trecut, iar reducerea mentenanței din capitolul “Cheltuieli cu reparații și întreținere” al bugetului consolidat al companiei se referă la cheltuielile realizate în afara grupului Electrica, reducerea provenind din restructurările realizate pe segmentul de servicii externe, care dau dus la o creștere a profitabilității companiei. Electrica mai precizează că, în prezent, lucrările de mentenanță a rețelelor de distribuție ale filialelor sale regionale sunt în majoritate realizate de Electrica Serv, societate din cadrul grupului Electrica.
"Cu privire la discuțiile purtate, în ultimele zile, în spațiul public, Electrica SA consideră că subiectele respective nu au suport factual și au fost clarificate în repetate rânduri, inclusiv prin explicațiile oferite în cadrul Adunării Generale a Acționarilor, precum și prin scrisoarea publică, adresată, în data de 18 august, de membrii Consiliului de Administrație ministrului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri. Asigurăm clienții, investitorii și toate celelalte părți interesate că societățile de distribuție din cadrul Grupului întreprind toate măsurile necesare pentru asigurarea securității în alimentarea cu energie electrică și îmbunătățirea calității serviciilor oferite", se mai menționeză în comunicatul Electrica SA
Război între minister și Consiliul de Administrație
Miercuri, Ministerul Energiei a adus acuzații grave membrilor Consiliului de Administrație al Electrica, după ce premierul interimar Sorin Cîmpeanu i-a cerut ministrului Andrei Gerea să lămurească situația de la companie, în urma unui comunicat al ONG-urilor Fredom House, Centrul Român de Politici Europene și Expert Forum, organizații care susțineau că Gerea încearcă să intervină arbitrar în activitatea Electrica, prin schimbarea membrilor CA care au promovat politici responsabile, pentru a deturna bani pentru scopuri politice.
"Ne manifestăm regretul că unele ONG-uri au picat în plasa unor indivizi care, sub spectrul pierderii unor privilegii și beneficii nesusținute de prestația lor și pe care unii le-ar putea cataloga drept nesimțite, a unor indivizi care, sub masca depolitizării, au răspândit informații neadevărate despre situația de la Electrica. Nu putem tolera încercările de a sprijini crearea unei noi generații de băieți deștepți care vizează un nou tip de căpușare a companiilor de stat sau a banilor acționarilor", se arăta într-un comunicat al Ministerului Energiei publicat miercuri seara.
Ministerul Energiei, principalul acționar al Electrica SA, cu peste 48% din acțiuni, a reușit, cu ajutorul unor acționari minoritari, să impună în AGA de marți a companiei modificarea actului constitutiv al societății în sensul majorării numărului membrilor Consiliului de Administrație de la 5 la 7, modificare care are ca efect necesitatea desemnării unui nou CA.
Modificarea a fost votată în pofida avertismentului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), acționar semnificativ al Electrica, cu 8,65% din acțiuni, potrivit căruia modificarea actului constitutiv menționată mai sus, în forma propusă de Ministerul Energiei, riscă să ducă la anumite încălcări ale planului de acțiune de guvernanță corporativă agreat de companie cu BERD și asumat prin prospectul de ofertă publică inițială în baza căruia Electrica SA a fost listată la bursă.
Ce susține Ministerul Energiei
Ministerul Energiei a susținut însă că propunerea sa de creștere a numărului de membri CA a fost validată de peste 70% dintre cei prezenți în AGA, statul român nedeținând majoritatea în companie.
"Propunerea venită din partea Ministerului, de creștere a numărului de membri CA de la 5 la 7, a avut în vedere aducerea unui plus de valoare din punct de vedere managerial și al pregării tehnice, lipsa acestora ducând la sincope evidente în activitatea societății. Probabil că am supărat foarte tare pentru că nu am acceptat o majorare a indemnizațiilor cu 50%, de la 2.000 la 3.000 euro/lună, sau introducerea unor noi comisioane pentru participările la ședințele de CA sau la comitetele consultative de câte 1.000 euro/ ședință", mai acuza Ministerul Energiei.
Acesta întreba, retoric, "Care sunt „performanțele” companiei pentru care se solicitau aceste majorări?".
