Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a ajuns joi la un acord privind reducerea producției, dar așteaptă un angajament din partea Rusiei, care nu e membru OPEC, pentru a decide exact cu cât va scădea producția, o măsură menită să sprijine prețul țițeiului, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.
Statele membre ale OPEC s-au reunit joi la sediul de la Viena pentru a încerca să găsească o formulă magică destinată să seducă o piață volatilă pe care cotațiile au scăzut cu 30% în două luni. Înaintea reuniunii, președintele SUA, Donald Trump, care de mai multe luni pune presiune pe OPEC, a cerut organizației să nu provoace o creștere a prețului petrolului, în dorința de a-i menaja pe consumatorii americani, arată Agerpres.
Anterior, cotațiile petrolului au scăzut cu peste 3%, pe fondul incertitudinilor referitoare la un eventual acord între OPEC și partenerii săi pe tema reducerii producției globale, mai multe surse declarând că rezultatul reuniunii de la Viena depinde de disponibilitatea Rusiei de a contribui semnificativ la scăderea producției.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Reducerea producției este considerată necesară în contextul majorării ofertei de petrol într-un ritm superior creșterii cererii.
Arabia Saudită, liderul de facto al OPEC, a declarat înainte de startul reuniunii de la Viena că o reducere a producției de 1 milion de barili pe zi ar fi suficientă pentru a echilibra piața, precizând că toate opțiunile rămân pe masă.
O eventuală scădere a producției cu 1 milion de barili pe zi ar inversa decizia adoptată la reuniunea din iunie, când membrii cartelului și partenerii externi au convenit majorarea producției comune cu o cantitate similară de petrol, pe fondul scumpirii carburanților.
Anterior, în noiembrie 2016, OPEC, Rusia și alți mari producători din afara organizației au convenit reducerea producției comune cu aproximativ 1,8 milioane de barili pe zi pentru a susține prețurile petrolului, acordul fiind prelungit de mai multe ori pe parcursul ultimilor doi ani.
“Trebuie să ne concentrăm eforturile comune pentru a păstra echilibrul pieței atins în 2018 (…). Acest lucru necesită schimbarea strategiei pe care am adoptat-o în iunie 2018”, a declarat Suhail Mohamed Al Mazrouei, ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite și președintele conferinței OPEC în deschiderea reuniunii.