Concesionarii de perimetre offshore de explorare și exploatare de zăcăminte de hidrocarburi situate în sectorul românesc al Mării Negre vor fi obligați să plătească fiecare câte minimum 120.000 euro pe an Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO), bani pe care instituția îi va folosi pentru cheltuieli necesare întăririi capacității de îndeplinire a atribuțiilor sale.
Potrivit legislației în vigoare, aplicabilă de anul acesta, operatorii petrolieri cu concesiuni în Marea Neagră "au obligația să încheie cu autoritatea competentă un acord privind siguranța operațiunilor petroliere și să suporte cheltuielile convenite pentru dezvoltarea capacității de prevenție și/sau de răspuns în cazul accidentelor majore, monitorizarea factorilor de mediu, know-how, expertize, legislație și studii de impact, transfer de tehnologie și perfecționare profesională, necesare realizării atribuțiilor acesteia în îndeplinirea funcțiilor sale".
Recent, ACROPO a elaborat un proiect de Ordin de aprobare a acordului-cadru privind stabilirea cheltuielilor anuale convenite cu titularii de acorduri petroliere.
CITEȘTE ȘI Românii sunt primii în Uniunea Europeană la proprietatea asupra locuințeiAcesta prevede că ACROPO va stabili de comun acord cu fiecare operator concesionar o sumă anuală pe care acesta se va obliga să o vireze instituției în tranșe trimestriale egale, pentru cheltuielile acesteia cu transferuri de tehnologie, perfecționare profesională, know-how, expertize, legislație și studii de impact, însă respectiva sumă nu va putea fi mai mică de 30.000 euro pe trimestru, respectiv 120.000 euro pe an.
Companiile care dețin acorduri petroliere de concesiune pentru perimetre offshore românești de țiței și gaze sunt OMV Petrom, singură și în parteneriat cu americanii de la ExxonMobil, precum și consorțiile Lukoil- Romgaz, Black Sea Oil&Gas-Petro Ventures-Gas Plus și Petromar Resources BV-Petromar Resources SA. Astfel, în total, în Marea Neagră există 9 titulari de acorduri petroliere, ceea ce înseamnă că ACROPO va încasa cel puțin 1,08 milioane euro de la aceștia din această sursă.
Acordul-cadru menționat prevede că petroliștii vor avea dreptul de a face propuneri și observații în procesul de elaborare a actelor normative de legislație secundară emise de ACROPO și de a fi consultați la elaborarea planurilor anuale și trimestriale ale instituției referitoare la transferuri de tehnologie, perfecționare profesională, know-how, expertize, legislație și studii de impact.
CITEȘTE ȘI Alertă CERT-RO: Creștere semnificativă a atacurilor ransomware asupra instituțiilor din domeniul sănătățiiACROPO își va stabili singură prioritățile și tipurile de achiziții efectuate din banii virați de companii, însă va avea obligația de a stabili o politică transparentă privind modul de folosire a resurselor financiare primite de la operatori.
Anul trecut, ACROPO a perceput de la operatori un tarif unic de 165 euro/oră/inspector pentru recuperarea costurilor aferente lucrărilor și serviciilor efectuate de Autoritate în exercitarea atribuțiilor sale, cum ar fi inspecții, audituri, investigații sau evaluări de documentații.
ACROPO, înființată printr-o lege adoptată în 2016 și al cărei prim an efectiv de activitate a fost 2017, are funcții de reglementare și inspecție în privința securității operațiunilor de explorare și producție de hidrocarburi din Marea Neagră. Autoritatea este instituție publică finanțată din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, iar din veniturile sale își finanțează cheltuieli curente și de capital, constituirea de fonduri pentru acordarea de stimulente și sporuri, precum și cheltuieli pentru achiziția de bunuri și servicii care se efectuează pentru îndeplinirea funcțiilor sale.