VIDEO Bădălău, recital: Suntem singurii producători de gaze din UE. Și eu i-aș da gaze ieftine lui Ioan Niculae. M-am întâlnit cu cei de la Exxon, nu sunt supărați pe Guvern, știu să facă bani

VIDEO Bădălău, recital: Suntem singurii producători de gaze din UE. Și eu i-aș da gaze ieftine lui Ioan Niculae. M-am întâlnit cu cei de la Exxon, nu sunt supărați pe Guvern, știu să facă bani
scris 18 ian 2019

Niculae Bădălău, ministrul Economiei, minister care controlează operatorii de sistem energetic și de transport gaze Transelectrica și Transgaz, spune că România este singurul producător de gaze naturale din UE, "și mai e Danemarca, dar cu foarte puțin".  

"România, în momentul ăsta, devine un jucător important în Uniunea Europeană. Noi suntem singurii producători de gaze din Uniune, și mai e Danemarca, dar cu foarte puțin. Devenim extrem de interesanți pentru ceilalți. Știți foarte bine, Nord Stream 2, care vor ocolirea Ucrainei etc", a spus Bădălău la Antena 3 

Urmărește-ne și pe Google News

Datele oficiale îl contrazic pe ministru. Potrivit BP Statistical Review of World Energy, în 2017, cel mai mare producător de gaze din UE a fost Marea Britanie, cu o producție de 41,9 miliarde metri cubi, urmată de Olanda (36,6 miliarde metri cubi), România (10,3 miliarde metri cubi), Germania (6,4), Italia (5,3), Danemarca (5,1, aproape jumătate cât cea a României) și Polonia (4). Dacă extindem statistica la întregul Spațiu Economic European, cel mai mare producător din Europa este Norvegia, cu peste 123 miliarde metri cubi în 2017.

O armă Beretta de ultimă generație ar putea fi produsă la Plopeni. Și fostul premier Năstase vorbea de Beretta CITEȘTE ȘI O armă Beretta de ultimă generație ar putea fi produsă la Plopeni. Și fostul premier Năstase vorbea de Beretta

Referindu-se la zăcămintele de gaze din Marea Neagră, ministrul Economiei a arătat că a lucrat la Legea offshore "alături de domnul președinte Dragnea, o lege extrem de bună", și a subliniat că prevederea din lege potrivit căreia operatorii sunt obligați să-și vândă 50% din producția anuală pe piețele centralizate din România permite dezvoltarea industriei chimice locale, în special a celei de îngrășăminte.

"Mai avem un singur combinat de îngrășăminte chimice. Într-o anumită perioadă am avut, între ghilimele, "bucuria" să le închidem pe toate și știți foarte bine cazurile, care eu, în scaunul de ministru al Economiei, vă spun sincer că aș lua aceeași decizie, să-i dau gaz ieftin ca să-mi dea îngrășăminte pentru agricultură ieftine, pentru că așa se dezvoltă țara", a spus Bădălău.

"(Măsura – n.r.) s-a transformat într-un dosar penal", a remarcat realizatorul Radu Tudor, referindu-se la dosarul Romgaz-Interagro, în care omul de afaceri Ioan Niculae și fostul ministru al Economiei Adriean Videanu au fost trimiși în judecată pentru delapidarea Romgaz, în sensul achiziției de gaze naturale la prețuri inferioare celor practicate în mod normal de producătorul de stat, prin obținerea în mod ilicit de discounturi comerciale pe care Interagro nu era îndrituită a le obține.

ING Bank: Serviciile online au căzut după un atac cibernetic. Datele clienților nu au fost afectate CITEȘTE ȘI ING Bank: Serviciile online au căzut după un atac cibernetic. Datele clienților nu au fost afectate

"S-a transformat în altceva, nu știu de ce, hotărâre de Guvern, nu vreau să comentez asta, dar cred că, în anumite momente, un Guvern poate să ia anumite măsuri pentru a dezvolta o anumită zonă sau pentru a asigura hrana populației. Până la urmă, Ministerul Economiei e un minister de joc, e un minister care trebuie să faci, să produci, să aduci bani, să produci valoarea adăugată pentru țară și pentru poporul tău", a răspuns ministrul Economiei.

