Prețurile petrolului au crescut cu peste 4% după armistițiul convenit de SUA și China în războiul comercial

Prețurile petrolului au crescut cu peste 4% după armistițiul convenit de SUA și China în războiul comercial
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 dec 2018

Prețurile petrolului au crescut luni cu peste 4%, după armistițiul comercial convenit de Statele Unite și China, pentru o perioadă de 90 de zile, și reducerea producției anunțată de provincia canadiană Alberta, în timp ce OPEC este pe cale să reducă la rândul ei livrările, transmite Reuters.

Profit.ro a relatat anterior despre această creștere.

Urmărește-ne și pe Google News

Cotația petrolului Brent, de referință la Londra, a urcat cu 3,75%, la 61,69 dolari pe baril. Prețul petrolului WTI, de referință pe piața americană, a avansat cu 3,97%, la 52,95 dolari pe baril. Pe parcursul tranzacțiilor de luni, ambele referințe au crescut cu peste 5%, scrie News.ro.

China și Statele Unite au convenit weekendul trecut, la reuniunea G20 din Argentina, să nu impună tarife comerciale suplimentare pentru o perioadă de cel puțin 90 de zile, pe parcursul negocierilor pentru rezolvarea disputelor existente.

Într-o mișcare \ CITEȘTE ȘI Într-o mișcare "șocantă", Qatarul se retrage din OPEC pentru a se concentra pe producția de gaze naturale. Statul arab este principalul exportator de LNG în UE

Războiul comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii a tensionat puternic comerțul mondial și a provocat temeri legate de o încetinire a creșterii economiei mondiale.

Țițeiul nu a fost inclus pe lista produselor taxate suplimentar, dar traderii au spus că încrederea susține piețele petrolului.

Cotațiile de luni au fost susținute și de anunțul provinciei Alberta, care va obliga producătorii să reducă producția cu 8,7%, respectiv cu 325.000 de barili pe zi, pentru a evita acumularea de stocuri.

Membrii OPEC se vor reuni joi pentru a decide nivelul producției. Organizația, împreună cu Rusia, ar urma să anunțe reducerea livrărilor, pentru a limita oferta excedentară care a dus la scăderea prețurilor cu aproximativ o treime, începând din octombrie.

În cadrul OPEC, Qatarul a anunțat că se va retrage din organizație începând cu luna ianuarie. Producția de petrol a emiratului este de numai 600.000 de barili pe zi, dar Qatarul este în schimb cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate.

Decizia Qatarului de a se retrage din OPEC arată frustrarea producătorilor mici față de rolul dominant al Arabiei Saudite și al Rusiei, a declarat guvernatorul iranian al OPEC, Hossein Kazempour. Acesta a adăugat că reducerile de producție trebuie aplicate numai de statele carre au crescut livrările.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
sua
china