ULTIMA ORĂ Greva spontană la CE Oltenia. Consumatorii autohtoni ar putea rămâne fără curent. Funcționarea SEN, pusă în pericol. Negocieri la sediul Ministerului Energiei

ULTIMA ORĂ Greva spontană la CE Oltenia. Consumatorii autohtoni ar putea rămâne fără curent. Funcționarea SEN, pusă în pericol. Negocieri la sediul Ministerului Energiei
scris 12 ian 2019

Mai multe sute de mineri din cel puțin două mine ale Complexului Energetic Oltenia (CE Oltenia) au intrat de 2 zile într-o grevă spontană, ca urmare a faptului că administrația companiei i-a anunțat că nu are fonduri pentru majorări salariale, informează presa locală. CE Oltenia a recunoscut existența protestelor, sâmbătă seara publicând un comunicat prin care anunță “stabilirea” unei întâlniri, luni, între conducerea companiei și partenerii sociali, la sediul Ministerului Energiei.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

De ce este important: Greva de la CE Oltenia apare într-un moment extrem de nefericit, în care România este, de câteva zile, importator net de electricitate, sâmbătă cărbunele fiind de departe principala sursă de producere a energiei electrice, cu 2.500 de MW din totalul de aproximativ 8.000.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este interesant: Potrivit CE Oltenia, “începând de la 1 decembrie 2018 până în prezent, CE Oltenia a produs o cantitate de energie electrică de peste 1,5 TWh, atingând cote de piață de până la circa 30% din Sistemul Electroenergetic Național (SEN)”. În absența energiei produse de CE Oltenia, România nu numai că nu ar avea de unde să importe o asemenea cantitate de energie, statele vecine fiind la rândul lor lovite de vremea geroasă, dar nici măcar nu deține o capacitate de import atât de mare.

UPDATE Duminică ora 08:40

În pofida apelului conducerii Complexului Energetic Oltenia de reluare imediată a activității, nu numai că minerii intrați vineri și sâmbătă în grevă spontană nu și-au încheiat protestele, ci încă o carieră, cea de la Roșița, s-a alăturat grevelor de la Jilț Nord și Jilț Sud. Este vorba de minerii care ar fi trebuit să intre sâmbătă seara în schimbul trei și duminică dimineața în schimbul unu. În plus, potrivit presei locale, greviștii nu sunt de acord să fie reprezentați la discuțiile de luni de la Ministerul Energiei de sindicate, susținând că nu sunt reprezentați de acestea.

Mai jos video Pandurul.ro

Protestele au început vineri seara la mina Jilț Nord, minerii din schimbul III-lea refuzând să să muncească. Sâmbătă dimineața, protestul s-a extins și la Cariera Jilț Sud, fiind în total peste 700 de mineri în grevă spontană. 

FOTO După 7 ani, Fondul Proprietatea își pregătește un nou reprezentant în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, \ CITEȘTE ȘI FOTO După 7 ani, Fondul Proprietatea își pregătește un nou reprezentant în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, "perla" problematică a portofoliului său. Cine o va înlocui pe Oana Truță

“Tensiune sporită este și în carierele din zona Motru, fiind și acolo mineri care vor să întrerupă lucrul. Protestatarii cer să vină ministrul Energiei, Anton Anton, pentru a-i spune problemele cu care se confruntă. Cererea sindicatelor este acordarea unei majorări salariale de 45% și vouchere de vacanță, în timp ce oferta companiei este zero”, arată presa locală.

CE Oltenia a reacționat sâmbătă seara publicând un comunicat prin care transmite că “în urma întreruperii voluntare a lucrului în unele cariere din cadrul Societății Complexul Energetic Oltenia, cu consecințe iremediabile asupra activității companiei, a fost stabilită, de către conducerea Ministerului Energiei, o întâlnire între conducerea societății și partenerii sociali, la sediul Ministerului Energiei, în data de 14.01.2019 (luni - n.r.) , ora 15:00, pentru identificarea soluțiilor corespunzătoare. Având in vedere posibilitatea producerii unor consecințe deosebit de grave asupra funcționării Sistemului Energetic Național, precum și pentru desfășurarea cu rezultate optime a întâlnirii stabilite, este necesară reluarea imediată a activității de producție. Conducerea societății își manifestă totala disponibilitate pentru continuarea dialogului cu partenerii sociali în vederea soluționării problemelor apărute”.

Fostul director CE Oltenia, Laurențiu Ciurel, publica, în urmă cu o săptămână, pe blogul personal, acuzații grave cu privire la activitatea complexului: “Povestesc băieții din carierele Jilț (unde s-a declanșat greva - n.r.) că sunt obligați să încarce pământ în vagoane pentru că șefii sunt speriați că vor fi acuzați de oprirea activității. Atunci preferă să avarieze cu bună știință grupurile energetice ca să poată explica nefunctionarea. Alarmant este că cedează și centrala Rovinari, după ce a fost exploatată iresponsabil aproape doi ani. Pentru prima dată în ultimii 7-8 ani cred, un grup se oprește în pornire, cu spargere cazan”, susține acesta.

FOTO Încă o legendă a industriei românești, cu istorie de 114 ani, se pregătește de faliment, neputând fi salvată nici de \ CITEȘTE ȘI FOTO Încă o legendă a industriei românești, cu istorie de 114 ani, se pregătește de faliment, neputând fi salvată nici de "Elefantul Arab" vândut șeicilor din Kuweit. Ce se va întâmpla cu firmele din energie - anunț la Profit Energy.forum

Joi, cu numai o zi înaintea declanșării grevei, CE Oltenia a solicitat un drept la replică Profit.ro, care publicase două articole în care semnala, printre altele, avarii sau intrarea în revizie programată a mai multor unități de producție, inclusiv pe cărbune. “În această perioada de iarnă, opus informatților apărute în mass media, precizăm că la CE Oltenia nu au avut loc opriri de grupuri energetice pentru reparații planificate, ci doar unele opriri accidentale, la care s-a intervenit în mod operativ, grupurile respective fiind trecute în rezervă în cel mai scurt timp posibil”, susținea CE Oltenia.

Profit.ro a precizat că datele publicate în articole sunt cuprinse în raportările obligatorii făcute către ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators) și publicate de această instituție europeană. Dacă există vreo greșeală, ea nu aparține autorului, iar dreptul la replică trebuia dat de CE Oltenia nu către Profit.ro, ci către ENTSO-E și/sau Transelectrica.

Confruntată cu mari probleme financiare, CE Oltenia pare a fi principala victimă a OUG 114, prin care este impusă o taxă de 2% pe cifrele de afaceri ale tuturor companiilor licențiate de ANRE și se revine la o politică de plafonare a prețului electricității, care ar urma să-i afecteze pe producătorii cu costuri ridicate de producție.

viewscnt
Afla mai multe despre
ce oltenia
greva
sen
curent
importuri