Peter Oswald, CEO al Mondi Europe & International și președinte al Industriei Europene a Hârtiei, a demisionat din funcția de președinte și din cea de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV, principalul acționar al companiei românești OMV Petrom. Oswald se va retrage din funcție cu ocazia Adunării Anuale Generale, ce urmează a se desfășura pe 18 mai 2016.
Motivul invocat de acesta a fost acela că timpul nu îi permite să își îndeplinească pe deplin îndatoririle atât la OMV, cât și la Mondi. “Motivul demisiei mele este că perioadele de timp pe care trebuie să le aloc atât activității de la Mondi, cât și de la OMV ar crescut semnificativ în ultimele luni. Nu vreau ca din acest motiv calitatea muncii mele efectuată la ambele să fie afectată și de aceea este în interesul și a lui Mondi și a OMV să demisionez din poziția de președinte al Comisiei de Supraveghere a OMV, chiar dacă îmi este extrem de dificil să fac acest lucru”, a declarat Oswald.
“Împreună am turnat fundațiile viitorului OMV. Cel mai important pentru mine personal a fost faptul că am, reușit să restabilesc încrederea și cooperarea dintre Consiliul de Supraveghere a OMV și Directoratul companiei”, a declarat Peter Oswald, a cărei demisie anticipează Reuniunea Anuală Generală, ce urmează a se desfășura pe 18 mai 2016.
Potrivit unui comunicat OMV, Consiliul de Supraveghere al OMV a stabilit recent și o nouă strategie corporativă, care pune accentul pe profitabilitate în detrimentul majorării producției. Cu același prilej a fost aprobată și numirea unui nou director financiar al OMV, Reinhard Florey, și al unui nou membru al Directoratului pe partea de Upstream.
Consiliul de Supraveghere a OMV a stabilit și un nou sistem de acordare de bonusuri care va îmbunătăți guvernanța corporativă a companiei. Comunicatul OMV susține că investitorii au “salutat” noua strategie, acțiunile OMV apreciindu-se cu 19% în acest an, în pofida faptului că indexul FTSE Global Energy a pierdut 15 procente.
Luna trecută, OMV a anunțat că în 2015 a înregistrat pierderi nete de 1,255 miliarde euro, după un profit de 527 milioane euro în 2014, în timp ce vânzările grupului au scăzut cu 37% în ritm anual până la 22,527 miliarde euro. Cu toate acestea, conducerea companiei va propune acordarea unui dividend redus de un euro pe acțiune pentru anul financiar 2015.
Grupul austriac OMV este acționarul majoritar al Petrom, cu o participație de 51,01%, în timp ce Ministerul Economiei deține un pachet de 20,64% din acțiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol și gaze, cu activități în sectoarele Upstream (Explorare și Producție), Downstream Oil (Rafinare și Marketing), Downstream Gas (Gaze și Energie).