De altfel, recent, Ioan Niculae a declarat la RTV că recenta ordonanța de urgență care plafonează prețul la gaze și introduce controlul prețurilor la energie este una dintre cele mai bune măsuri economice din perioada post-revoluționară. “Ordonanța este una dintre cele mai bune măsuri economice pe care eu le-am văzut, ca om de afaceri, în ultimii 27-28 de ani. Dacă această ordonanță se va aplica corect, în sensul ca accesul la resursele de gaze ale României să fie dat și în funcție de gradul de valorificare a acestor resurse – care sunt ale poporului român – România își va reveni chiar peste (nivelul de dezvoltare industrială din 2011- n.r.)”, a afirmat Niculae.

Ministrul Bădălău a mai spus că s-a întâlnit cu reprezentanții gigantului petrolier american ExxonMobil, care deține, alături de OMV Petrom, concesiunea celui mai important perimetru de gaze naturale din Marea Neagră, Neptun Deep. "Cam supărați pe Guvernul din care faceți parte", a punctat Radu Tudor, referindu-se la Legea offshore, ale cărei prevederi fiscale, alături de obligația de vânzare pe bursele din România a 50% din producție, au nemulțumit companiile concesionare și au dus la amânarea deciziilor finale de investiție. Ulterior, a intervenit și plafonarea prețurilor la gaze, precum și majorarea la 2% din cifra de afaceri a contribuției bănești către ANRE.

Presa bulgară: Telekom România ar putea fi vândută unui afacerist bulgar, care a preluat operațiunile din Albania ale companiei CITEȘTE ȘI Presa bulgară: Telekom România ar putea fi vândută unui afacerist bulgar, care a preluat operațiunile din Albania ale companiei

"Nu, să știți că nu (sunt supărați – n.r.), adică să pleci cu 15-20 de miliarde profit în 3 ani, în 4 ani, nu e așa mare supărare, mai ales că au văzut, au înțeles ce vrem cu legea asta vizavi de capitalizarea exportului, le-am explicat și e o companie serioasă, o companie care știe să facă bani. Și noi sperăm că știe să facă bani cinstit. OMV-ul are puțin acolo, are în jur 30 de milioane de metri cubi, avem cam 120 la Exxon. Dar noi asigurăm, și eu asta le-am spus, pentru că problema dânșilor nu-s lucrările din Marea Neagră, problema dânșilor e când ajung pe țărm, autorizații etc, birocrația din România, nu dă domnul primar în Consiliu, n-are timp să facă ședință etc. Și am spus, domnule, ne ocupăm noi, dumneata grăbește lucrul ăsta că ai și dumneata nevoie", a explicat Niculae Bădălău.

După cum a relatat Profit.ro, acordul petrolier dintre stat și concesionarii ExxonMobil și OMV Petrom privind perimetrul de gaze naturale de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, semnat inițial în anul 2000 și valabil până în 2030, ar putea fi prelungit cu 15 ani, până în 2045, prin încheierea în acest sens a unui act adițional la acord.

"În prezent, este în curs de derulare perioada de explorare, în timpul căreia titularii au explorat perimetrul XIX Neptun într-o manieră responsabilă, ce a implicat un nivel ridicat al investițiilor, care a depășit în mod semnificativ programele de lucrări cu privire la acest perimetru. Etapa de dezvoltare offshore în ape de mare adâncime implică investiții masive în tehnologie sofisticată, fiind necesar un nivel ridicat de rezerve pentru a justifica dezvoltarea economică a zăcămintelor. Costurile de dezvoltare ajung, în mod obișnuit, până la câteva miliarde dolari. Pe lângă aceasta, este nevoie de o perioadă suficientă în vederea creării infrastructurii și capacităților de producție offshore și pentru exploatarea resurselor comerciale potențiale. Ținând seama de împrejurările menționate anterior, s-a apreciat că, în vederea maximizării șanselor de obținere a producției de hidrocarburi din perimetrul XIX Neptun, într-o perioadă de timp rezonabilă, este esențial ca titularul acordului de concesiune să dispună de timpul adecvat, astfel că se impune prelungirea duratei concesiunii cu cincisprezece (15) ani. Acest lucru implică modificarea acordului de concesiune printr-un act adițional, având ca obiect extinderea duratei concesiunii", se menționează într-un document guvernamental.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret gaze naturale
gaze ieftine
plafonare pret gaze
legea offshore
exxonmobil
omv petrom
niculae badalau
psd
ministerul economiei
ioan niculae
interagro