Încetarea grevei de la Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia), scăderea de joi a prețurilor spot la electricitate cu 25% și vremea mai blândă anunțată pentru acest weekend par a sugera că situația piața energiei s-a detensionat. Cu toate acestea, România importa, la ora 9, un nivel aproape record de energie electrică, de 1.827 de MW, cu 76 MW sub maximul istoric înregistrat pe 20 decembrie 2018, de 1.903 MW. În ultima săptămână, numai importurile masive au făcut ca sistemul național să nu fie afectat. Numai că, potrivit Platts, în februarie, vremea în Europa se va răci, ceea ce deja pune presiune atât pe prețuri, cât și pe capacitatea de import disponibilă.
De ce este important: În ultima săptămână, nivelul producției nu a făcut față nivelului consumului, importurile fiind cele care au salvat sistemul energetic național, în locul cărbunelui, care până în prezent, juca rolul de regulator al raportului dintre producție și consum pe timp de iarnă.
Prețurile energiei cu livrare în luna februarie de pe principalele piețe europene au crescut joi, potrivit Platts, ca urmare a prognozei meteo emise pentru respectiva perioadă.
Astfel, prețul din Franța pentru energia electrică cu livrare în luna februarie s-a majorat cu 3 euro/MWh, ajungând la 74,75 euro/MWh.
CITEȘTE ȘI Concurența pe gazul offshore se intensifică. Turcia a finalizat achiziția celei de-a doua nave de foraj, care va opera în Marea NeagrăȘi prețul energiei similare tranzacționate în Germania a câștigat 2 euro/MWh, încheind ziua de tranzacționare de joi la 61,05 euro/MWh.
În Italia, prețul energiei cu livrare în luna februarie s-a apreciat cu 2,25 euro/MWh, până la 72,75 Euro/MWh.
Singura piață cu o creștere mai moderată a prețului a fost cea spaniolă, unde un MWh cu livrare în februarie se tranzacționa joi doar cu 61,50 euro, cu numai un euro peste nivelul de închidere al zilei de miercuri.
"Săptămânile următoare și luna viitoare va exista o tendință de apreciere. Vremea se va răci, în special în săptămâna a 6-a (între 4 și 10 februarie - n.r.)”, a declarat un broker, citat de Platts.
Piața spot a electricității din România, cea mai scumpă din UE
România este, de la începutul acestui an, cea mai scumpă piață din UE, prețul de miercuri, de 108 euro/MWh, fiind cu aproximativ 40 de euro peste cel mai ridicat preț de pe celelalte piețe.
CITEȘTE ȘI FOTO După 7 ani, Fondul Proprietatea își pregătește un nou reprezentant în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, "perla" problematică a portofoliului său. Cine o va înlocui pe Oana TruțăVineri, la ora 9,30, România importa 1.827 de MW la un nivel al consumului de 8990 MW. Producția de energie pe bază de cărbune se micșorase cu câteva sute de MW, la 1300 MW, în timp ce cea fotovoltaică era la jumătatea zilei de joi - 250 MW. Parcurile eoliene produceau 734 MW, în timp ce producțiile de energie hidro și cea nucleară se situau la niveluri similare, de 1400 MW.
Producția și consumul de electricitate de vineri dimineață
Ca și zilele trecute, cel mai mult produceau centralele electrice pe gaze (1.900 MW). Jumătate din producția de energia produsă pe bază de hidrocarburi provine de la centrala de la Brazi a OMV Petrom, care a funcționat la 100% capacitate pe timp de zi, contribuind la acoperirea cererii de electricitate atunci când consumul era ridicat.