TABEL Noi ieftiniri ale carburanților în weekend ca urmare a deprecierii țițeiului la cel mai redus nivel din ultimul an și jumătate

TABEL Noi ieftiniri ale carburanților în weekend ca urmare a deprecierii țițeiului la cel mai redus nivel din ultimul an și jumătate
scris 20 mar 2023

Companiile distribuitoare de carburanți au ieftinit în acest weekend benzina și - în cazul stațiilor premium - motorina, în urma prăbușirii cotațiilor petrolului, care au atins cel mai redus nivel din ultimul an și jumătate, relevă datele analizate de Profit.ro.

Liderul pieței, OMV Petrom, a micșorat prețul benzinei cu 3 bani/l atât în stațiile Petrom, cât și în cele OMV.

Urmărește-ne și pe Google News

Lukoil a ieftinit, la rândul său, în ultimele 3 zile prețul benzinei cu 9 bani/l (recuperând și ieftinirea efectuată de OMV Petrom la finalul săptămânii trecute), în timp ce MOL și Rompetrol au micșorat prețul benzinei cu 6 bani/l.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
SURPRIZĂ Auchan România intră pe piața de energie CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Auchan România intră pe piața de energie

În cazul motorinei, reducerile au fost mult mai timide, de 5 bani/l în cazul Mol și Rompetrol și de un ban pe litru în cel al Lukoil.

După ieftinirea de 5 bani/l efectuată vineri, OMV Petrom a decis să lase neschimbat prețul combustibilului diesel.

Petrolul Brent, de referință pe piața europeană, a atins cel mai redus nivel dal ultimului an și jumătate, apropiindu-se de pragul de 70 de dolari pe baril. Ultima dată când cotațiile Brent au coborât sub 70 dolari pe baril a fost în luna noiembrie 2021.

Tranzacție: ″Regele eolienelor″ Muntmark răscumpără de la italieni divizia de operare și mentenanță parcuri eoliene a Monsson CITEȘTE ȘI Tranzacție: ″Regele eolienelor″ Muntmark răscumpără de la italieni divizia de operare și mentenanță parcuri eoliene a Monsson

Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a coborât la 62 bani/l în stațiile OMV, după ce în urmă cu jumătate de an atingea un maxim de 1,5 lei/l.

Reducerea prețului motorinei din ultimele 2 luni în contextul scumpirii marginale a benzinei în aceeași perioadă pare surprinzătoare la prima vedere, mai ales că România este importatoare netă de diesel și exportatoare netă de benzină.

O parte din presiune vine de pe partea de ofertă. Începând cu 5 decembrie, rafinăriile autohtone nu mai pot prelucra țiței rusesc ca urmare a intrării în vigoare a embargoului impus de UE. În practică, așa cum a anunțat Profit.ro, rafinăriile din România au sistat importurile de țiței rusesc cu 2 săptămâni înaintea acestei date.

Cotațiile țițeiului non-rusesc se situează însă la un nivel aproape dublu față de cele Ural, ceea ce ridică costurile rafinăriilor autohtone mult peste cel al rafinăriilor concurente, precum cea deținută de Lukoil la Burgas în Bulgaria sau cele din Ungaria și Slovacia ale MOL, care sunt scutite de la acest embargo.

Prețul, probabil mai redus, al benzinei de import a pus astfel presiune și pe cel al benzinei produsă autohton. În cazul motorinei, cum România era importator net, tendințele prețului erau date deja de prețul de import.

În plus, există o presiune și pe partea de cerere, cea ucraineană. Profit.ro a anunțat că Ucraina a importat în ianuarie 202,6 mii tone de benzină, nivel record al ultimilor ani, o treime din aceasta provenind din România.

Tranzacția PPC-Enel, ce NU cumpără grecii de la italieni. Rămân în România cu un trader de energie autodeclarat în pragul insolvenței CITEȘTE ȘI Tranzacția PPC-Enel, ce NU cumpără grecii de la italieni. Rămân în România cu un trader de energie autodeclarat în pragul insolvenței

În ianuarie, companiile românești au expediat în Ucraina, potrivit presei ucrainene, nu mai puțin de 63,4 mii tone de benzină, o cantitate echivalentă cu jumătate din exporturile de benzină către statul vecin din primele 9 luni ale anului trecut, de 130 mii tone, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Cantitatea de 63,4 mii tone livrată Ucrainei este doar cu 10 mii tone mai redusă consumului mediu lunar de benzină auto din România.

Peste 40% din livrările românești de benzină către Ucraina din ianuarie au provenit, potrivit publicației ucrainene Enkorr, de la Petrobrazi (rafinărie apaținând OMV Petrom) și Petromidia (rafinărie aparținând Rompetrol, companie a grupului kazah KMG).

Comparativ, ceilalți furnizori majori de benzină ai Kievului, Polonia, Lituania și Grecia au livrat împreună 81,6 mii de tone, doar cu mai puțin de o treime peste volumul exportat numai de companiile românești.

În ceea ce privește motorina, Ucraina se confruntă cu o situație contrară, caracterizată de o cerere în scădere (care afectează și cererea de importuri din România) și de stocuri excedentare.

Astfel, potrivit presei ucrainene, în perioada 1-19 februarie, Ucraina a importat doar 328,7 mii tone de motorină, cu 14% mai puțin decât în ​​aceeași perioadă din ianuarie. Iar companiile ucrainene au început deja să vândă cantitatea excedentară de motorină importată în decembrie și ianuarie, scăzând prețurile pe piața internă.

Cea mai mare scădere a vânzărilor se observă în rândul comercianților care furnizează furnizează motorină din România, Bulgaria și Turcia (care tranzitează la rândul lor România). Potrivit publicației Enkorr, în perioada 13-19 februarie, în Ucraina au intrat doar 9.500 de tone de motorină din aceste surse, o cantitate de 5,5 ori mai scăzută decât cea din ultima săptămână a lunii ianuarie.

Potrivit calculelor Profit.ro, rafinăriile din România trebuie să identifice în 2023 surse alternative pentru cel puțin 80% din importurile de motorină efectuate anul trecut, iar cele europene, pentru aproximativ 50%, care în 2022 au provenit din Rusia, pe 5 februarie intrând în vigoare embargoul impus de UE importului de carburanți rusești.

DOCUMENT De ce cumpără grecii Enel România. PPC promite că nu va da pe nimeni afară și se bazează pe relaxarea supraimpozitării din energie CITEȘTE ȘI DOCUMENT De ce cumpără grecii Enel România. PPC promite că nu va da pe nimeni afară și se bazează pe relaxarea supraimpozitării din energie

Primele efecte ale embargoului impus de UE importului de produse petroliere rusești ar putea apărea în luna aprilie, când și cererea va înregistra o creștere sezonieră, iar stocurile efectuate în ultima perioadă vor începe să se diminueze.

În plus, în aprilie, va intra într-o revizie programată de 42 de zile și rafinăria Petrobrazi, operată de OMV Petrom.

 
viewscnt
Afla mai multe despre
pret
benzina
motorina
omv
petrom
lukoil
mol
rompetrol
embargo
rusia
brent