Grupul german de utilități E.ON a trecut pe o pierdere de 3,03 miliarde de euro în primul semestru, față de un profit net de 1,15 miliarde de euro în intervalul similar al anului 2015, în urma reevaluării în scădere a activelor diviziei Uniper, transmite MarketWatch.
În luna martie, E.ON, cea mai mare companie de utilități din Germania, raportase cele mai mare pierderi anuale din istoria sa, după deprecierea cu miliarde de euro a valorii centralelor pe bază de cărbune și gaze naturale.
E.ON a precizat că a înregistrat costuri de 3,8 miliarde de euro pentru Uniper, din care 2,9 miliarde de euro în urma reevaluării valorii centralelor energetice și a facilităților de stocare a gazelor și 900 de milioane de euro sub formă de provizioane, arată news.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Veniturile grupului au scăzut cu 11%, la 20,25 miliarde de euro.
E.ON, ca și alte companii de utilități din Germania și alte regiuni ale Europei, este afectat de prețurile foarte mici ale electricității en-gros, pe fondul ofertei mari rrezultată în urma dezvoltării energiei regenerabile și a prețurilor scăzute ale materiilor prime.
În luna iunie, E.ON a obținut acordul acționarilor pentru un plan de separare a producției de energie convențională a a activităților de trading într-o nouă companie, Uniper, și de listare a noii unități până la sfârșitul acestui an.
La sfârșitul lunii iunie, E.ON avea datorii de 24,8 miliarde de euro, în creștere de la 21,3 miliarde de euro la finele anului trecut.
E.ON a confirmat estimările pentru 2016, excluzând operațiunile Uniper, pentru un profit înainte de dobânzi și taxe de 2,7-3,1 miliarde de euro și a unui profit după taxe ajustat de 600 milioane euro-1 miliard de euro.
Grupul E.ON este prezent în România din 2005 și are circa 3 milioane de clienți în sectoarele de gaze naturale și energie electrică. Compania administrează 81.000 km de rețea energie electrică și peste 20.000 km de rețele gaze naturale. Companiile din România ale E.ON și-au bugetat pentru acest an investiții de aproape 100 milioane euro, nivel asemănător celui de anul trecut, și preconizează o creștere a cifrei de afaceri cu 2%, la cinci miliarde lei (1,11 miliarde euro), de la 4,9 miliarde lei în 2015.