Shell se va retrage din toate operațiunile sale în Rusia, inclusiv dintr-o fabrică majoră de gaze naturale lichefiate, a anunțat luni grupul angro-olandez, devenind cea mai recentă companie importantă de energie din Occident care se retrage după invadarea Ucrainei de către armata rusă, transmite Reuters.
Decizia vine la o zi după ce rivalul BP și-a abandonat participația la gigantul petrolier rus Rosneft, într-o mișcare care ar putea costa compania britanică peste 25 de miliarde de dolari, arată news.ro.
Compania Equinor din Norvegia plănuiește la rândul ei să părăsească Rusia.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Shell a declarat într-un comunicat că va renunța la uzina emblematică Sahalin 2 LNG, în care deține o participație de 27,5% și care este deținută și operată în proporție de 50% de gigantul rus Gazprom.
Sahalin 2, situat în largul coastei de nord-est a Rusiei, este uriaș, producând aproximativ 11,5 milioane de tone de GNL pe an, care este exportat pe piețele majore, inclusiv China și Japonia.
Pentru Shell, cel mai mare comerciant de GNL din lume, părăsirea proiectului dă o lovitură planurilor sale de a furniza gaze piețelor în creștere rapidă în următoarele decenii.
Shell a spus că ieșirea din Rusia nu va afecta planurile sale de a trece la energie cu emisii scăzute de carbon și energie regenerabilă.
CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceriDe asemenea, compania intenționează să își înceteze implicarea în gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, la a cărui finanțare a contribuit ca parte a unui consorțiu de companii.
Germania a blocat săptămâna trecută procesul de aprobare a gazoductului.
Shell a spus că decizia de a renunța la participațiile din Rusia va duce la deprecieri.
Shell deținea active de aproximativ 3 miliarde de dolari la aceste întreprinderi din Rusia, la sfârșitul anului 2021, se arată în comunicat.
”Suntem șocați de pierderea de vieți omenești din Ucraina, pe care o deplângem, rezultată dintr-un act de agresiune militară fără sens, care amenință securitatea europeană”, a declarat directorul general al Shell, Ben van Beurden, într-un comunicat.
De asemenea, Shell vrea să părăsească Salym Petroleum Development, un alt joint venture avut cu Gazprom.
Împreună, Salym și Sahalin 2 au contribuit cu 700 de milioane de dolari la câștigurile nete ale Shell în 2021.
”Decizie corectă a consiliului de administrație a Shell de a renunța la întreprinderile sale rusești”, a declarat Adam Matthews, director responsabil cu investițiile pentru Consiliul de pensii al Bisericii Angliei, care investește în Shell, într-o postare pe LinkedIn.
”În urma deciziei BP, accentul este pus pe cei care nu au făcut încă un astfel de pas”, a spus Matthews.
Alte companii occidentale, inclusiv banca globală HSBC și cea mai mare firmă de leasing de avioane din lume, AerCap, au declarat că intenționează să părăsească Rusia, în timp ce guvernele occidentale impun sancțiuni economice împotriva Moscovei.