Producția de gaze a OMV Petrom s-a redus cu 8,7% în ultimul trimestru al anului trecut. Ordonanța Vâlcov-Teodorovici va accelera scăderea din acest an

Producția de gaze a OMV Petrom s-a redus cu 8,7% în ultimul trimestru al anului trecut. Ordonanța Vâlcov-Teodorovici va accelera scăderea din acest an
scris 14 ian 2019

Producția de gaze al unuia dintre cei doi mari producători interni, OMV Petrom, s-a redus în trimestrul al patrulea al anului trecut cu 8,7% față de perioada similară a anului precedent, confirmând tendința de scădere naturală a producției. Aceasta va fi dublată, foarte probabil, începând din acest an, de o diminuare suplimentară a extracției de gaze cauzată de intrarea în vigoare a ordonanței de urgență Vâlcov-Teodorovici, prin care se impune o plafonare a prețului gazelor la 68 de lei și o taxă de 2% pe cifra de afaceri, pe care OMV Petrom ar trebui să o plătească de două ori, atât în calitate de producător, cât și de furnizor.

În trimestrul al patrulea al anului trecut, OMV Petrom a produs 84.000 de barili echivalent petrol (bep) pe zi, cu 8.000 de bep/zi sub producția din perioada similară a anului precedent și cu 3.000 bep/zi sub producția din trimestrul al treilea al lui 2018.

Urmărește-ne și pe Google News

Anul trecut OMV Petrom a cedat către Mazarine Energy Romania S.R.L., o subsidiară controlată integral de compania olandeză Mazarine Energy B.V., licențele a nouă zăcăminte onshore de țiței și gaze din zona Moinești Zemeș, cu o producție cumulată de țiței și gaze de aproximativ 1.000 bep/zi (sub 1% din producția zilnică a Petrom), după ce în urmă cu doi ani a efectuat o tranzacție similară cu 19 zăcăminte, cu o producție similară.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Drept urmare, vânzarea de gaze către terți s-a micșorat la rândul său, de la 11,12 TWh în trimestrul al patrulea al lui 2017 la 9,74 TWh în perioada similară a anului trecut. Comparativ cu trimestrul al treilea, vânzările de gaze ale OMV Petrom s-au majorat cu 2 TWh.

În schimb, producția de electricitate a centralei de la Brazi a ajuns la 1,48 TWh, majorându-se cu 0,43 TWh față de cea din ultimele trei luni ale lui 2017 și cu 0,44 TWh față de trimestrul al treilea al anului trecut.

În ceea ce privește producția de petrol, scăderea acesteia a fost mult mai redusă, de 1.000 bep/zi față de trimestrul al patrulea al lui 2017 și de 2.000 de bep/zi față de trimestrul al treilea al anului trecut. OMV Petrom a produs 72.000 bep/zi țiței și condensat în ultimele trei luni ale anului trecut.

Ca urmare a majorării cu aproximativ 45% a prețului petrolului pe piețele internaționale, marja de rafinare a scăzut de la 6,16 dolari/baril la 5,27% dolari/baril. Cea mai semnificativă scădere a fost înregistrată comparativ cu trimestrul al treilea al anului trecut, când marja de rafinare se situa la 6,62 dolari pe baril. Reducerea marjei de rafinare cu 1,5 dolari pe baril a fost vizibilă în evoluția prețului la pompă din ultimul trimestru al anului, în special din noiembrie și decembrie, când acesta s-a redus cu peste 11%.

Însă grosul prețului carburanților reprezintă taxe și impozite. Dacă este luat în calcul prețul fără taxe și impozite, ieftinirea este mai mare de 22%, peste cea înregistrată de petrol pe piețele internaționale.

În trimestrul al patrulea al anului trecut, OMV Petrom a vândut 1,35 milioane tone produse rafinate, cu 90 mii de mii tone peste nivelul din ultimele trei luni ale lui 2017, însă cu 40 mii de tone sub cel din trimestrul al treilea al lui 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
petrol
producție
omv
petrom