Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) a anunțat joi că industria are șanse reale de redresare și de dezvoltare a afacerilor, iar noua lege dedicată sectorului regenerabilelor, aprobată în Plenul Camerei Deputaților, vine cu soluțiile legislative mult așteptate de investitorii din domeniu.
”Prosumator” reprezintă persoana, gospodăria sau IMM-ul care își produce propria energie și are posibilitatea de a furniza excesul de energie în rețeaua națională, scrie News.ro.
”Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES a luat la cunoștință și apreciază proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.24/2017 privind modificarea și completarea Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie”, arată patronatul, într-un comunicat.
De asemenea, PATRES îndeamnă românii să devină ”prosumatori”, producători și consumatori de energie în același timp.
“Considerăm că proiectul de lege, la care s-a lucrat foarte mult în Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, este un succes și reprezintă un sprijin real pentru toți producătorii din sectorul regenerabilelor. Mare parte din amendamentele propuse de PATRES au fost aprobate, ceea ce înseamnă că numeroși producători, mai ales cei mici și mijlocii, au șanse să își salveze afacerile”, a afirmat președintele PATRES, Viorel Lefter.
Potrivit patronatului, noua lege vine cu soluții de susținere a investițiilor la nivel individual.
”În sfârșit, după zece ani de așteptare, și românii pot deveni prosumatori. Urmând exemplul consumatorilor din țări europene, consumatorii casnici din România vor avea posibilitatea să-și reducă facturile la energie în noua calitate în care nu doar vor consuma ceea ce produc, ci vor putea oferi excedentul de producție în sistem”, arată PATRES.
Oficialii patronatului spun că noua lege, votată în Parlament, oferă un cadru de reglementare adecvat, respectiv soluții de susținere a investițiilor la nivel individual.
“PATRES a susținut, în permanență, dreptul consumatorilor casnici de a produce energie. În Germania, Energiewende a avut succes datorită cointeresării populației. Au fost adoptate amendamentele care reglementează situația prosumatorilor în România. Considerăm că noile modificări aduse OUG 24 soluționează problemele de ordin legislativ și fiscal. Apreciem mobilizarea membrilor Comisiei parlamentare și autorităților – Ministerul Energiei, ANRE, Ministerul Finanțelor, OPCOM, Consiliul Concurentei mai ales că România va trebui să respecte noua directivă europeană pe zona de RES, care tratează cu generozitate prosumerii”, a declarat prim vicepreședintele PATRES, Martin Moise.
PATRES își exprimă speranța totodată că, în cel mai scurt timp, noua lege va fi promulgata de către președinte și va deveni operațională.
În Parlament, au fost votate mai multe modificări ale legii.
Astfel, producătorii de energie electrică și autoritățile publice care dețin centrale electrice din surse regenerabile de energie care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi sau care au beneficiat de sistemul de promovare și dețin certificate verzi, cu puteri instalate de cel mult 3 MW pe producător, vor putea să încheie contracte negociate direct numai cu furnizorii consumatorilor finali pentru vânzarea energiei electrice și/sau a certificatelor verzi.
În plus, doi sau mai mulți producători de energie din surse regenerabile, indiferent de tehnologia folosită, pot participa pe piețele concurențiale de energie împreună ca o singură entitate agregată, cu respectarea prevederilor Legii concurenței.
“Un producător mic nu are capacitatea de a forma produse standard de unul singur, prin natura mărimii nu poate avea departamente sofisticate de trading, iar in situația actuală el se vede de-facto exclus din piața bilaterală de energie electrică. Obligația producătorilor de energie din surse regenerabile de a vinde energia ‘în bandă’ îi transformă pe aceștia de-facto în traderi și crește în mod nejustificat cantitatea de energie vândută/cumpărată în PZU/piața de echilibrare, cu efecte adverse asupra formării prețului. În condițiile în care vânzarea energiei se face mai eficient, vom asista la o scădere a cantității de dezechilibre în sistem, implicit va exista un impact de scădere a prețului energiei la consumatorul final”, susține prim vicepreședintele PATRES.
Noua lege garantează preluarea tuturor certificatelor verzi estimate a fi emise în perioada 1 aprilie 2017 – 31 decembrie 2031, inclusiv a certificatelor verzi amânate de la tranzacționare în condițiile în care consumul final nu scade sub valoarea medie din perioada 2017-2022.
Începând cu 1 aprilie 2017 până la data de 31 decembrie 2020 se amână temporar tranzacționarea a două certificate verzi pentru centralele electrice solare pentru fiecare 1 MWh produs și livrat de producătorii de energie electrică din surse regenerabile, acreditați de ANRE până la data de 31 decembrie 2013.
Recuperarea certificatelor verzi amânate se va face începând cu 1 ianuarie 2021, în tranșe egale lunare până la data de 31 decembrie 2030 (anterior recuperarea se facea in perioada 2025 – 2030).
Impactul la consumatorul final va crește la maximum 11,7 euro/ MWh în anul 2018 și va fi de 12,5 euro/ MWh în anul 2019, 13 euro/ MWh în 2020, respectiv 2021 și 14,5 euro/MWh începând cu anul 2022.
După anul 2023, ANRE poate propune reducerea impactului dacă constată o ofertă insuficientă de certificate verzi pe piață, în urma creșterii impactului la consumatorul final, coroborat cu consumul de energie electrică de la nivelul anului 2017.
Un alt articol aprobat prevede că Ministerul Energiei, împreună cu ANRE, poate elabora schema de ajutor de stat pentru sprijinirea producerii energiei electrice din surse regenerabile sub forma unei prime fixe pe tip de tehnologie, care se adaugă la prețul mediu al energiei electrice rezultat din tranzacțiile pe piața centralizată de energie electrică, ca și alternativă la sistemul de promovare prin certificate verzi.
Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România și-a început activitatea în anul 2014 și include 100 de companii – producători de energie din tot spectrul regenerabilelor, cumulând o putere instalată de peste 1.200 MW.