Hidroelectrica a încheiat primul trimestru cu un profit brut istoric, de 482 milioane lei

Hidroelectrica a încheiat primul trimestru cu un profit brut istoric, de 482 milioane lei
scris 7 mai 2017

Producătorul de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, a încheiat primul trimestru cu un profit brut de 482 milioane lei, cel mai mare câștig trimestrial obținut până acum de companie, cu 100 milioane lei mai mare față de perioada similară a anului trecut, a declarat, într-un interviu acordat News.ro, directorul general al Hidroelectrica, Ovidiu Agliceru, care a precizat că societatea dispune de lichidități de peste 2,7 miliarde lei (circa 600 milioane euro) în bănci.

Pentru primele patru luni din acest an, compania estimează un profit brut de 600 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News

”Suntem într-o perioadă de debite mici, secetoasă. La sfârșitul primelor trei luni am încheiat cu o producție de 3,5 TWh, la care se vor adăuga 1,3 TWh din luna aprilie”, a afirmat Agliceru, pentru News.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pentru întregul an 2017, Hidroelectria și-a propus să obțină un profit brut de 1,2 miliarde de lei, la venituri de 3,1 miliarde lei.

În 2016, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 3,3 miliarde lei și un profit brut de 1,5 miliarde lei.

”Noi prognozăm producția anuală de energie în mod prudențial, fără a expune Hidroelectrica riscului hidrologic. Am prevăzut în buget pentru acest an venituri echivalente unei producții de 14,5 TWh, față de anul trecut, când am realizat și obținut veniturile aferente a 17,6 TWh”,a precizat Agliceru.

Managerul estimează că listarea la bursă a Hidroelectrica, un eveniment mult așteptat pe piața de capital și care nu are încă un termen clar din partea actualului guvern, ar putea aduce la buget circa 1 miliard de euro.

”Noi ne-am îndeplinit obligațiile în ceea ce privește listarea. Am întocmit și întocmim toate lucrările solicitate ori de câte ori este nevoie. Lucrăm la documentația necesară listării încă de când compania era în insolvență. Statul va lista un pachet de 15%, plus alte 5% de la Fondul Proprietatea, care vrea să își vândă o parte din acțiunile deținute”, a explicat Agliceru.

O piedică în calea listării este reprezentantă, însă, de investițiile nerentabile, unele începute înainte de 1990.

Reacție în lanț: insolvența Hidroserv și suspendarea unor investiții Hidroelectrica au readus UCM Reșița pe pierdere CITEȘTE ȘI Reacție în lanț: insolvența Hidroserv și suspendarea unor investiții Hidroelectrica au readus UCM Reșița pe pierdere

”Investițiile nerentabile reprezintă una din cauzele intrării companiei în insolvență. Ne referim la 17 obiective de investiții cu funcțiuni complexe, al căror rol principal nu este producția de energie electrică. Pentru a fi finalizate, ar trebui ca Hidroelectrica să investească încă 2 miliarde de euro. Acestea nu pot fi continuate de Hidroelectrica, pentru că nu sunt profitabile, nu pot fi amortizate și, în situația în care vor fi continuate de noi, ar diminua cu cele 2 miliarde de euro valoarea societății la listare”, a precizat directorul Hidroelectrica.

Banii din listare ar putea ajunge la bugetul statului, în prezent făcându-se demersuri în acest sens.

”Altfel, se ajunge în situația Electrica, care a încasat o sumă mare de bani și nu i-a folosit nici în momentul de față. Îi ține în bănci”, a afirmat Agliceru.

Hidroelectrica a devenit, în perioada insolvenței, compania de stat cu cel mai mult cash, având în prezent depozite în bănci de peste 2,7 miliarde lei, în condițiile în care depune lunar la bănci peste 100 milioane lei, potrivit directorului general.

Hidroelectrica și-a programat în acest an investiții de 470 milioane lei, cea mai mare parte în retehnologizarea hidrocentralei Stejaru și în terminarea centralelor hidroelectrice Nehoiașu-căderea Surduc, Racovița, Bretea, Dumitra, Bumbești și Răstolița.

Anul trecut, producătorul de energie a plătit apraoape 80 milioane euro pentru investițiile în centrale noi și retehnologizări.

Hidrocentrala Stejaru, care a fost oprită între 1 martie și 15 aprilie, conform programului de retehnologizare, funcționează acum cu cinci hidroagregate, iar hidroegregatul numărul 6 este retras din exploatare pentru retehnologizare.

Curtea de Apel București a decis, pe 30 martie, închiderea definitivă a procedurii insolvenței Hidroelectrica, după aproape cinci ani de la deschiderea procedurii.

Hidroelectrica s-a aflat în insolvență în perioada iunie 2012 - iunie 2016, timp în care a reziliat toate cele 11 contracte cu așa numiții "băieți deștepți", un mecanism de privatizare a profitului demarat în 2004 și care a prejudiciat compania cu circa 1,1 miliarde de euro doar în perioada 2006-2012, potrivit calculelor fostului administrator judiciar. 

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
profit
ovidiu agliceru