Vremea friguroasă instalată în ultimele zile a condus la majorarea consumului la peste 8.000 MW în anumite intervale și, implicit, la atingerea unui nou record al prețului unui MWh, de 546 lei (117 euro) pentru curentul livrat joi în intervalul orar 19-20.
De ce este important: Actualele majorări vor fi reflectate, în viitor, în factura finală, chiar dacă recenta scumpire de pe PZU nu se va regăsi decât parțial în facturile consumatorilor finali, în condițiile în care tranzacțiile de pe această piață reprezintă doar circa 40% din consumul național, restul fiind achiziționat de furnizori prin contracte bilaterale pe termen lung încheiate cu mult mai mult timp înainte de livrare.
După două săptămâni de prețuri ridicate în intervalul orar respectiv pe piața pentru ziua următoare (PZU), ultima săptămână se remarcase prin reduceri considerabile, atât în ceea ce privește prețul mediu zilnic, cât și al celui maxim, înregistrate pe PZU.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ De ce au crescut prețurile la electricitate pe piața spotTemperaturile scăzute, care în unele regiuni au atins și nivelul de 0 grade Celsius, au determinat o creștere considerabilă a consumului, care miercuri seară, la ora 20,30 se ridica la peste 8.000 de MWh.
Producția internă în schimb a atins maxime de 7.500-8.000 MW, ceea ce a făcut ca, cel puțin în intervalele orare 19-22 și 6-9, România să devină importator net de electricitate, joi dimineață fiind atins și un nivel de peste 721 MW importați, la o producție internă de aproximativ 6.500 MW și un consum de 7.200 MW.
Cu alte cuvinte, joi dimineață, peste 10% din consumul intern era acoperit din importuri.
La ora 10:11, România încă importa aproximativ 400 MW, în pofida faptului că producția de energie solară atinsese un nivel de 500 MW. Energia eoliană era, în schimb, la niveluri scăzute, de aproximativ 50 MW.
În ultima săptămână, mai multe unități de producție au intrat în revizie, printre care o unitate de la Porțile de Fier, cu o capacitate de 194 MEW, ce va rămâne închisă până la finalul anului. O altă unitate de la Porțile de Fier, de aceeași capacitate, va intra în revizie planificată peste 3 zile, urmând a fi închisă până pe 26 octombrie.
La finalul zilei de joi însă, ar trebui să reintre în funcțiune o unitate pe cărbune de 313 MW de la Turceni, care s-a aflat în revizie de pe 24 până pe 27 septembrie.
O altă unitate pe cărbune, de 300 MW de la Isalnița, intrată în revizie pe 15 septembrie va redeveni funcțională doar pe 14 noiembrie.
În ceea ce privește capitala, pe 6 septembrie a intrat în revizie o centrală pe gaz de 185 MW, care va rămâne închisă până pe 5 octombrie, iar pe 30 va intra într-un proces similar o altă centrală pe gaz, de 84 MW, care va fi nefuncțională până pe 15 octombrie.