Prețul electricității se apropie din nou de pragul de 100 de euro

Prețul electricității se apropie din nou de pragul de 100 de euro
scris 13 sep 2018

Prețul energiei pe piața pentru ziua următoare cu livrare în ziua de joi a urcat cu 25%, ajungând la un preț mediu de 70 de euro per MWh (327 lei/MWh), cu numai 4 euro sub nivelul record pentru această perioadă înregistrat în urmă cu o săptămână, de 74 euro/MWh. Principalele cauze ar putea fi evoluția cererii de pe piețele europene, cu care piața OPCOM este cuplată, dar și închiderea unor capacități de producție autohtone.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Prețul maxim înregistrat, de aproximativ 92 euro/MWh, a fost cel pentru energie electrică furnizată joi în intervalul orar 20-21.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, prețul din România, care miercuri după-amiaza exporta în medie aproximativ 600 de MW, este identic cu cel de pe piețele din Ungaria și Slovacia și cu 1 euro peste cel de pe piața din Cehia.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ANALIZĂ Motivele pentru care Hidroelectrica a ajuns în atenția Consiliului Concurenței CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Motivele pentru care Hidroelectrica a ajuns în atenția Consiliului Concurenței

În a doua parte a zilei a fost remarcată o reducere la jumătate a energiei eoliene, de la peste 1.000 MW la 500 MW.

Miercuri, a intrat în revizie planificată pentru trei zile o unitate a CTE Turceni (cu o capacitate de 317 MW), după ce cu numai o zi înainte același lucru se întâmplase cu o altă unitate a CTE Turceni, cu o capacitate de 330 MW.

Joi, este rândul CTE Rovinari să intre în revizie, din capacitatea totală de producție de 304 MW numai 180 MW urmând a fi disponibili.

Hidroelectrica va declanșa la rândul său, joi, lucrări de revizie la HPP Vidraru (vor fi disponibili numai 119 MW din capacitatea totală de 219 MW) și la o unitate a centralei de la Porțile de Fier (va fi afectată întreaga capacitate de 194 MW).

Vineri va fi închisă în vederea reviziei și hidrocentrala de la Mărișelu (întreaga capacitate de 219 MW afectată).

EXCLUSIV Trafigura, unul dintre cei mai mari traderi de mărfuri la nivel global, intră în România pentru a comercializa gazele din Marea Neagră CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Trafigura, unul dintre cei mai mari traderi de mărfuri la nivel global, intră în România pentru a comercializa gazele din Marea Neagră

Sâmbătă este rândul unei alte unități de la Porțile de Fier (întreaga capacitate de 194 MW afectată), dar și a termocentralei de la Isalnița (cu o capacitate afctată de 300 MW) de a fi închise.

Consiliul Concurenței a declanșat recent o investigație privind un posibil abuz de poziție dominantă al companiei Hidroelectrica pe piața producerii și comercializării de energie electrică din România. Consiliul Concurenței are suspiciunea că Hidroelectrica, prin comportamentul său de ofertare, a limitat cantitatea de energie comercializată pe unele segmente de piață (în principal pe Piața pentru Ziua Următoare), în scopul realizării unor oferte cu prețuri mai ridicate pe Piața de Echilibrare (PE).

Recenta scumpire de pe PZU nu se va regăsi decât parțial în facturile consumatorilor finali, în condițiile în care tranzacțiile de pe această piață reprezintă doar circa 40% din consumul național, restul fiind achiziționat de furnizori prin contracte bilaterale pe termen lung încheiate cu mult mai mult timp înainte de livrare. 

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
electricitate
opcom
spot
pzu
hidroelectrica