Directoratul OMV Petrom, cel mai mare producător de hidrocarburi și produse petroliere rafinate din România, controlat de austriecii de la OMV, a propus majorarea cu 10% a remunerațiilor membrilor Consiliului de Supraveghere al companiei.
Propunerea trebuie aprobată de către acționari. OMV AG deține 51,1568% din capitalul companiei, iar statul român prin Ministerul Energiei - 20,6980%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
″După revizuirea creșterii activității Consiliului de Supraveghere în 2022 și efectuarea unei analize mai aprofundate pe baza informațiilor disponibile public privind remunerația acordată ne-executivilor în alte mari societăți cotate la bursă din România, pentru anul financiar 2023 se propune următoarea remunerație pentru membrii Consiliului de Supraveghere:
- o remunerație anuală brută corespunzând unei remunerații nete de 22.000 euro pentru fiecare membru al Consiliului de Supraveghere; și
- o remunerație brută per ședință, corespunzând unei remunerații nete de 4.400 euro pentru fiecare membru al Comitetului de Audit; și
- o remunerație brută per ședință, corespunzând unei remunerații nete de 2.200 euro pentru fiecare membru al Comitetului Prezidențial și de Nominalizare″, este propunerea Directoratului.
Potrivit sursei citate, aceste valori sunt cu 10% mai mari decât valorile remunerației membrilor Consiliului de Supraveghere din anii trecuți.
″Majorarea propusă acoperă activitatea suplimentară a Consiliului de Supraveghere, inclusiv a comitetelor sale consultative, pentru supravegherea punerii în aplicare a Strategiei 2030 (adoptată la sfârșitul anului 2021) și a proiectelor majore din cadrul acesteia, precum si accentul tot mai mare pus pe aspectele legate de ESG care au impact și asupra activității Consiliului de Supraveghere. (…) Diferența între valoarea remunerației propuse a fi acordate membrilor Comitetului de Audit și membrilor Comitetului Prezidențial și de Nominalizare se datorează numărului estimat de ședințe anuale, diferențelor între scopul, durata, atribuțiile și responsabilitățile acestor comitete″, se menționează în propunere.
CITEȘTE ȘI VIDEO Demi Moore a publicat imagini de la aniversarea lui Bruce Willis, diagnosticat cu demență frontotemporalăOMV Petrom precizează că, din 2008 încoace, Consiliul de Supraveghere a avut același nivel al remunerației.
AGA OMV Petrom trebuie să aprobe și numirea a trei membri în Consiliu: Reinhard Florey, directorul financiar al OMV, Katja Tautscher și Berislav Gaso.
CITEȘTE ȘI Gazele continuă să se ieftinească în Europa: Prețurile au coborât la minimul ultimelor 20 de luniCeilalți membri sunt Alfred Stern, CEO-ul grupului-mamă OMV, totodată președinte al Consiliului de Supraveghere OMV Petrom, Martijn van Koten, Jochen Weise, Marius Ștefan, cofondator, acționar și director general al Autonom Group, Niculae Havrileț, fost președinte ANRE, și Răzvan Nicolescu, fost ministru delegat pentru Energie. Havrileț și Nicolescu reprezintă Ministerul Energiei în board-ul OMV Petrom.
OMV Petrom a terminat anul trecut cu un profit net record, de 2,1 miliarde euro, aproape dublu față de precedentul record, consemnat în 2013, de 1,1 miliarde euro. Comparativ cu profitul net de 2,86 miliarde lei din 2021, cel din 2022, de 10,3 miliarde lei, este de 3,6 ori mai ridicat.