Fondul Proprietatea, care deține 20% din acțiunile Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, acțiuni pe care a anunțat în toamna anului trecut că este dispus să le vândă, a convocat AGA companiei pe 30 martie și a solicitat în acest scop conducerii societății să întocmească nu mai puțin de 17 rapoarte informative despre activitatea Hidroelectrica, pe subiecte care merg de la bugetul pe 2018 la planul de afaceri al companiei, lista clienților restanțieri, persoanele angajate, detașate, demise sau concediate, negocierile cu sindicatele pe tema contractului colectiv de muncă, beneficiile pentru șefi și angajați, situația litigiilor și a procedurilor de arbitraj sau tranzacțiile cu societăți afiliate.
Hidroelectrica este controlată de statul român prin Ministerul Energiei, cu 80% din capital.
Fondul Proprietatea vrea, astfel, rapoarte lunare despre principalele activități ale companiei, care să fie similare cu cele publicate de către administratorul judiciar Euro Insol în perioada în care Hidroelectrica s-a aflat în insolvență.
CITEȘTE ȘI Ioan Bene, dat în urmărire internațională după ce a fost condamnat, a fost găsit de polițiști în Italia"Raportul va include măsurile operaționale întreprinse pe parcursul lunii, pentru următoarele activități: generarea de energie, servicii de sistem, mentenanță, furnizare de energie, investiții, rezultate financiare, activități specifice departamentului de resurse umane (HR), negocieri cu sindicatele, achiziții publice, PR, licitații publice, activități privitoare la oferta publică (IPO) etc. Rapoartele lunare vor fi redactate într-un mod similar celor publicate lunar în cadrul procedurii de insolvență", se arată în convocatorul AGA.
Conducerea Hidroelectrica și acționarul minoritar al companiei se află de mai mult timp în relații tensionate, anunțând public că intenționează să se dea reciproc în judecată.
Managementul Hidroelectrica a acuzat FP că a lăsat compania fără conducere executivă, dar și că i-a adus grave prejudicii de imagine prin ”comunicatele denigratoare la adresa directoratului societății”. La rândul său, Fondul a anunțat că vrea să demareze o acțiune în instanță împotriva membrilor Consiliului de Supraveghere și directoratului, considerând că noua organigramă a Hidroelectrica aduce daune de peste 517 milioane lei producătorului de energie.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții va fi modificat: Vor fi eliminate companiile cu pierderi și limitat numărul reprezentanților statului în conducereÎn septembrie anul trecut, Fondul Proprietatea a transmis că își "analizează strategic" opțiunile cu privire la participația de 20% din capitalul Hidroelectrica, într-un anunț remis Bursei de Valori București cu privire la o "procedură competitivă ce poate duce la posibile vânzări de dețineri FP", precizând că a angajat grupurile financiare multinaționale Citigroup și UBS drept consultanți "în legătură cu tranzacția preconizată".
Fondul și-a reevaluat la finalul anului trecut în creștere cu peste 5% (182 milioane lei) valoarea participației de 20% din acțiunile Hidroelectrica, comparativ cu 31 decembrie 2016, de la 3,384 la 3,566 miliarde lei. Astfel, întreaga companie ar fi evaluată acum la circa 17,8 miliarde lei, cu aproape un miliard de lei mai mult față de finalul lui 2016 (16,92 miliarde lei).
Hidroelectrica a terminat primele 6 luni din 2017 cu un profit net de 716 milioane lei și o cifră de afaceri de 1,705 miliarde lei. În 2016, compania a înregistrat un profit net de 1,36 miliarde lei, raportat la venituri totale de 3,39 miliarde lei. Proiectul de buget pe 2018 al Hidroelectrica estimează pentru anul acesta un profit net de 1,13 miliarde lei, venituri totale de 3,31 miliarde lei și investiții de peste 862 milioane lei.