Cotațiile petrolului avansează cu peste 2% după primele tranzacții de miercuri, în contextul unui optimism reînnoit cu privire la un eventual acord pentru plafonarea producției între OPEC și principalii exportatori de petrol din afara organizației, dar și al estimărilor referitoare la scăderea stocurilor de țiței din SUA. Miercuri dimineața, petrolul se apreciase deja cu peste 1,5% pe piețele internaționale, ca urmare a reducerii stocurilor de țiței ale SUA, dar și a declanșării unei greve a muncitorilor de pe platformele petroliere din Norvegia.
Potrivit Reuters, noul nivel al prețului petrolului a fost susținut și de majorarea importurilor de petrol ale Japoniei.
Investitorii au reacționat pozitiv la comentariile reprezentantului permant al Rusiei la OPEC, Vladimir Voronkov, care a declarat marți seara că țara sa va sprijini un acord care ar viza stabilizarea prețurilor timp de un an. Și oficialii iranieni s-au arătat dispuși să negocieze o înțelegere, a precizat, pentru Bloomberg, secretarul general al OPEC, Mohammed Barkindo.
În pofida declarațiilor încurajatoare, analiștii rămân sceptici cu privire la rezultatul apropiatei întâlniri dintre reprezentanții OPEC și Rusia, programată pentru 28-29 septembrie.
CITEȘTE ȘI Arabia Saudită revine, după 2 ani, în fruntea clasamentului marilor producători de petrol, detronând SUA“Este la fel ca în cazul declarațiilor pe tema păcii mondiale. În cadrul reuniunilor, toată lumea spune că vrea pace în lume, dar odată întorși acasă, continuă să se lupte între ei“, crede un trader din Singapore, citat de MarketWatch.
Chiar și cu un acord de înghețare a prețurilor, fundamentele pieței nu se vor schimba vizibil, în condițiile în care majoritatea membrilor OPEC produc la capacitate maximă, sau foarte aproape de capacitate, potrivit BMI Research.
În jurul orei 11:45, barilul de Brent era în creștere cu 1,83% față de referință, la 46,72 dolari, în timp ce petrolul WTI era cotat la 44,97 dolari/baril, în urcare cu 2,1%.
Dimineața, Petrolul West Texas Intermediate (WTI - de referință pe piața americană) se apreciase cu 1,93%, până la 44,9 dolari pe baril la ora 06:44 GMT, ca urmare a datelor publicate de American Petroleum Institute (API) de reducere a stocurilor de țiței din SUA cu 7,5 milioane de barili, acestea ajungând la un nivel de 507,2 milioane de barili. Cifrele contrastează puternic cu prognoza privind o creștere de 2,8 milioane de barili avansată de analiștii chestionați de S&P Global Platts. Datele oficiale asupra evoluției stocurilor de petrol în săptămâna încheiată pe 16 septembrie vor fi publicate miercuri seara (ora României).
Petrolul Brent (de referință pe piuața europeană și globală) câștigase până la aceeași oră 1,42%, apreciindu-se cu 65 de cenți până la 46,53 dolari pe baril.
Anunțul declanșării grevei a 335 de muncitori de pe platformele petroliere din Norvegia, angajați ai Schlumberger, Halliburton, Baker Hughes, Oceaneering și Oceaneering Asset Integrity, a susținut aprecierea Brent-ului. Chiar dacă aceasta pare mai degrabă o grevă de avertisment, negocierile dintre sindicatul Industri Energi, reprezentant al 6.500 de angajați ai peste 30 de companii, cu conducerile acestora au intrat în impas, fapt recunoscut, potrivit Bloomberg, și de mediatorul numit de guvernul Norvegian, Mats Wilhelm Ruland. O eventuală declanșare a grevei generale în Norvegia ar afecta semnificativ producția la nivel global. Statul scandinav produce aproximativ 2 milioane de barili de petrol pe zi de petrol și alte hidrocarburi lichefiate și 1,8 milioane de barili echivalent petrol de gaze naturale.
Evoluția Brent-ului a fost susținută și de majorarea în august cu 0,5% a importurilor de petrol ale Japoniei comparativ cu aceeași lună a anului trecut.
Chiar dacă piața petrolului este caracterizată în continuare de supraproducție, săptămâna viitoare, membrii cartelului OPEC și reprezentanții Rusiei se vor întâlni în Algeria pentru a discuta măsurile care pot fi luate în vederea stabilizării pieței, inclusiv o potențială “înghețare” a producției la actualul nivel.