Presa britanică reia o știre veche de 4 luni: partenerul chinez al Nuclearelectrica la Cernavodă 3-4, acuzat de spionaj de SUA

Presa britanică reia o știre veche de 4 luni: partenerul chinez al Nuclearelectrica la Cernavodă 3-4, acuzat de spionaj de SUA
scris 11 aug 2016

Compania chineză de stat China General Nuclear Power, partenerul Nuclearelectrica la proiectul construirii unităților 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă, a fost acuzată de către guvernul Statelor Unite de "spionaj nuclear", scrie joi presa britanică. Informația este însă publică încă din aprilie, când Departamentul pentru Justiție al Statelor Unite a anunțat punerea sub acuzare, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, Allen Ho, un inginer chinez naturalizat în SUA, deținător al cetățeniei americane și având dublă rezidență, precum și compania chineză de stat China General Nuclear Power (CGNP), sunt acuzați de conspirație în vederea dezvoltării de materiale nucleare în China fără aprobarea autorităților americane și cu intenția de a crea avantaje Chinei.

Urmărește-ne și pe Google News

"Allen Ho, la indicațiile unei companii nucleare chineze de stat, ar fi abordat și recrutat experți nucleari din SUA pentru a furniza asistență integrală în dezvoltarea și producția de material nuclear special în China. El a făcut asta fără a se înregistra la Departamentul pentru Justiție ca agent al unui stat străin și fără a avea autorizația necesară de la Deprtamentul pentru Energie. Punerea sub acuzare a celor care eludează legea americană pentru a obține tehnologie nucleară în beneficiul altor state este o prioritate pentru Divizia de Securitate Națională", a declarat procurorul-asistent pentru securitate națională al SUA, John P. Carlin.

DNA cere iar arestarea preventivă a fostului viceguvernator BNR. Olteanu, aflat în arest la domiciliu: Sper să rămân acasă CITEȘTE ȘI DNA cere iar arestarea preventivă a fostului viceguvernator BNR. Olteanu, aflat în arest la domiciliu: Sper să rămân acasă

Actul de punere sub acuzare, declasificat și făcut public de Departamentul pentru Justiție al SUA în aprilie, arată că Allen Ho ar fi colaborat cu statul chinez pentru dezvoltarea de material nuclear în afara SUA din 1997 până în aprilie 2016. Pedeapsa maximă prevăzută de legislația SUA pentru această infracțiune este închisoarea pe viață, plus o amendă de 250.000 dolari. A acționa în mod ilegal ca agent al unui guvern străin pe teritoriul SUA se pedepsește cu închisoare până la 10 ani.

În aprilie, comunicatul Departamentului pentru Justiție al SUA a fost preluat de publicații precum Bloomberg sau Financial Times.

"Guvernul federal are reglementări menite să supravegheze cooperarea nucleară civilă. Dacă acele reglementări sunt încălcate, pot rezulta prejudicii semnificative pentru securitatea națională a SUA. Statele Unite vor utiliza toate mecanismele juridice de care dispun pentru a-i opri pe cei care încearcă să fure tehnologie și expertiză nucleară americană", a declarat atunci și directorul adjunct al departamentului pentru securitate națională al FBI, Michael Steinbach.

Inginerul Allen Ho s-a născut în China, este naturalizat în SUA și deține cetățenia americană, având totodată dublă rezidență. CGNP, controlată de statul chinez, este cea mai mare companie nucleară din China.

Guvernul amână trecerea la televiziunea digitală până în 2020 CITEȘTE ȘI Guvernul amână trecerea la televiziunea digitală până în 2020

Informația este reluată acum de presa britanică, respectiv de publicații precum The Guardian, The Times sau The Telegraph, la scurt timp după ce noul premier al Marii Britanii, Theresa May, a anunțat amânarea proiectului de construire a centralei nucleare britanice Hinkley Point C, estimat la peste 21 miliarde euro, amânare explicată prin îngrijorările legate de implicarea Chinei în proiect. CGNP are o participație de 33% la compania mixtă care va realiza Hinkley Point C, joint-venture al cărui lider este gigantul energetic francez EDF.

