Ion Toni-Teau, fostul director general al operatorului sistemului energetic național Transelectrica, care a demisionat de la compania de stat în primăvară "din motive personale", mandatul încetându-i din 31 mai, a fost numit CEO al producătorului de material rulant Electroputere VFU Pașcani, parte a Grampet Group controlat de frații Gruia Stoica și Vasile Didilă.
Mandatul său de director general este de un an.
La câteva zile de la numire, noul director general a prezentat Consiliului de Administrație un raport de eficientizare a companiei, care prevede, printre altele, sporirea puterilor și responsabilităților directorului general, inclusiv prin delegare de atribuții de la administratori către CEO, potrivit unui document al Electroputere VFU Pașcani.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Fostul șef al Transelectrica Ion Toni-Teau este doctor în economie și fost director financiar al grupului Realitatea-Cațavencu, în perioada 2006-2011. A mai fost președinte al Camerei Consultanților Fiscali și administrator și director general la producătorii de plăci ceramice Lasselsberger România și Sanex Cluj. La Transelectrica, Toni-Teau era director general executiv din 2014, anterior ocupând, timp de un an, funcția de președinte al Consiliului de Supraveghere. Potrivit ultimei sale declarații de avere, anul trecut, Ion Toni-Teau a încasat de la Transelectrica venituri totale de aproape 449.000 lei, respectiv peste 37.000 lei pe lună.
Ion Toni-Teau a demisionat de la Transelectrica după ce, în ultimul an, avuseseră loc mai multe avarii în rețeaua națională de transport de energie, în urma cărora județe întregi rămăseseră fără energie electrică. La acel moment, ultima astfel de avarie avusese loc pe 5 martie, când alimentarea cu energie electrică în Valea Jiului, inclusiv a exploatărilor miniere, fusese întreruptă timp de 11 minute.
La scurt timp după demisia lui Toni-Teau, ministrul Economiei, Mihai Tudose, actualmente premier, a declarat într-un interviu acordat News.ro că este nemulțumit de Transelectrica, unde ministerul are calitatea de acționar majoritar. "Eu cred că acea companie putea mai mult. Putea să facă investiții mai mari, putea să evite niște situații neplăcute pentru consumatori. Nu sunt mulțumit de viteza cu care se puteau îndeplini anumite proiecte, interconectări, investiții în rețea", a spus Tudose.
Electroputere VFU Pașcani proiectează, construiește și modernizează vehicule feroviare de transport și electromotoare Diesel, iar din 2013 a intrat și pe piața tramvaielor. În iunie anul acesta, compania s-a asociat cu Astra Vagoane Călători (lider de consorțiu) a lui Valer Blidar și cu Atelierele CFR Grivița pentru a participa la o licitație organizată de RATB pentru achiziția a 100 de tramvaie.
CITEȘTE ȘI Uraganul Irma afectează activitatea Poștei RomâneCompania a fost înființată în 1869, de către specialiști austrieci și polonezi, sub denumirea Atelierele CFR Pașcani. După 1989, a fost transformată în societate comercială, i s-a schimbat numele în Remar SA și a fost privatizată în anul 2004. Actualul nume datează din 2013
Electroputere VFU Pașcani, fosta Remar SA, a terminat anul trecut cu un profit net de peste 10 milioane lei, de 43 ori mai mare comparativ cu 2015 (235.000 lei), și o cifră de afaceri de peste 95 milioane lei, dublă față de anul anterior. Numărul mediu de angajați s-a redus cu peste 21%, de la 690 la 542.
Omul de afaceri Gruia Stoica, care controlează și Grup Feroviar Român, a fost condamnat definitiv, în februarie anul trecut, la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare pentru cumpărare de influență într-un dosar legat de fraudarea unei licitații a Complexului Energetic Oltenia pentru transportul cărbunelui.