Complexul Energetic Hunedoara ar putea primi un ajutor de stat de 184,3 milioane lei în acest an

Complexul Energetic Hunedoara ar putea primi un ajutor de stat de 184,3 milioane lei în acest an
scris 27 feb 2018

Producătorul de energie Complexul Energetic Hunedoara ar putea primi un ajutor de stat de 184,3 milioane lei în acest an, pentru închiderea minelor de cărbune necompetitive Lonea și Lupeni, potrivit unui proiect publicat în dezbatere de acționarul său majoritar, Ministerul Energiei.

Ajutorul de stat va fi suportat integral de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Energiei,  astfel ”pentru  produsul  huilă  energetică  livrat de  unitățile  intrate în  proces de închidere  definitivă se  acordă  ajutor de  stat în  sumă de 116.537  mii  lei, destinat  acoperirii  pierderilor  aferente  producției curente; pentru acoperirea costurilor excepționale se acordă ajutor de stat în sumă de 67.779 mii lei reprezentând ajutor de stat pentru acoperirea costurilor excepționale”, arată documentul.

Urmărește-ne și pe Google News

Exploatările miniere Lonea și Lupeni sunt printre cele mai vechi exploatări miniere din bazinul carbonifer al Văii Jiului, având o structură de lucrări miniere extinsă pe mai multe niveluri de exploatare cu mai multe incinte care și-au pierdut utilitatea odată cu creșterea adâncimii de exploatare a cărbunelui, potrivit News.ro.

România rămâne cea mai ieftină piață europeană de electricitate, în pofida majorării cu o pătrime a prețului ca urmare a nivelului record al consumului, dar din exportator poate deveni importator net, cu o majorare considerabilă a prețului CITEȘTE ȘI România rămâne cea mai ieftină piață europeană de electricitate, în pofida majorării cu o pătrime a prețului ca urmare a nivelului record al consumului, dar din exportator poate deveni importator net, cu o majorare considerabilă a prețului

Potrivit Deciziei CE nr. 787/2010 privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive, s-a stabilit că din cele patru exploatări miniere aflate în structura Complexului Energetic Hunedoara, este necesar sa intre în program de închidere două unități miniere: EM Lonea și EM Lupeni.

Autorii proiectului de act normativ spun că, în ultima perioadă, agravarea fenomenelor de subsidență, și anume deformări ale suprafeței datorate exploatării cărbunelui efectuate în subteran, au determinat modificări ale planurilor de încetare a activității atât pentru EM Lonea cât și pentru EM Lupeni.

”Această situație a dus la decalarea termenelor de închidere a unităților miniere după finalizarea activității de producție stabilită pentru data de 31 decembrie 2018. Având în vedere că închiderea celor două unități trebuie să se facă în condiții de siguranță cu conservarea straturilor de cărbune și evitarea unor eventuale accidente care ar putea apărea în condițiile în care nu s-ar respecta procedura de închidere a minelor în conformitate cu prevederile Legii minelor nr.85/2003, cu modificările si completarile ulterioare, s-a constat că este necesară prelungirea termenelor de închidere subterană astfel: EM Lonea până la finele anului 2020, EM Lupeni până în luna iulie 2021”, mai informează documentul.

Pentru a accesa ajutorul de stat acordat conform legislației europene, CEH a întocmit noul plan de închidere și documentația de finanțare a costurilor de închidere pentru cele două exploatări miniere. Aceste documentații au făcut obiectul Renotificării transmise la Comisia Uniunii Europene.

Noul Plan de închidere prevede ca încetarea activității de producție pentru EM Lonea și EM Lupeni să fie data de 31 decembrie 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic hunedoara