Petrolul West Texas Intermediate (WTI) a coborât din nou marți sub nivelul de 30 de dolari pe baril, ca urmare a scepticismului cu care piața a primit zvonurile unei reuniuni Rusia-OPEC și a majorării stocurilor din Statelor Unite ale Americii.
Țițeiul WTI cu livrare în luna martie s-a depreciat cu 1,74 dolari sau 5,5%, încheind ziua la un nivel de 29,88 dolari pe baril. Miercuri dimineață, până la ora 09:45 (ora României), WTI se apreciase timid, cu 9 cenți sau 0,3%, până la 29,97 dolari pe baril. În ultimele două sesiuni de tranzacționare, WTI a pierdut nu mai puțin de 11%, cea mai mare pierdere înregistrată în acest interval din martie 2009.
Și cotația țițeiului Brent (de referință de nivel global) cu livrare în aprilie, a scăzut marți cu 1,52, sau 4,4%, încheind ziua la 32,72 dolari pe baril pe bursa londoneză ICE Futures Europe. În ultimele două sesiuni, Brent-ul s-a depreciat cu 9,1%. În dimineața zilei de miercuri, și Brent-ul se apreciase timid, cu 1 cent sau 0,03%, ajungând la 32,73 dolari pe baril.
Prin deprecierile din ultimele zile, petrolul, în special WTI, a pierdut tot ce câștigase în urmă cu o săptămână, în urma apariției zvonurilor privind o reuniune OPEC-Rusia pe marginea reducerii producției la nivel global.
CITEȘTE ȘI Bank of America: Prăbușirea petrolului ar putea "muta" 3.000 miliarde dolari de la producători la consumatoriPe piețe, în pofida declarațiilor unor oficiali ruși sau ai unor state membre OPEC, realitatea este. Toți marii exportatori de petrol produc din ce în ce mai mult pentru a-și asigura o cotă de piață mai ridicată.
Majoritatea analiștilor și brokerilor consideră că, prin declarațiile făcute săptămâna trecută, oficialii ruși au încercat să influențeze verbal piața.
Petrolul va fi pus sub o presiune suplimentară și de raportul privind stocurile de petrol din SUA. Potrivit The Wall Street Journal acestea s-au majorat săptămâna trecută cu 3,5 milioane barili.
Mai multe bănci și-au avertizat clienți să se aștepte la o reuniune Rusia-OPEC în viitorul apropiat. Rusia și Arabia Saudită se află în competiție directă pentru cotă de piață, în special în China, iar Iran-ul vrea să-și majoreze exporturile duă ce în ultima perioadă a fost supusă sancțiunilor occidentale.