FOTO MOL și-a lansat în România prima stație de alimentare a mașinilor electrice, înaintea celor din amplul proiect NEXT-E, anunțat de Profit.ro. România se află la coada UE, dar trendul este în urcare

FOTO MOL și-a lansat în România prima stație de alimentare a mașinilor electrice, înaintea celor din amplul proiect NEXT-E, anunțat de Profit.ro. România se află la coada UE, dar trendul este în urcare
scris 15 feb 2018

MOL și-a lansat joi prima stație proprie de încărcare pentru autovehicule electrice în perimetrul benzinăriei MOL din zona Nicolae Caramfil din București, înainte de a începe construirea în acest an a altor 14 stații din proiectul consorțiului NEXT-E, anunțat din vara anului trecut de Profit.ro. România ar urma să beneficieze la finalul proiectului de 40 de stații construite pentru alimentarea mașinilor electrice de MOL și E.ON cu finanțare europeană.

Planul prevede că 14 stații vor fi deschise în acest an de către MOL în cadrul proiectului NEXT-E, în care este partener alături de E.ON.

Urmărește-ne și pe Google News

NEXT-E, un consorțiu din care fac parte și Mol și E.ON, a obținut la jumătatea anului trecut acordul Comisiei Europene în vederea asigurării unei finanțări europene în valoare de 18,8 milioane de euro pentru instalarea și gestionarea a peste 250 de prize pentru mașini electrice cu încărcare ultra-rapidă pe autostrăzile din Cehia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Croația și România.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

FOTO MOL și-a lansat în România prima stație de alimentare a mașinilor electrice, înaintea celor din amplul proiect NEXT-E, anunțat de Profit.ro. România se află la coada UE, dar trendul este în urcare

Alimentarea autovehiculelor la stația de încărcare electrică deschisă joi de MOL se face prin curent alternativ și curent continuu de 50 kW, stația fiind astfel compatibilă cu orice tip de autovehicule vândut în Europa și Asia, electric sau hybrid.

OMV s-a alăturat proiectului IONITY și va construi stații de încărcare a mașinilor electrice în Austria, Cehia, Ungaria și Slovenia. În România, NEXT-E (MOL și E.On) va instala 40 de astfel de stații CITEȘTE ȘI OMV s-a alăturat proiectului IONITY și va construi stații de încărcare a mașinilor electrice în Austria, Cehia, Ungaria și Slovenia. În România, NEXT-E (MOL și E.On) va instala 40 de astfel de stații

În cadrul stației pot fi alimentate simultan 2 mașini, în funcție de model, bateria unui autovehicul electric putând fi încărcată la 80% din capacitatea sa în doar 20 de minute.

Deschiderea primei stații MOL de încărcare pentru mașini electrice face parte din strategia pe termen lung “Grupul MOL 2030”, care vizează, printre altele, transformarea operațiunilor “tradiționale” ale companiei de vânzare de carburanți în principalul furnizor de soluții de mobilitate.

FOTO MOL și-a lansat în România prima stație de alimentare a mașinilor electrice, înaintea celor din amplul proiect NEXT-E, anunțat de Profit.ro. România se află la coada UE, dar trendul este în urcare

O altă componentă a acestei strategii este parteneriatul MOL în cadrul consorțiului NEXT-E, care vizează construirea unei rețele de încărcare pentru autovehicule electrice în șase țări din Europa Centrală și de Est. Prin proiectul NEXT-E vor fi instalate 222 stații standard de încărcare rapidă (50 kW) și 30 de stații de încărcare ultra-rapide (150-350 kW), creând astfel o infrastructură esențială pentru încărcarea vehiculelor electrice în Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croația și România.

Mol și E.ON vor construi, cu fonduri europene, o rețea de încărcătoare pentru mașini electrice pe autostrăzile din România CITEȘTE ȘI Mol și E.ON vor construi, cu fonduri europene, o rețea de încărcătoare pentru mașini electrice pe autostrăzile din România

NEXT-E este un consorțiu din care fac parte companiile din cadrul Grupului E.ON (Zapadoslovenská energetika in Slovakia, E.ON Czech Republic, E.ON Hungary, E.ON Romania), Grupului MOL (filialele din cele șase țări participante), Hrvatska elektroprivreda din Croația, PETROL (în Slovenia și Croația), precum și Nissan și BMW.

CONFIRMARE Mol și E.ON vor construi împreună o rețea de încărcătoare pentru mașini electrice pe autostrăzile din România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Mol și E.ON vor construi împreună o rețea de încărcătoare pentru mașini electrice pe autostrăzile din România

În paralel, MOL România a continuat extinderea rețelei de benzinării, ajungând la 213 stații de alimentare. Stațiile de alimentare cel mai recent deschise sunt localizate în județele Bihor, Constanța și Sibiu.

Piața de vehicule electrice din UE a urcat la aproape 100.000 de unități. România, cu o creștere de 154%, are încă un volum redus. România rămâne printre piețele cele mai mici din UE la mașini electrice, 68% dintre români considerând însă la acest moment că mașinile electrice vor fi în topul preferințelor în următorii zece ani.

Piața de mașini electrice din Romania este însă în continuă creștere. În perioada mai - decembrie 2017, au fost aprobate finanțările, prin programul Rabla Plus, pentru achiziția a 689 de mașini electrice și plug in hybrid.

Astfel, Administrația Fondului pentru Mediu a aprobat, anul trecut, 689 de ecotichete pentru cumpărarea de mașini electrice în cadrul programului Rabla Plus, prin care achiziția unui astfel de automobil este subvenționată cu aproximativ 10.000 euro (45.000 lei). Printre beneficiarii acestui program sunt mari bănci și companii care au profitat astfel pentru a-și moderniza parcul auto.

În clasamentul celor mai comercializate mărci auto electrice 100%, primul loc a fost ocupat de BMW, cu 131 de unități, urmat de Mercedes-Benz (60 de exemplare), Volkswagen (52), Renault (51), Mitsubishi (26), Audi (14), Porsche (11), Volvo (9) și Kia (7).

Pe piața de profil din România mai sunt compania de energie regenerabilă Renovatio, care a încheiat un parteneriat cu Kaufland pentru o rețea de stații de încărcare rapidă pentru mașinile electrice, BMW Group România, care a a instalat în parcarea subterană a mallului Băneasa Shopping City două stații de încărcare pentru automobile electrice, la care accesul este gratuit, EV-Box, liderul european al producției de stații de alimentare a mașinilor electrice, intrat luna trecută în România.

Profit.ro a anunțat recent că și compania bulgară Eldrive, care în țara vecină a încheiat recent un parteneriat cu grupul petrolier olandezo - britanic Shell pentru a instala în benzinăriile lanțului stații de încărcare rapidă a mașinilor electrice, devenind astfel cel mai mare operator de infrastructură pentru încărcare mașini electrice din Bulgaria, a intrat în România, planul fiind de a acoperi complet Bucureștiul până în vara anului viitor.

Și marii constructori de automobile din Germania, BMW, Daimler, VW Group și Ford, au pus bazele unui parteneriat pentru a construi cea mai mare rețea, din Europa, de alimentare cu energie electrică de mare putere destinată vehiculelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
statie
mol
next-e
alimentare
masini electrice