OMV Petrom forează 4 noi sonde în Marea Neagră, în care investește 70 milioane de euro

OMV Petrom forează 4 noi sonde în Marea Neagră, în care investește 70 milioane de euro
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 18 sep 2017

OMV Petrom va investi aproximativ 70 de milioane de euro într-o nouă campanie de foraj în apele de mică adâncime din cadrul blocului Istria, care prevede săparea a 4 sonde în următoarele 12 luni.

Două dintre acestea vor fi săpate până la sfârșitul acestui an, iar alte două vor fi până la jumătatea anului 2018. Sondele sunt planificate a fi forate la adâncimi de până la 2.000 metri sub nivelul mării.

Urmărește-ne și pe Google News

Trei sonde vor fi săpate în zăcăminte existente, în timp ce una va fi de explorare.

La loc comanda: Augustin Oancea, patronul grupului Tinmar, își reunifică business-urile din energie, gaze și carburanți, pentru reducerea costurilor CITEȘTE ȘI La loc comanda: Augustin Oancea, patronul grupului Tinmar, își reunifică business-urile din energie, gaze și carburanți, pentru reducerea costurilor

”Deși zăcămintele offshore din Marea Neagră au un istoric de producție de 30 de ani, ele continuă să furnizeze o parte importantă din producția totală a grupului. Prezenta campanie de foraj este în linie cu strategia noastră de a exploata la maximum potențialul portofoliului nostru cheie și de a produce cât mai eficient pentru a gestiona declinul natural al producției”, a declarat Peter Zeilinger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea Upstream.

Explorarea platoului continental românesc din Marea Neagră a fost demarată încă din anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar prima producție pe mare a început în anul 1987. În prezent, OMV Petrom are operațiuni de explorare, dezvoltare și producție în apele de mică adâncime (blocul Istria) și operațiuni de explorare în parteneriat cu ExxonMobil în apele de mare adâncime (Neptun Deep).

Producția de țiței și gaze din apele de mică adâncime (blocul Istria) este de circa 30.000 bep/zi, reprezentând circa 18% din producția grupului în România. Producția anuală de țiței și gaze provenită din Marea Neagră este echivalentă cu cea necesară pentru a încălzi 1 milion de gospodării timp de un an sau pentru a face plinul la 4,4 milioane de autoturisme.

Producția provine din cinci zăcăminte aflate în exploatare: Lebăda Est (descoperit în 1979), Lebăda Vest (descoperit în 1984), Sinoe (descoperit în 1988), Pescăruș (descoperit în 1999) și Delta (descoperit în 2007).

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
foraj
sonde
istria