Ministerul Energiei a semnat primul contract de finanțare, cu fonduri UE nerambursabile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a unui proiect de construire a unei unități de fabricație de panouri fotovoltaice în România.
″Trebuie să reducem dependența de importurile de panouri fotovoltaice din țările din afara UE, de aceea sprijinim cu bani nerambursabili investițiile românești în producția celulelor și panourilor fotovoltaice. Am semnat tot astăzi primul contract, care va sprijini construcția unei fabrici de panouri fotovoltaice, de la zero, la Sfântu Gheorghe″, a declarat ministrul de resort, Sebastian Burduja.
Contractul a fost semnat cu KBK Kraft Projekt, firmă de construcții din Brașov înființată în 2018, cu rulaj anual de peste 11 milioane lei, deținută de antreprenorii basarabeni cu cetățenie română Veaceslav Caragacian, Nicolae Bosii și Andrei Jelescu, potrivit termene.ro.
Compania are un proiect de construire a unei hale industriale de asamblare de panouri fotovoltaice în municipiul Sfântu Gheorghe din județul Covasna, cartierul Câmpul Frumos.
Proiectul este gândit pe o suprafață de teren de aproape 1 hectar și își propune o capacitate de producție zilnică de peste 430 de panouri.
Valoarea ajutorului de stat este de 19,37 milioane lei (3,89 milioane euro), iar capacitatea anuală de producție țintită este de 140 MW.
CITEȘTE ȘI Asociația Marilor Rețele Comerciale din România se revoltă împotriva ministrului Agriculturii și respinge categoric orice masură de plafonare asupra produselor alimentareAlte 2 proiecte admise la finanțare, după etapa de evaluare, sunt cele dezvoltate de Heliomit SRL și Carroponte SRL, după cum a relatat Profit.ro.
Potrivit Ministerului Energiei, cele 2 firme solicitante mai au de depus documente la instituție pentru a se putea încheia și cu ele contracte de finanțare nerambursabilă PNRR.