Compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, le reproșează în premieră furnizorilor de energie electrică faptul că nu se preocupă suficient de estimarea cât mai precisă a producției prosumatorilor din portofoliul lor, cu efecte pe piața de echilibrare. La nivel agregat, persoanele fizice și firmele care și-au instalat panouri fotovoltaice pe acoperișurile clădirilor au ajuns o forță în sistem, dispunând de o putere instalată cumulată de circa 1.500 MW.
În raportul său pe primul trimestru al anului, Transelectrica remarcă creșterea semnificativă atât a veniturilor, cât și a cheltuielilor sale pe piața de echilibrare.
″Piața de echilibrare a fost influențată în principal de următoarele elemente: • creșterea accelerată a puterii instalate la prosumatori, de la aproximativ 420 MW la începutul anului 2023 la aproximativ 1.500 MW la începutul anului 2024, care, din punct de vedere al impactului asupra sistemului, corespunde unei reduceri de consum; • lipsa controlului/monitorizării la nivelul furnizorilor pentru producția prosumatorilor pe care îi au în portofoliu și preocuparea redusă pentru estimarea/ajustarea prognozelor de producție a prosumatorilor în raport cu poziția contractuală″, spune compania.
Potrivit Transelectrica, majorarea puterii instalate a prosumatorilor, coroborată cu creșterea ponderii energiei eoliene și solare produse în centrale mari, ″a condus la o scădere a consumului, precum și a prețurilor energiei pe piețele pe termen scurt″.
După cum a relatat Profit.ro, de la 1 aprilie, furnizorii de energie electrică nu mai facturează dezechilibrele prosumatorilor cu centrale de producție de energie regenerabilă mai mici de 400 kW, nici în ceea ce privește consumul acestora și nici pe partea de producție, ca urmare a unei ordonanțe de urgență în acest sens.
Pe de altă parte, proiectul de aprobare a solicitării din decembrie anul trecut a președintelui Klaus Iohannis, de anulare a dublării, de la 400 kW la 900 kW, a limitei de putere instalată pentru care prosumatorilor nu li se aplică responsabilitatea în materie de echilbrare, aceasta revenind furnizorilor lor, a trecut de Senat și a ajuns, pe circuitul procedural, la Camera Deputaților, care este camera decizională.