Fostul ministru intervine în sprijinul administratorilor
În apărarea CA-ului Electrica a sărit fostul ministru delegat pentru Energie Răzvan Nicolescu, în mandatul căruia a fost listată la Bursă Electrica SA și pe care unele voci din industria energetică îl văd revenind în fruntea ministerului în noul guvern al premierului proaspăt desemnat Dacian Cioloș. Nicolescu a susținut, într-o postare pe contul său de Facebook de miercuri seara, că "din păcate, conducerea Ministerului Energiei a ales să continue bătaia de joc începută la Electrica, dezinformând, în această seară, opinia publică în loc să își asume greșeala făcută".
Fostul ministru arăta că "este cunoscut de toți cei din domeniu că reducerea mentenanței cu 94% privește nicidecum cheltuielile de întreținere făcute de Electrica, ci doar economiile realizate prin restructurarea companiilor de sevicii energetice neviabile care au intrat în insolvență, așa cum s-a promis la listare".
"Este, de asemenea, cunoscut că nu 70% dintre acționarii prezenți au votat propunerea ministerului, ci doar 2 dintre cei aproximativ 50 prezenți, unul dintre cei doi fiind ministerul, iar cel de-al doilea fiind unul care a acceptat o înțelegere meschină. Cei doi au întrunit însă, împreună, necesarul de voturi pentru ca propunerea să treacă", afirmă Răzvan Nicolescu.
Acesta a continat spunând că, în ceea ce privește investițiile, dacă ministerul ar fi fost preocupat cu adevărat de soarta acestora, nu ar fi tergiversat aprobarea lor până la mijlocul anului 2015.
"În ceea ce privește bonusurile, din câte cunosc, nu s-a pus problema de transformare a componentei variabile într-o componentă fixă, fiind cerută o creștere semnificativă a salariilor managementului, creștere care a și fost aprobată de către minister. Remunerațiile de la Electrica sunt sub media remunerației companiilor de profil din piață, iar boardul Electrica este remunerat la un nivel inferior celui din boarduri în care sunt șefi actuali din minister. În consecință, aducerea în discuție a acestora este doar o încercare de a abate atenția de la tentativele de politizare începute încă din luna ianuarie 2015 și la care nu se dau explicații în comunicat. Dacă boardul Electrica, care conține două nume cu o mare reputație internațională, nu era performant, era corect să se ceară, după justificarea prealabilă, schimbarea acestuia, evitându-se meschinăria care vizează creșterea numărului de membri, încălcându-se acordul de guvernanță corporativă încheiat la listare", mai afirma fostul ministru delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
Conflict mai vechi
Relațiile dintre Electrica SA și Ministerul Energiei sunt tensionate de mai multă vreme. Pe 9 septembrie, într-o altă AGA, dominată de statul român, a fost respins planul de administrare al societății propus de Consiliul de Administrație. În replică, Consiliul de Administrație a făcut publică o scrisoare adresată în luna august ministrului Energiei, Andrei Gerea, în care membrii CA îi atrăgeau atenția că reprezentanții ministerului vor să controleze Consiliul și se implică în numirea șefilor filialelor Electrica SA, ceea ce contravine actului constitutiv al companiei.
În aceeași zi, Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie SA (SAPE), la care acționar unic este statul, prin Ministerul Energiei, și care a moștenit participațiile Electrica SA la filialele sale de distribuție, inclusiv litigiile inițiate de Electrica împotriva cumpărătorilor participațiilor majoritare la respectivele filiale, a cerut Electrica SA daune totale de circa 1,3 miliarde euro pentru neurmărirea îndeplinirii obligațiilor post-privatizare de către respectivii cumpărători.
La o zi după AGA din 9 septembrie, în cadrul unei conferințe desfășurate chiar la sediul central al Electrica SA, Bogdan Badea, secretar de stat în Ministerul Energiei, a acuzat public lipsa de investiții a companiilor din domeniu, care afectează siguranța în aprovizionare și calitatea serviciilor oferite consumatorilor, declarând că nu se va lăsa cumpărat de "diverse grupuri de interese care căpușează sistemul energetic" și că statul, prin Ministerul Energiei, "nu se va lăsa intimidat să închidă ochii la partea de performanță".
Prin listarea la Bursă a Electrica SA de anul trecut, statul român, prin Ministerul Energiei, a renunțat la calitatea de acționar unic al companiei, rămânând cu o participație de 48,78% la capitalul social al Electrica. În urma listării, Electrica SA a obținut circa 500 milioane euro, resurse care ar trebui utilizate pentru investiții în dezvoltarea rețelei de distribuție de energie electrică. Compania dispune de lichidități de circa 630 milioane euro și are programate investiții de peste 2,8 miliarde lei în perioada 2015 - 2018.