Un fond de investiții canadian fondat de un român preia parcul eolian Baia din Tulcea de la RG Renovatio

Un fond de investiții canadian fondat de un român preia parcul eolian Baia din Tulcea de la RG Renovatio
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 2 feb 2016

Transeastern Power Trust, un fond de investiții înregistrat în Canada, listat la bursa din Toronto, specializat în achiziții de centrale producătoare de energie regenerabilă și care are printre fondatori un dezvoltator român de microhidrocentrale, a anunțat că a semnat o scrisoare de intenție de achiziție a parcului eolian Baia din județul Tulcea, cu o putere instalată de 21 MW, de la compania cipriotă RG Renovatio.

Parcul este operațional din 2012 și produce circa 45.000 MWh de energie electrică pe an.

Urmărește-ne și pe Google News

Prețul de achiziție va fi de 20,4 milioane euro, minus valoarea datoriilor contractate de dezvoltator pentru investiția în parc la data încheierii deal-ului. Parcul eolian Baia a fost dezvoltat de offshore-ul cipriot RG Renovatio prin subsidiara din România Holrom Renewable Energy, iar valoarea investiției s-a ridicat la circa 21 milioane euro, din care 11 milioane euro au provenit dintr-o finanțare acordată de Unicredit Leasing.

Sorana Baciu, secretar de stat în Ministerul Economiei, pleacă din CA-ul Romgaz CITEȘTE ȘI Sorana Baciu, secretar de stat în Ministerul Economiei, pleacă din CA-ul Romgaz

Jumătate din prețul final net al achiziției va fi achitat de către fondul de investiții canadian printr-un transfer de unități de fond la Transeastern Power Trust pe numele vânzătorului RG Renovatio, care este deja investitor în fond, cu peste 10% din unitățile acestuia, precum și prin transferul de titluri de credit ale fondului. De asemenea, vânzătorul va acorda cumpărătorului un credit ipotecar fără dobândă în vederea realizării tranzacției, împrumut care va fi garantat chiar cu activul achiziționat.

Potrivit Transeastern Power Trust, tranzacția ar putea fi finalizată la sfârșitul lunii mai anul acesta.

"Achiziția este un pas major pentru fond în direcția diversificării și extinderii portofoliului de active de producție de energie. Această achiziție va majora cu peste 100% capacitatea anuală de producție de energie deținută de fond. Suntem foarte mulțumiți de încrederea manifestată de vânzător, care aderă la modelul nostru de business, lucru dovedit de faptul că a acceptat ca parte din prețul de vânzare să constea în unități de fond și alte titluri de valoare emise de fond", a declarat CEO-ul Transeastern Power Trust, J. Colter Eadie.

Vara trecută, Transeastern Power Trust a mai cumpărat de la RG Renovatio, cu suma totală de circa 9 milioane euro, două parcuri solare din România. În 2014, Transeastern a achiziționat 11 microhidrocentrale românești, cu o capacitate instalată totală de 5,1 MW, din cadrul proiectelor Rott, Zagra și Suha, unul dintre vânzători fiind compania Romenergo.

Zăcămintele OMV Petrom suferă o nouă depreciere, de 400 mil. euro, din cauza prăbușirii prețurilor la țiței și gaze CITEȘTE ȘI Zăcămintele OMV Petrom suferă o nouă depreciere, de 400 mil. euro, din cauza prăbușirii prețurilor la țiței și gaze

Fondul de investiții canadian Transeastern Power Trust, înființat și listat la Toronto Stock Exchange în 2014, are ca ținte investiționale de portofoliu activele producătoare de energie regenerabilă.

Directorul operațional al Transeastern Power Trust este Gabriel Stăniloiu, al cărui nume se leagă de Rott Energy SRL, firmă specializată în dezvoltarea de microhidrocentrale. Stăniloiu este, de altfel, unul dintre fondatorii Transeastern Power Trust, alături de doi investitori canadieni. Din board-ul fondului a făcut parte și Petru Lificiu, fost președinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

În echipa managerială a fondului se mai află Octavian Mănăstireanu, responsabil cu proiectele hidro ale fondului. Mănăstireanu a fost director general la Rott Energy SRL, iar anterior a condus Ardaf Cluj, compania de asigurări controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, preluată în 2008 de italienii de la Generali.

RG Renovatio Group, înregistrată în Cipru, a fost înființată în 2005 și deține în România parcuri eoliene cu putere instalată totală de circa 350 MW, precum și centrale fotovoltaice de aproximativ 20 MW. 

viewscnt
Afla mai multe despre
transeastern power trust
rg renovatio
anre
petru lificiu
microhidrocentrale
parcuri eoliene
parcuri fotovoltaice
energie regenerabila