Norges Bank Investment Management, care administrează cel mai mare fond suveran din lume, ia în considerare achiziția unei participații la Public Power Corporation (PPC), cea mai mare companie energetică elenă, la care statul este cel mai mare acționar, cu peste 34% din capital, și care a preluat anul trecut operațiunile și activele din România ale italienilor de la Enel.
Banca centrală a Norvegiei a decis recent, în urma unei recomandări din partea Norges Bank Investment Management – cunoscută pentru concentrarea sa globală pe investiții durabile, cu emisii reduse de carbon – să ridice excluderea PPC ca perspectivă de investiții.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Fondul de Pensii al Norges Bank Investment Management, cel mai mare fond de pe planetă, administrează active de 1,6 trilioane de euro în 70 de țări.
Sursele care monitorizează situația estimează că fondul ar putea urmări să achiziționeze o participație inițială de 1 până la 2% în PPC.
Profit.ro a anunțat recent că analiștii financiari greci de la Axia Ventures se așteaptă la o ″explozie″, pe primul semestru al anului, a profitului operațional EBITDA al Public Power Corporation (PPC).
Cei de la Axia, care au sprijinit PPC cu consultanță la tranzacția cu Enel, estimează că grupul grec va afișa o EBITDA de 904,5 milioane euro pentru S1 2024, în creștere cu 53,4% față de perioada similară a anului trecut, majorare datorată în principal business-ului din România.
CITEȘTE ȘI Acțiunile cad pe Wall Street, temeri la adresa economiei. Și Bursa de la București este pe roșu - FOTOÎn același timp, profitul net după deducerea drepturilor minoritare este estimat în scădere cu 36,7%, la 111,1 milioane euro. Aceste drepturi sunt prognozate în creștere, tot ca urmare a profitabilității mai mari a businessului din România, dar și a contribuției companiilor mixte la care PPC s-a asociat pentru dezvoltarea de proiecte de producție de energie regenerabilă.
Analiștii firmei prognozează pentru PPC venituri din vânzări de 3,9 miliarde euro pe primele 6 luni, în urcare cu 9%.
CITEȘTE ȘI UniCredit, implicată într-un nou proces în RusiaPe de altă parte, Axia vede și un plus al îndatorării la PPC, din cauza necesităților de finanțare suplimentare determinate de planul strategic de investiții al companiei.
Cei de la PPC au anunțat în ianuarie că intenționează să-și majoreze de 2,6 ori portofoliul românesc de producție de energie regenerabilă, eoliană și solară, de la o putere instalată totală de circa 600 MW acum la 1.900 MW în 2026. Ulterior, în martie, CEO-ul pe România al PPC, Alessio Menegazzo, a declarat că investițiile în rețele electrice trebuie sprijinite și accelerate foarte mult, pentru că altfel se va crea un decalaj și mai mare între România și celelalte țări.