Ministerul Energiei lasă viitorului guvern decizia privind acordul cu chinezii legat de reactoarele 3-4 de la Cernavodă

Ministerul Energiei lasă viitorului guvern decizia privind acordul cu chinezii legat de reactoarele 3-4 de la Cernavodă
scris 21 dec 2016

Decizia privind construirea reactoarelor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă printr-un acord cu compania chineză China General Nuclear Power Corporation este lăsată în responsabilitatea noului guvern, potrivit unui comunicat transmis miercuri presei de către Ministerul Energiei. Negocierile dintre statul român și compania China General Nuclear Power Corporation privind construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă aveau ca termen-limită data de 20 decembrie.

Până la termenul limită nu s-a luat, în realitate, nicio decizie importantă, admite ministerul, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

"În prezent, în cadrul Comisiei reprezentând interesele părții române, negocierile aferente ultimei etape a Procedurii de Selecție care vizau Acordul Investitorilor și Actul Constitutiv ale noii companii de proiect au condus la stabilirea unor aspecte clare în ceea ce privește atribuțiile și responsabilitățile companiilor implicate, SNN și China General Nuclear Power Corporation", arată comunicatul. .

Ministrul Victor Grigorescu, care a condus sectorul energetic în ultimul an, a preferat să lase decizia în seama viitorului guvern.

"Având în vedere complexitatea proiectului și angajamentul statului român pe termen lung, aspectele stabilite ca urmare a derulării negocierilor, trebuie concretizate prin decizii asumate la nivelul instituțiilor statului român. Implicarea și asumarea instituțiilor statului român trebuie realizată la nivel contractual, inclusiv prin semnarea unui acord între cele două state implicate în derularea proiectului și prin mandatarea companiilor implicate în derularea etapelor următoare. Considerăm că abordarea cea mai corectă este să permitem noului guvern o analiză privind deciziile în ceea ce privește rezultatul negocierilor și pașii de urmat", a precizat Ministerul Energiei.

Electrica și-a planificat pentru anul viitor investiții de 180-190 milioane euro în sectorul de distribuție CITEȘTE ȘI Electrica și-a planificat pentru anul viitor investiții de 180-190 milioane euro în sectorul de distribuție

Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, declara pe 25 octombrie, la o conferință organizată de News.ro, că este încrezătoare că negocierile cu investitorii chinezi, pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, se vor încheia cu succes în termenul asumat, 20 decembrie, iar la începutul anului viitor va fi înființată compania de proiect.

”Proiectul Unităților 3 și 4 va fi pus în funcțiune în intervalul 2025-2030, așadar, deși realizarea proiectului implică în prezent utilizarea unui mecanism suport, evoluția ulterioară a prețurilor poate transforma acest mecanism dual în beneficiu pentru consumator”, se arată într-un comunicat transmis vineri de Nuclearelectrica.

Radu Dudău, coordonatorul Strategiei Energetice a României 2016-2030, a declarat pe 25 octombrie că, potrivit calculelor Ministerului Energiei, investiția în proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și-ar recupera costurile, pe durata de viață a reactoarelor, la un preț de 82 euro/MWh. Acesta este de peste două ori mai mult decât prețul din piață.

”În ceea ce priveste proiectul Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă nu este stabilit în prezent un nivel al strike price-ului, stabilirea acestuia depinzând de o serie de factori financiari complecși disponibili după realizarea studiului de fezabilitate, ulterior înființării companiei de proiect. Prețul de 82 euro/MWh reprezintă prețul de piață estimat de Comisia Europeană pentru perioada 2030-2050”, preciza un comunicat semnat de directorul general Daniela Lulache.

Nuclearelectrica susținea că, având în vedere datele estimate la nivel european și de Banca Mondială, ”se preconizează pe termen lung o creștere a prețului la energie”.

Negocierile dintre statul român și compania China General Nuclear Power Corporation privind construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă aveau ca termen-limită data de 20 decembrie, potrivit unei decizii aprobate pe 17 decembrie de Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor.

Documentul arăta că, dacă părțile nu ajung la niciun acord, pot abandona proiectul fără a plăti despăgubiri, însă este necesară o notificare scrisă către cealaltă parte în acest sens.

În noiembrie 2015, Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corporation au semnat un nemorandum de înțelegere pentru dezvoltarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, proiect estimat la 6,5 miliarde euro.

Proiectul reactoarelor 3 și 4 presupune construcția a două noi reactoare de tip CANDU 6 pe platforma centralei nucleare de la Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de 700 MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul energiei
cernavoda