Prețurile petrolului cresc miercuri, în condițiile în care investorii mizează pe faptul că Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) va respecta planul de reducere a producției, iar datele estimative sugerează că stocurile de țiței din Statele Unite s-au redus săptămâna trecută.
Referința globală Brent avansa cu 0,6%, la 55,7 dolari pe baril, iar West Texas Intermediate (WTI) era în creștere cu 0,7%, la 53,6 dolari pe baril.
Potrivit datelor estimative publicate marți seara de American Petroleum Institute (API), organizație finanțată de companiile din sectorul petrolier, stocurile de petrol ale SUA au scăzut, săptămâna trecută, cu 4,1 milioane de barili, cele de benzină cu 2 milioane de barili, iar cele de produse distilate cu 1,5 milioane de barili. Datele publiate de API diferă însă, adesea, semnificativ de cele oficiale, care urmează să fie publicate miercuri.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit unui sondaj Wall Street Journal, investitorii și analiștii anticipează că datele oficiale vor indica o reducere a stocurilor de 2,3 milioane de barili.
Cotațiile petrolului sunt susținute și de speranța că OPEC va pune în aplicare planul de reducere a producției de petrol, stabilit la finele lunii noiembrie.
“Piața este în creștere, deoarece există oameni care cred că membrii OPEC vor reuși să mențină tăierile de producție agreate”, afirmă Georgi Slavov, director cercetare în domeniul energetic la Marex Spectron.
Slavov consideră însă că piața a suprareacționat la acordul OPEC și vede un drum presărat cu dificultăți pentru implementarea acestuia.
Potrivit acordului încheiat luna trecută, producția zilnică a OPEC urmează să fie diminuată cu 1,2 milioane de barili, echivalentul, la 32,5 milioane de barili. Producția ar urma să fie diminuată începând cu 1 ianuarie.
Luna aceasta, producători din afara cartelului s-au alăturat planului de tăiere a producției, pentru a susține revenirea prețurilor, covenind reducerea producției cu 600.000 de baril de petrol pe zi. Reducerea producției s-ar adăuga celei convenite între statele OPEC în noiembrie, iar un astfel de nivel de cooperare ar fi fără precedent în ultimii 15 ani.
Există însă îndoieli în rândul investitorilor în ceea ce privește capacitatea producătorilor de a se ține de cuvânt., având în vedere că producția OPEC s-a majorat în noiembrie, luna semnării acordului de reducere a producției OPEC, cu peste 320.000 de barili pe zi, atingând un nivel record de 33,86 milioane de barili pe zi.
Și Rusia, care ar urma să contribuie cel mai puternic la reducerea producției din afara OPEC, a majorat producția luna trecută, alimentând incertitudinile privind viabilitatea acordului global care ar ajuta economiile de exporturile de petrol.