Prețul spot al gazelor pe bursa OPCOM a sărit de 100 de lei, iar volumul tranzacțiilor a crescut semnificativ

Prețul spot al gazelor pe bursa OPCOM a sărit de 100 de lei, iar volumul tranzacțiilor a crescut semnificativ
scris 27 sep 2018

Prețul de închidere rezultat din tranzacțiile angro cu gaze derulate ieri în Punctul Virtual de Tranzacționare (PVT) din România pe Piața pentru Ziua Următoare de Gaze Naturale (PZUGN) administrată de bursa angro de energie OPCOM, cu livrare astăzi, a fost de 102 lei/MWh, în creștere cu peste 4% față de cel din urmă cu exact o săptămână, când s-au consemnat primele tranzacții pe această platformă (98 lei/MWh), potrivit datelor OPCOM.

Cu o zi înainte, prețul de închidere a fost de 100 lei/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News

În plus, volumul tranzacțiilor a crescut semnificativ. Dacă în primele zile de funcționare a PZUGN schimburile se ridicau la câteva zeci de MWh, tranzacțiile cu livrare astăzi au fost de peste 2.000 de MWh, iar cele pentru ieri – de 4.000 MWh.

Taxarea inversă pentru operațiunile cu risc de fraudă a fost extinsă CITEȘTE ȘI Taxarea inversă pentru operațiunile cu risc de fraudă a fost extinsă

La tranzacțiile din ultimele 2 zile au participat cei mai mari jucători atât din furnizarea, cât și din producția de gaze naturale, respectiv OMV Petrom, Romgaz, CEZ, E.ON, Engie și MET Romania.

PZUGN a fost lansată operațional în 31 iulie 2018 și asigură participanților la piață posibilitatea ajustării portofoliilor de tranzacții și diminuării și/sau eliminării situațiilor de dezechilibru ale utilizatorilor rețelei, datorate situațiilor efective existente în piață și în derularea angajamentelor contractuale la termen. Pe platformă sunt înregistrați un număr de 13 operatori economici.

"Numărul participanților la piață care s-au conectat la sistemul de tranzacționare, inclusiv în cursul zilelor de sâmbătă și duminică, a crescut și până în prezent 9 dintre participanții înregistrați la piață, vânzători și cumpărători, s-au conectat pentru a urmări în timp real activitatea din piață pe baza informațiilor anonime referitoare la cantitățile, prețurile și sensul de ofertare din ordinele introduse, 6 dintre aceștia derulând activități de ofertare", a transmis OPCOM pe 24 septembrie.

Cea mai scumpă pereche de pantofi din lume, în valoare de 17 milioane de dolari, a fost expusă la Dubai CITEȘTE ȘI Cea mai scumpă pereche de pantofi din lume, în valoare de 17 milioane de dolari, a fost expusă la Dubai

Datele Bursei Române de Mărfuri (BRM), unde au loc cele mai multe dintre tranzacțiile centralizate din România, arată că prețul mediu ponderat al tranzacțiilor angro de pe această platformă cu gaze de producție internă s-a majorat amplu, cu peste 31%, în ultima lună, de la 80 lei/MWh în august la 105 lei/MWh în septembrie. Tranzacțiile cu gaze din import sunt la un preț și mai mare, de 112 lei/MWh.

De altfel, Guvernul vrea să modifice legislația subvenționării cogenerării de înaltă eficiență, după ce multe CET-uri care alimentează sistemele centralizate municipale de încălzire a populației au început să se confrunte cu probleme financiare din cauza majorărilor ample de prețuri la gazele naturale pe care le folosesc ca materie primă și la certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) pe care sunt obligate să le achiziționeze.

Astfel, intenția este ca ajustarea valorilor bonusurilor acordate producătorilor în cogenerare și a prețurilor energiei termice produse de aceștia în funcție de evoluția costurilor cu combustibilul să fie făcută semestrial, în loc de anual, cum prevede legislația în vigoare. Rezultatul modificării HG nr. 1.215/2009 privind schema de sprijin pentru cogenerare ar putea fi, potrivit estimării Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), majorarea prețului energiei termice produse de centralele în cogenerare care beneficiază de subvenție cu circa 10% încă de anul acesta.

Sursă: OPCOM

Sursă: OPCOM

viewscnt
Afla mai multe despre
pret gaze
scumpire gaze
gaze opcom
piata pentru ziua urmatoare
bursa romana de marfuri
tranzactii angro gaze