Prețul mediu al energiei electrice pe piața pentru ziua următoare (PZU) a OPCOM a atins cel mai mare nivel înregistrat în acest an, urcând astăzi cu 75%, la un nivel de 291 lei/MWh, de două ori mai ridicat decât media de 155 de lei/Mwh înregistrată în luna ianuarie. Evoluția prețului pe piața spot confirmă previziunile de luni ale Profit.ro, când anticipa că “săptămâna aceasta va fi una cu scumpiri masive ale electricității pe piețele europene, ca urmare a înrăutățirii vremii, situație care se va resimți și în România”.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
De altfel, au fost înregistrate și maxime orare de peste 90 de euro/MWh pentru curentul livrat joi între orele 19 și 21. Principala cauză este reprezentată de presiunea cererii din restul Europei, afectată de o stare a vremii nefavorabilă, dar și consumul intern ridicat și prognoza meteo pentru România, care anunță temperaturi minime sub -15 grade, precum și o slăbire a intensității vântului, ce ar conduce la o reducere a producției de energie eoliană. În prezent, parcurile eoliene funcționează la valori extrem de ridicate, producând 2.500 MW.
Prețul de 91,49 euro/MWh (426 lei/MWh) este de aproape trei ori mai mare decât media înregistrată în 2016, de 149,74 lei/MWh, însă departe de maximele din urmă cu un an, când 1 MWh era tranzacționat cu peste 650 de lei.
CITEȘTE ȘI România rămâne cea mai ieftină piață europeană de electricitate, în pofida majorării cu o pătrime a prețului ca urmare a nivelului record al consumului, dar din exportator poate deveni importator net, cu o majorare considerabilă a prețuluiPrețul mediu pe PZU stabilit astăzi a fost de 62,5 euro/MWh (291 lei/MWh), cu 26,8 euro/MWh mai mare decât prețul înregistrat marți, de 35,7 euro/MWh.
Interesant este că prețurile au crescut în condițiile unei producții la nivel aproape record, uneori de peste 9500 MW, și ale unui export de 1.000-1.500 MW, ceea ce sugerează că presiunea a fost una în principal externă. De altfel, pe două dintre piețele cu care România este interconectată, Ungaria și Slovacia, prețul mediu al unui MWh a fost de 78,29, respectiv 76,46 euro.
În cele două state, energia electrică livrată pe 1 martie orele 19-21, când în România era înregistrat maximul de 91,49 euro, era tranzacționată la peste 110 euro/MWh.
CITEȘTE ȘI Presiune redusă a gazelor din sistemul național, care se află în stare de dezechilibru, la numai 1 lună după ce Transgaz a cerut reducerea producției Romgaz și OMV Petrom, pe motiv că vor cădea conducteleScenariul negativ pentru furnizorii autohtoni care achiziționează energie pe PZU ar fi o stopare bruscă a vântului, care ar reduce producția de energie eoliană, mai ales în condițiile unui consum extrem de ridicat.
Luni seară la ora 18,43, consumul intern a atins un nivel de 9.802 MWh, cu doar 63 de MW sub nivelul record de 9.865 MW înregistrat pe 10 ianuarie 2017.
CITEȘTE ȘI GRAFIC România a stabilit un nou record istoric la producția de electricitate. Prețul autohton continuă să fie cel mai redus din Europa, în pofida unui consum ridicatDacă, în ceea ce privește nivelul ridicat al consumului, responsabil este codul portocaliu de ger, pentru evoluția moderată a prețului energiei electrice pe PZU, responsabil este codul galben de vânt. Vântul puternic din ultimele zile a majorat producția de energie eoliană la peste 2.500 MW (medie orară), ceea ce a făcut ca România să fie un exportator net de electricitate (în medie orară de 1500 MW) în pofida nivelului record al consumului intern.
CITEȘTE ȘI Paza bună trece primejdia rea. O cantitate reprezentând aproape 90% din consumul de electricitate pe 2018 a fost tranzacționată deja pe piețele la termen ale bursei OPCOMJoi și vineri însă se anunță o micșorare a temperaturilor, cu minime de -15 grade Celsius, și cu o reducere a intensității vântului. Dacă parcurile eoliene vor produce mai puțin de 1.000 de MW, România ar putea deveni un importator net din exportator net de electricitate. Iar cererea de pe toate piețele europene este în prezent superioară ofertei, ceea ce va conduce la o majorare considerabilă a prețului.