Oana Gianina Bulai, consilier de stat pe educație și sănătate în aparatul de lucru al premierului Viorica Dăncilă și fost consilier al președintelui Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, a fost numită membru provizoriu și președinte al Consiliului de Administrație al Societății Naționale a Sării (Salrom), monopolul de stat în domeniu controlat de Ministerul Economiei.
Ea l-a înlocuit ca membru provizoriu în CA pe Andrei George Ursărescu, fiul lui Dorinel Ursărescu, consilier al președintelui Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) Gigi Dragomir și fost parlamentar PNL și ALDE de Neamț. Andrei George Ursărescu a renunțat la mandatul de administrator al Salrom la finalul lunii octombrie 2018.
Oana Gianina Bulai a fost numită și președinte al Consiliului de Administrație al Salrom, în locul directorului general al societății, Constantin Jujan, fost șef al Complexului Energetic Hunedoara, care și-a păstrat calitatea de membru al CA.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Salrom este controlată de Ministerul Economiei, cu 51% din capital, celălalt acționar fiind Fondul Proprietatea (49%).
Bulai, absolventă a Facultății de Administrație Publică, a fost numită în funcția de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului în martie anul trecut, printr-o decizie a premierului Viorica Dăncilă.
În 2017, Oana Gianina Bulai a deținut funcția de administrator public la Consiliul Județean Neamț. Ea a mai avut calitatea de consilier județean și a ocupat și funcția de consilier al președintelui Consiliului Județean Neamț, social-democratul Ionel Arsene.
CITEȘTE ȘI Estonia și România, cea mai ridicată rată anuală a inflației din Uniunea Europeană, în decembrieSalrom, care are monopol pe concesiunea zăcămintelor de sare din România, fiind singurul producător, a înregistrat în 2017 un profit net de 74,29 milioane lei, de 2,5 ori mai mare decât în anul anterior. Cifra de afaceri netă a înregistrat o creștere cu 25% față de anul precedent ajungând la valoarea de 371,49 milioane lei. Producția totală de sare obținută a fost de 2,34 milioane de tone (plus 12% față de cantitatea extrasă în 2016), iar cea de calcar, de 1,27 milioane de tone (plus 16% față de cantitatea extrasă în 2016).
În urmă cu 3 ani, Guvernul de atunci lua în calcul preluarea, integral sau parțial, a deținerii Fondului Proprietatea de 49% din capitalul Salrom, în contextul în care FP vroia listarea la Bursă a companiei, operațiune la care Ministerul Economiei se opunea. În august 2017, FP anunța că vrea să-și vândă acțiunile la Salrom și că a contractat serviciile de consultanță ale Unicredit pentru analiza variantelor posibile.
În noiembrie 2018, Fondul Proprietatea a anunțat din nou că vrea să-și listeze la Bursă participația de 49% din acțiunile Salrom.
"În cazul Salrom, provocarea cu care ne confruntăm este că a avut loc o schimbare rapidă, o fluctuație a conducerii companiei, ceea ce este foarte neplăcut. Schimbarea frecventă a conducerii de la Salrom afectează și strategia companiei în mod negativ și asta are legătură și cu lipsa de implementare a principiului de guvernanță corporativă în companiile de stat. Salrom este 51% în proprietatea Ministerului Economiei. E un proces dificil, și avem o provocare în acest sens", a declarat Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments și manager de fond al FP.