OMV și Lukoil vor să-și intensifice activitățile de explorare, dar și importul de țiței din Iran. Perspectivele pieței de energie vor fi anunțate la Profit Energy.forum

OMV și Lukoil vor să-și intensifice activitățile de explorare, dar și importul de țiței din Iran. Perspectivele pieței de energie vor fi anunțate la Profit Energy.forum
scris 9 mai 2017

Două dintre companiile petroliere prezente în România, OMV, principalul acționar al OMV Petrom, și Lukoil intenționează să-și intensifice activitățile de explorare și comerciale în Iran.

Perspectivele pieței energetice, schimbările legislative pregătite în domeniu și impactul acestora asupra jucătorilor din domeniul energetic  dar mai ales asupra consumatorului vor fi anunțate, pe lângă multe alte teme, la Profit Energy.forum, pe 15 mai, la Hotel Intercontinental, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții autorităților și asociațiilor de reglementare din domeniul energiei, șefi de companii care activează în sectorul energetic, avocați și consultanți, pentru a dezbate provocările actuale și viitorul sectoarelor energetice. Pentru detalii și înregistrări, AICI.

Unul dintre primele petroliere care au părăsit anul trecut Iranul către Europa, după ridicarea sancțiunilor occidentale, a avut ca destinație portul Constanța. Petrolierul Distya Akula a plecat din Iran la începutul lunii februarie, la scurt timp după ce primul transport de țiței iranian către Europa a părăsit terminalul Kharg Island. Proprietarul vasului, compania Elektrans Shipping, a declarat că încărcătura de 1 milion barili țiței a fost achiziționată de gigantul rus Lukoil, prin intermediul subsidiarei Litasco, petrolul urmând să fie prelucrat la rafinăria Petrotel de la Constanța.

Urmărește-ne și pe Google News

În aceste zile, la Teheran, este organizată cea de 22-a ediție a unui târg internațional de Petrol, Gaz, Rafinare și Petrochimie (Iran Oil Show-2017) la care sunt prezente companii din China, Germania, Franța, Italia, Spania, Turcia, Rusia, Japonia, Austria, Coreea de Sud, Statele Unite și Australia.

Oficialii Lukoil, citați de agenția iraniană Mehr, au declarat că intenționează să-și intensifice activitatea în statul asiatic, aflându-se, în acest sens, în pline negocieri cu ministerul iranian al petrolului și cu Compania Națională a Petrolului din Iran (NIOC) în vederea semnării unor parteneriate.

RATB caută electricitate și pune pe masă peste 7 milioane euro. Perspectivele pieței de energie vor fi anunțate la Profit Energy.forum CITEȘTE ȘI RATB caută electricitate și pune pe masă peste 7 milioane euro. Perspectivele pieței de energie vor fi anunțate la Profit Energy.forum

Și OMV Group, principalul acționar al OMV Petrom, dorește să-și extindă colaborarea cu autoritățile iraniene, nu numai la nivelul activității de explorare și producție, ci și la nivel comercial.

Potrivit directorului executiv pentru afaceri internaționale al Companiei Națională a Petrolului din Iran (NIOC), Seyed Mohsen Ghamsari, dacă, până în prezent, OMV a preferat contracte pe piața spot, în viitorul apropiat între compania austriacă și cea iraniană va fi semnat un contract pe termen lung în vederea furnizării de petrol.

Oficialul iranian a confirmat că deja a fost livrat către OMV un milion de barili de țiței, transportați pe un petrolier, care a avut ca destinație finală portul italian Trieste.

“Nu s-a ajuns încă la un acord final în ceea ce privește volumul viitor de petrol” care va fi prevăzut în contractul pe termen lung dintre NIOC și OMV Group, a declarat directorul executiv al companiei iraniene.

OMV este una dintre cele mai active companii europene pe piața iraniană. În luna ianuarie, OMV a semnat un nou memorandum cu o companie iraniană, Dana Energy Company, în vederea dezvoltării și exploatării de zăcăminte petroliere. În luna iunie a anului trecut, OMV și Compania Națională a Petrolului din Iran (CNPI) au semnat un memorandum de evaluare a unor zăcăminte din regiunea Zafros (vestul Iranului) în vederea unei potențiale exploatări a acestora, dar și un acord de studiu privind evaluarea potențialului de hidrocarburi a regiunii Fars, care ar urma să se întindă pe o perioadă de doi ani.

OMV a intrat pe piața iraniană încă din 2001, însă și-a intensificat activitatea după ridicarea sancțiunilor impuse de statele occidentale ca urmare a programului nuclear al statului asiatic.

O altă companie prezentă pe piața din România, MOL a anunțat, la finalul anului trecut că intenționează să importe din Iran 140.000 de barili pe petrol pe zi.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
import
lukoil
omv
petrom
mol
iran