Prețurile petrolului au început prima zi de tranzacționare din 2019 în scădere cu circa 1%, din cauza creșterii producției în Statele Unite și a îngrijorării legate de o încetinire a creșterii economiei mondiale, în urma contractării activităților fabricilor din China, care este cel mai mare importator de petrol din lume, transmite Reuters.
Prețul petrolului Brent cu livrare în martie era în scădere, miercuri, cu circa 1%, la 53,27 dolari pe baril, la ora 04:21 GMT (06:21 ora României), față de ultima închidere a tranzacțiilor din 2018, scrie News.ro.
Cotația petrolului West Texas Intermediate (WTI) a coborât cu 0,9%, la 45,01 dolari pe baril.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe piața fizică, prețul mediu al petrolului din Dubai a fost în decembrie de 57,318 dolari pe baril, fiind la cel mai scăzut nivel după octombrie 2017, au declarat miercuri doi traderi participanți la tranzacții.
Compania Petronas din Malaezia a stabilit prețul oficial al petrolului din această țară la 62,79 dolari pe baril, cel mai scăzut din octombrie 2017, a anunțat miercuri compania.
Potrivit traderilor, contractele futures au scăzut din cauza anșteptărilor ca oferta să depășească cererea, pe fondul creșterii producției în Statele Unite și a îngrijorării legate de încetinirea creșterii economiei mondiale.
”Cel mai propabil am depășit vârful acestei perioade lungi de creștere economică”, a estimat firma de consultanță JBC Energy într-o analiză a anului 2018.
Activitățile fabricilor din Asia au încetinit în decembrie, inclusiv în China, din cauza războiului comercial dintre Statele Unite și China și a cererii mai mici de pe piața chineză, care au afectat producția în majoritatea economiilor, sugerând un început de an dificil pentru regiunea cu cel mai rapid ritm de dezvoltare din lume.
Prețurile petrolului au înregistrat scădere anuală în 2018 pentru prima oară din 2015, după o evoluție dezamăgitoare în trimestrul al patrulea.
În 2018, prețul petrolului Brent a scăzut cu aproape 20%, iar cel al petrolului WTI cu aproape 25%.
Perspectivele cererii de petrol din 2019 sunt incerte, potrivit unui sondaj realizat de Reuters în rândul analiștilor, care anticipează că prețurile petrolului vor rămâne sub 70 de dolari pe baril.