Premier Energy, al 3-lea furnizor din piața gazelor naturale, jucător și pe piața de electricitate, deținut indirect de fondul de investiții Emma Capital al omului de afaceri ceh Jiri Smejc, vine astăzi la bursă, o operațiune anunțată în premieră de Profit.ro și care reprezintă cea mai importantă mișcare după listarea Hidroelectrica.
Oferta primară de vânzare a până la 25 milioane de acțiuni cu simbolul PE, ce poate fi majorată până la maximum 30 milioane de acțiuni, și cea secundară de maximum 6,25 milioane de acțiuni, ce poate fi majorată până la 7,5 milioane de acțiuni, vor fi lansate astăzi, cu valabilitate până în 15 mai, într-un interval de preț cuprins între 19-21,50 lei, rezultând astfel posibilitatea unei operațiuni de peste 907 milioane lei.
În prospectul aferent listării, compania prezintă, conform procedurii, și o serie de riscuri. Este astfel arătat că persoanele interesate să investească ar trebui să conștientizeze riscurile juridice, economice, fiscale și politice, inclusiv cele legate de corupție, implicate de activitatea grupului în “piețe emergente și de frontieră”, precum România și Republica Moldova.
“Investitorii din piețele emergente și de frontieră, cum ar fi țările în care grupul își desfășoară activitatea, ar trebui să fie conștienți de faptul că aceste piețe sunt supuse unor riscuri juridice, economice, fiscale și politice mai mari decât piețele mature și supuse unor schimbări rapide și uneori imprevizibile”, se precizează în document.
Un alt element care ar trebui luat în calcul, potrivit autorilor prospectului de listare, este corupția.
“Corupția este unul dintre principalele riscuri cu care se confruntă companiile care desfășoară operațiuni comerciale în România și Moldova. (…) Corupția afectează sistemele judiciare și unele dintre organele de reglementare și administrative din România și Moldova, care pot fi relevante pentru activitatea grupului și ar putea avea un efect negativ asupra activității, perspectivelor, rezultatelor operațiunilor și situației financiare ale Grupului”, scrie în documentul citat.
Pe lângă riscurile geopolitice, și volatilitatea piețelor financiare poate duce la o creștere a riscurilor percepute asociate investitiilor în economiile emergente și, prin urmare, ar putea reduce investițiile străine în România și Moldova.
CITEȘTE ȘI Criza tranformatoarelor electrice. Penuria din Europa se va simți în facturile consumatorilor de energie“În acest caz, economiile din România și Moldova s-ar putea confrunta cu probleme semnificative de lichiditate, care ar putea conduce, printre altele, la creșterea ratelor de impozitare sau la impunerea de noi impozite și taxe, cu impact negativ asupra activității, rezultatelor operaționale și situației financiare a Grupului.
Însă principalul risc identificat este cel de reglementare. Precizând că în România, doar activitatea de furnizare nu este integral reglementată (spre deosebire de cea de distribuție, care depinde complet de ANRE), se atrage atenția asupra faptului că “orice plafonări ale preturilor sau măsuri similare stabilite de ANRE pot avea un efect negativ semnificativ asupra perspectivelor, activității, poziției financiare a Grupului și rezultatelor operațiunilor acestuia, iar Grupul poate avea posibiilităti limitate de a contesta dintre aceste modificări”.
CITEȘTE ȘI FOTO Încă 4 șantiere de modernizare a rețelei de termoficare, pregătite pentru deschidere în BucureștiCum banii obținuți din listare urmează a fi investiții în creșterea portofoliului de producție de energie regenerabilă, prospectul atrage atenția că este posibil ca Grupul să nu poată pune în aplicare cu succes strategia sa de afaceri și planurile safe de investiții de capital sau ca potențialele investiții și achiziții ale Grupului să nu atingă rezultatele așteptate și să prezinte riscuri sau incertitudini.
Siguranța aprovizionării este un alt risc subliniat în prospect: “Activitatea de fumizare de gaze naturale a Grupului se bazează pe gaz natural de la marii producători naționali și internaționali, precum și pe intermediari (inclusiv una dintre primele companii private din România cu capacitate de terminal GNL în Grecia, care are o capacitate de import transfrontalier în Bulgaria, România și Ungaria) și de pe piața angro de gaze naturale. Deși, în trecut, Grupul a fost în măsură să înlocuiască anumiți furnizori de gaze naturale pe termen scurt atunci când a fost necesar, unii furnizori intermediari importatori de gaze naturale și-au încălcat obligatiile de livrare a gazelor naturale în trecut și alți furnizori își pot îndeplini obligațiile în viitor, eventual solicitând Grupului să găsească furnizori alternativi în timp scurt la preturi posibil mai puțin atractive”.
