RAPORT Tranzacțiile din domeniul energiei și al utilităților au depășit, la nivel global, 240 miliarde de euro

RAPORT Tranzacțiile din domeniul energiei și al utilităților au depășit, la nivel global, 240 miliarde de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 dec 2018

Valul de tranzacții cu gaze și energii regenerabile din al treilea trimestru al anului 2018 a generat, la nivel global, o creștere record a valorii cumulate a tranzacțiilor din energie și utilități, atingând 241,8 miliarde de dolari, conform unui raport al firmei de consultanță EY.

Totodată, în ciuda incertitudinii din zona de reglementare și a tensiunilor geopolitice continue, cel mai recent Global Capital Confidence Barometer (CCB) al EY indică de asemenea faptul că 57% dintre executivi se așteaptă să încheie o tranzacție în anul următor, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”După un început în forță al anului pentru fuziuni și achiziții, activitatea de tranzacționare în întregul sector a rămas intensă, în ciuda unei scăderi de la trimestru la trimestru de 25%, la 61,9 miliarde de dolari, de la 83 miliarde dolari”, se arată în comunicat.

Producătorii de gaze: Înăsprirea fiscalității ar fi neconstituțională, ar scumpi gazele la consumatori, ar reduce veniturile bugetare, ar descuraja investițiile și ar afecta securitatea energetică CITEȘTE ȘI Producătorii de gaze: Înăsprirea fiscalității ar fi neconstituțională, ar scumpi gazele la consumatori, ar reduce veniturile bugetare, ar descuraja investițiile și ar afecta securitatea energetică

Tranzacțiile cu utilități din sectorul gazelor au atins un record în trimestrul al treilea 2018, cumulând 59% din valoarea tranzacțiilor globale (36,5 miliarde dolari), mai mult de jumătate (51%) dintre acestea fiind derulate în cele două Americi (18,3 miliarde dolari), potrivit EY.

”Toate regiunile au continuat să urmărească investiții în surse de energie regenerabilă, cu 58 de tranzacții reprezentând 41% din volumul tranzacțiilor globale. În Europa, tranzacțiile din zona energiei regenerabile au cumulat 78% din valoarea tranzacțiilor (8,1 miliarde dolari) și au marcat un trimestru mai slab decât s-a așteptat”, se arată în comunicat.

Valeriu Binig, Senior Advisor în cadrul EY România, consider că, pe plan mondial, investitorii financiari se orientează către capacități de generare a energiei electrice folosind surse regenerabile.

”Aceasta conduce la creșterea valorii specifice a tranzactiilor cu astfel de active, comparativ cu investițiile în active de rețele, supuse presiunii reglementatorilor. În multe cazuri, diverse scheme de sprijin aplicate de autorități intensifică această tendință. În Europa, asistăm la consolidari pe verticală și pe orizontală (generatorii din surse convenționale achizitionează capacități în domeniul regenerabilelor pentru diversificarea portofoliului și creșterea flexibilității propriei producții), în combinație cu capacități de stocare a energiei”, a spus Binig.

El a subliniat că devin din ce în ce mai frecvente acordurile bilaterale private de achiziționare a energiei electrice (Corporate Power Purchase Agreements), prin care corporațiile achiziționează electricitate din surse regenerabile, garantând dezvoltarea acestora, ca parte a efortului de participare la combaterea schimbărilor climatice și ca afirmare a angajamentului de sustenabilitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
utilitati
ey