În replică, ambasadorul Chinei la Londra a avertizat că amânarea proiectului centralei nucleare este de rău-augur și că relațiile chino-britanice au ajuns la un punct de cotitură, evoluția lor viitoare depinzând de deznodământul speței Hinkley Point C. El a sugerat că Marea Britanie are și mai mare nevoie de îmbunătățirea relațiilor comerciale cu China acum, după Brexit, pentru compensarea eventualelor efecte economice negative determinate de părăsirea Uniunii Europene.

Tot recent, fostul comisar european pentru Comerț, britanicul Peter Mandelson, a cerut premierului Theresa May să aprobe cât mai rapid proiectul centralei nucleare Hinkley Point C și să aprofundeze legăturile comerciale cu China.

"În afara UE, probabil că suntem mai dependenți de bunăvoința Chinei, pentru că trebuie să compensăm pierderea de raporturi comerciale cu Europ. Aprofundarea legăturilor economice cu China după Brexit trebuie să fie o prioritate a politicii noastre externe. Nu cred că este în interesul Marii Britanii să punem obstacole în calea acestui obiectiv", a spus Mandelson.

SUA: Statul român a împiedicat grupuri religioase să primească înapoi proprietățile confiscate de comuniști CITEȘTE ȘI SUA: Statul român a împiedicat grupuri religioase să primească înapoi proprietățile confiscate de comuniști

Luna trecută, AGA de la Nuclearelectrica, controlată de statul român, a decis prelungirea cu 4 luni a termenului-limită până la care compania și China General Nuclear Power Corporation trebuie să ajungă la un acord cu privire la documentele investiției în proiectul comun de construire și operare a reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă, după ce deadine-ul inițial expirase pe 9 mai.

AGA a aprobat, astfel, "continuarea negocierilor asupra Documentelor Investiției în aceleași condiții din Memorandumul de Înțelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea și dezafectarea Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă („MoU”) pentru o perioadă de 4 luni, începând cu data de 9 mai 2016, cu aplicarea tuturor celorlalte prevederi ale MoU, inclusiv posibilitatea oricărei părți de a înceta MoU fără nici o despăgubire, printr-o simplă notificare scrisă către cealaltă Parte, în cazul in care nu s-a ajuns la un acord asupra Documentelor Investiției și în măsura în care întârzierea nu a fost cauzată de respectiva Parte".

Documentele investiției includ acordul investitorilor, actul constitutiv al companiei mixte care va fi înființată pentru implementarea proiectului, precum și "orice alte documente necesare implementării adecvate a proiectului", potrivit exprimării din memorandum.

Vânzările Coca-Cola în România au crescut pentru al șaselea trimestru consecutiv CITEȘTE ȘI Vânzările Coca-Cola în România au crescut pentru al șaselea trimestru consecutiv

Memorandumul de înțelegere, semnat de Nuclearelectrica și China General Nuclear Power pe 9 noiembrie anul trecut, prevede că fiecare parte are dreptul să denunțe memorandumul fără nici o despăgubire, printr-o simplă notificare scrisă către cealaltă parte, în cazul în care nu s-a ajuns la un acord asupra documentelor investiției în termen de 6 luni de la semnarea memorandumului și în măsura în care întârzierea nu a fost cauzată de respectiva parte. Termenul respectiv a expirat pe data de 9 mai 2016.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a analizat și aprobat, la finalul lunii mai, raportul Ministrului Energiei privind stadiul și evoluția proectului de construcție a două noi reactoare la centrala nucleară de la Cernavodă, a anunțat atunci președintele Klaus Iohannis, afirmând că acesta este o investiție prioritară, care va duce la creșterea ponderii energiei nucleare în producția totală de energie la cel puțin 30%.

În iunie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis să trimită spre rejudecare Curții de Apel București (CAB) o cerere de anulare a acordului de mediu al proiectului de construire a reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă formulată de ONG-urile Greenpeace și Bankwatch. Cererea de anulare fusese depusă inițial în 2013 și respinsă anul următor, hotărârea de respingere a CAB fiind atacată ulteror cu recurs la ÎCCJ de către cele două organizații de mediu.

viewscnt
Afla mai multe despre
china general nuclear power
cgnp
nuclearelectrica
cernavoda
reactoarele 3 si 4 de la cernavoda
centrala nucleara de la cernavoda
brexit
china