CITEȘTE ȘI Disney+ reconfirmă - începe să blocheze partajarea conturilorÎn plus, capacitatea Premier Energy “de a transfera prețul furnizării energiei electrice sau gazelor naturale către consumatorii rezidențiali sau industriali este dificilă de prevăzut și poate fi în afara controlului Grupului, deoarece acest lucru este reglementat în prezent de Guvernul României și, respectiv, cel al Moldovei și poate face obiectul unor măsuri de reglementare de urgentă pe parcursul perioadelor de volatilitate ridicată”.
Grupul Premier Energy susține că nu poate controla pe deplin prețul pe care îl încasează pentru energia electrică pe care o distribuie/furnizează și pentru gazele naturale pe care le furnizează, ceea ce poate avea un impact final asupra retenției anumitor clienți și/sau asupra implementării anumitor proiecte planificate sau potențiale ale Grupului.
CITEȘTE ȘI McDonald’s - afaceri mai mari, dar profit mai mic în RomâniaÎn plus, nu trebuie ignorată concurența de pe piață. “În special operațiunile din România sunt expuse concurenței din partea altor participanți pe piața deschisă, ceea ce poate duce la pierderea consumatorilor finali care își schimbă furnizorul, renunțând la Grup în favoarea altor concurenți (proces cunoscut sub denumirea de "rata de pierdere a clienților") în cazul în care Grupul nu este în măsură să concureze eficient în ceea ce privește prețul și domeniul de aplicare al serviciilor pe care le furnizează. (..) O concurentă sporită poate forța Grupul să scadă preturile sau să conducă la o scădere a volumului de energie fumizat”.
VEZI AICI DOCUMENTUL INTEGRAL
Premier a achiziționat la sfârșitul anului trecut, plătind 15 milioane euro, compania CEZ Vânzare cu un portofoliu circa 1,4 milioane de clienți.
Premier Energy este furnizor pentru consumatori casnici și non-casnici (din zona de retail, industrie, comerț), operează și deține o rețea de distribuție de gaz în și în jurul capitalei București, zona de sud și de vest a țării, cât și în localități mai mici din partea de nord a României (în total 2.500 de km de rețea).
CITEȘTE ȘI FOTO Kaufland introduce în România, pe termen limitat, anumite reduceri. Recompense pentru reciclareÎnființată în 2007, Premier Energy operează ca distribuitor și furnizor pe piața gazelor naturale din România, fiind al treilea mare jucător de profil, după Engie și E.ON. Compania este deținută de holdingul din energie Premier Energy PLC înregistrat în Cipru, controlat indirect de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, prin intermediul fondului de investiții Emma Capital.
Totodată, Premier Energy PLC este cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică în Republica Moldova, cu o cotă de piață de circa 70%.
Grupul are peste 1.000 MW capacitate de generare a energiei electrice regenerabile în proprietate, management sau în dezvoltare în România și Moldova, împreună cu una dintre afacerile cu cea mai rapidă creștere în furnizarea de energie electrică din surse regenerabile în ambele țări.
În România este al treilea cel mai mare distribuitor și furnizor de gaze naturale cu peste 150.000 de puncte de consum. De asemenea, este cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică din Moldova, cu aproape un milion de puncte de consum și peste 840.000 de clienți, deservind aproximativ 70% din populația Moldovei.
CITEȘTE ȘI Planul Angst, intrat în insolvență. Sunt căutați noi investitoriÎn urma achiziției CEZ Vânzare în România, Premier Energy Group deservește în total un număr de aproximativ 2,4 milioane de clienți de energie electrică și gaze naturale în România și Moldova (o creștere de aproximativ 1,4 milioane), majoritatea fiind clienți casnici și întreprinderi mici.
La finalul anului 2021, Premier Energy a achiziționat integral compania Alive Capital, cel mai mare jucător independent din piața energiei regenerabile. Prin aceste achiziții, grupul își pregătește tranziția către energie regenerabilă, ținta setată pentru România și în regiune fiind de 300-500 MW în următorii cinci ani.
CITEȘTE ȘI VIDEO Un oraș din Japonia începe să blocheze priveliștea Muntelui Fuji pentru turiștiJiri Smejc exercită și funcția de CEO al PPF, cel mai mare fond de investiții din regiune, cu active de peste 42 de miliarde de euro. Fondul Emma Capital are 65.000 de angajați la nivel mondial și active brute totale de aproximativ 14,5 miliarde de euro.
În toamna anului 2019, grupul ceh de investiții PPF Group, controlat atunci de Petr Kellner, a devenit proprietarul grupului media Central European Media Enterprises (CME), care deține și PRO TV, într-o tranzacție transfrontalieră evaluată la 2,1 miliarde de dolari.
În anul încheiat la 31 decembrie 2023, Grupul a generat venituri consolidate de 912,0 milioane de euro, profit net de 78,8 milioane de euro și EBITDA ajustat de 127,7 milioane de euro.