Petrolul s-a depreciat în dimineața zilei de luni ca urmare a temerilor că majorarea exportului de țiței iranian va subina eforturile celorlalte state membre ale cartelui OPEC de micșorare a producției la nivel global. În plus, petroliștii din SUA și-au majorat, pentru a zecea săptămână consecutivă, activitatea de extragere a petrolului.
Țițeiul Brent (de referință la nivel global) cu livrare în luna martie se tranzacționa la ora 11:50 (ora României) la un nivel de 56,31 dolari pe baril, în scădere cu 79 de cenți sau 1,38% față de nivelul de închidere a ședinței precedente.
Petrolul West Texas Intermediate (WTI - de referință pe piața din SUA) pierduse la rândul său 1,37% sau 74 cenți, putând fi achiziționat, la aceeași oră, cu 53,35 dolari pe baril.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit analiștilor și traderilor, citați de Reuters, deprecierea petrolului are ca fundament majorarea de către Iran a exporturilor de țiței
Evoluția petrolului Brent de luni dimineață
Sursa: Bloomberg
Potrivit datelor Reuters, Iranul a vândut peste 13 milioane de barili de petrol suplimentar față de perioada similară a anului trecut. Rezervele de petrol destinate exportului maritim ale Iranului s-au redus de la 29,6 milioane de barili în luna octombrie, la 16,4 milioane de baril. De-a lungul anului 2016, acestea s-au situat la un nivel constant, în luna ianuarie 2016 ele fiind de 29.7 milioane de barili.
Știrea majorării exporturilor iraniene atenuează optimismul statelor membre ale cartelului OPEC, declanșat de un sondaj Reurters care anunța o micșorare a producției cartelului în luna decembrie la 34,18 milioane de barili pe zi, de la nivelul record de 34,38 milioane de barili pe zi înregistrat în luna noiembrie.