Petrolul se scumpește cu peste 9%, pe fondul temerilor privind aprovizionarea din Rusia. IEA va elibera 60 milioane de barili din rezerve

Petrolul se scumpește cu peste 9%, pe fondul temerilor privind aprovizionarea din Rusia. IEA va elibera 60 milioane de barili din rezerve

Foto dreamstime.com

scris 1 mar 2022

Cotațiile petrolului cresc cu peste 10% în tranzacțiile de marți, pe fondul temerilor privind impactul asupra pieței globale generat de războiul din Ucraina și de sancțiunile împotriva Rusiei. IEA a anunțat că va elibera 60 milioane de barili de petrol din rezervele statelor membre în încercarea de a contracara o eventuală întrerupere în aprovizionare.

Agenția Internațională pentru Energie (IEA), care reprezintă SUA și alte 30 de economii majore, a anunțat că statele membre au convenit să elibereze 60 de milioane de barili de petrol din rezervele lor de urgență “pentru a transmite un mesaj unitar și puternic piețelor petroliere mondiale că nu va exista un deficit de aprovizionare ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina”.

Urmărește-ne și pe Google News

Agenția notează că invazia Rusiei are loc în contextul unor piețe petroliere mondiale deja tensionate, al unei volatilități sporite a prețurilor, al unor stocuri comerciale care se află la cel mai scăzut nivel din 2014 și al unei capacități limitate a producătorilor de a asigura o ofertă suplimentară pe termen scurt.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
 Toți angajații firmei Nord Stream 2 au fost concediați CITEȘTE ȘI Toți angajații firmei Nord Stream 2 au fost concediați

Anunțul IEA privind eliberarea de petrol din rezerve nu a avut efectul scontat în piețe, cotațiile petrolului accelerând creșterile în urma informațiilor.

În jurul orei 19:20 (ora României), prețul petrolului Brent cu livrare în mai avansa cu 9,50%, la 107,28 dolari/baril, după ce anterior a atins un maxim intraday de 107,44 dolari.

Petrolul West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, era cotat la 106,41 dolari/baril, în urcare cu 11,17% raportat la închiderea de luni.

Membrii IEA dețin stocuri de urgență de 1,5 miliarde de barili. Anunțul privind eliberarea inițială a 60 de milioane de barili, sau 4% din aceste stocuri, este echivalent cu 2 milioane de barili pe zi timp de 30 de zile, potrivit unui comunicat al Agenției.

Retragerea coordonată este cea de-a patra din istoria IEA, creată în 1974. Acțiunile colective anterioare au avut loc în anii 1991, 2005 și 2011.

Rusia joacă un rol important pe piețele energetice mondiale. Este al treilea mare producător de petrol din lume și cel mai mare exportator, cu livrări de aproximatiiv 5 milioane de barili pe zi, sau 12% din comerțul mondial.

De asemenea, Rusia exportă aproximativ 2,85 milioane de barili pe zi de produse petroliere, acoperind aproximativ 15% din comerțul mondial de produse rafinate.

Aproximativ 60% din exporturile de petrol ale Rusiei sunt destinate Europei și 20% Chinei.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
cotatii petrol
preturi petrol
rusia
ucraina
iea
eliberare petrol rezerve
razboi ucraina
scumpiri energie