OMV Petrom promite dividende de cel puțin 30% din profitul pe 2016, în așteptarea acordului OPEC de stabilizare a pieței

OMV Petrom promite dividende de cel puțin 30% din profitul pe 2016, în așteptarea acordului OPEC de stabilizare a pieței
scris 20 sep 2016

OMV Petrom intenționează să acorde anul viitor dividende acționarilor în cuantum de minimum 30% din profitul net pe care îl va obține în 2016, dacă nu vor apărea evoluții defavorabile pe piața externă, legate de prețul țițeiului, a anunțat luni seară compania.

"OMV Petrom intenționează în prezent, în absența unor evoluții nefavorabile pe piața externă, să propuna un dividend de minimum 30% din profitul net al anului 2016, în cazul în care este acoperit integral din fluxul de trezorerie extins disponibil inainte de plata dividendelor", se arată într-un comunicat al OMV Petrom, semnat de Lăcrămioara Diaconu-Pintea, membru al directoratului.

Urmărește-ne și pe Google News

Compania precizează că acest lucru nu trebuie considerat o modificare a politicii de dividende existente, care va rămâne neschimbată, ci doar o detaliere a principiilor generale, aplicabilă doar anului 2016.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
România de Cartea Recordurilor: două legi RCA, ambele valide, în doar două zile. Varianta Senatului intră astăzi în plen. Ce noutăți aduce CITEȘTE ȘI România de Cartea Recordurilor: două legi RCA, ambele valide, în doar două zile. Varianta Senatului intră astăzi în plen. Ce noutăți aduce

"Începând cu exercițiul financiar 2017 și ulterior, cu excepția cazului în care se aprobă altfel, principiile generale din cadrul politicii de dividende vor rămâne neschimbate și aplicabile, după cum urmează: OMV Petrom SA (societatea) intenționează să asigure acționarilor o rentabilitate competitivă pe perioada ciclului de afaceri, inclusiv prin plata unui dividend atractiv, cu condiția menținerii unei poziții financiare puternice care să îi permită societății să finanțeze necesarul de investiții și a aprobării adunarii generale a acționarilor", se precizează în document.

De la începutul anului, prețul acțiunilor OMV Petrom s-a depreciat cu 13,8%.

Anunțul OMV Petrom a venit în ziua în care președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a declarat că membrii cartelului petrolier OPEC ar fi ajuns la un acord preliminar cu privire la stabilizarea pieței mondiale prin reducerea coordonată a producției, menită să pună capăt trendului de depreciere a prețurilor la țiței. Anunțul a dus la o majorare cu 1,5% a cotațiilor petrolului. Totuși, piața este încă sceptică și așteaptă reuniunea celor 14 state membre OPEC și Rusia de pe 27 septembrie pentru a vedea dacă acordul mult anunțat se va materializa sau nu și ce formă va avea acesta.

UPDATE Guvernul taie din facilitățile acordate până astăzi IMM-urilor la licitațiile publice. Reacția Consiliului IMM: Nu e cea mai bună rezolvare, va avea un impact devastator în economie! CITEȘTE ȘI UPDATE Guvernul taie din facilitățile acordate până astăzi IMM-urilor la licitațiile publice. Reacția Consiliului IMM: Nu e cea mai bună rezolvare, va avea un impact devastator în economie!

OMV Petrom, singurul producător român de țiței, a înregistrat, anul trecut, prima pierdere netă de la preluarea companiei de către grupul austriac OMV, din cauza prăbușirii prețurilor la petrol, cu un rezultat negativ de 690 milioane lei, față de un profit net de 2,1 miliarde lei în 2014. În consecință, compania nu a acordat dividende acționarilor anul acesta.

Pe de altă parte, după cum Profit.ro a relatat în exclusivitate, din punctul de vedere al Fiscului, OMV Petrom SA a fost în 2015 cea mai profitabilă companie din România, cu un profit impozabil de 2,96 de miliarde lei.

Situația oarecum contradictorie se explică prin diferențele dintre profitul contabil și cel fiscal. O serie de cheltuieli sunt nedeductibile la calculul bazei de impunere pentru impozitul pe profit. În 2015, OMV Petrom a contabilizat cheltuieli de 2,7 miliarde de lei în contul unor ajustări de depreciere efectuate asupra unor active de producție, ca urmare a contextului de piață nefavorabil (în special în contextul scăderii cotațiilor țițeiului), care sunt considerate cheltuieli nedeductibile și măresc artificial profitul raportat.

OMV Petrom a raportat, la jumătatea anului în curs, un profit net de 117 milioane de lei pe trimestrul al doilea și de 405 de milioane de lei pe primul semestru din 2016, în scădere cu 83%, respectiv 61% față de perioadele similare ale anului trecut, din cauza scăderii cotațiilor internaționale la țiței.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
pret titei
cotatii titei
pretul petrolului
profit omv petrom
dividende omv petrom
opec