OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din sud-estul Europei, a efectuat anul trecut cheltuieli totale de mediu de aproximativ 180 milioane de euro, din care peste 29 de milioane de euro au fost investiții, și a generat de peste două ori mai puține deșeuri față de anul precedent, arată raportul de sustenabilitate pentru 2017 publicat de companie.
În 2016, investițiile de mediu s-au ridicat la 43,09 milioane euro, scrie News.ro.
În ultimii 13 ani, compania a efectuat investiții totale de 13,5 miliarde euro.
Cantitatea totală de deșeuri generată anul trecut a fost de 367.205 tone, față de 812.360 tone în 2016.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Tranzacția prin care grupul chinez CEFC voia să cumpere 51% din acțiunile KMG International NV, fostul Rompetrol Group, a eșuatPrincipalele categorii de deșeuri pe care le produce compania sunt solide și lichide, incluzând șlamul petrolier, substanțele chimice uzate, catalizatorii uzați și deșeurile din demolări.
”Comparativ cu anul 2016, a avut loc o reducere cu 55%, determinată de deșeurile nepericuloase provenite de la lucrările de demolare. Am reciclat/recuperat 48% din totalul deșeurilor generate în cursul anului”, se menționează în raport.
Deșeurile periculoase au inclus, în principal, betonul și solul contaminat din abandonarea sondelor și facilităților din upstream, în timp ce deșeurile nepericuloase au inclus deșeurile metalice și betonul curat rezultate din activitățile de demolare.
În 2017, OMV Petrom nu a înregistrat nicio scurgere de țiței semnificativă. Cantitatea totală a scurgerilor de hidrocarburi a scăzut cu 47%, la 51.490 litri (de la 97.590 litri în 2016), spun autorii raportului.
OMV Petrom a reciclat 48% din cantitatea totală de deșeuri generate în 2017. Trei proiecte de demolare a terminalelor vechi de combustibil (Roman, Iași, Deva) au atins o performanță de 99% în reciclarea deșeurilor.
De asemenea, la nivel de grup, a fost implementat un sistem puternic de management al mediului, care îi permite companiei ”să diminueze impactul asupra mediului de-a lungul întregului lanț valoric, în special în ceea ce privește scurgerile de petrol, deșeurile, eficiența energetică, managementul emisiilor GES și al apei”.
”La nivel global, cererea pentru energie continuă să crească, în timp ce cresc și preocupările pentru o energie mai curată și pentru creșterea eficienței energetice. În aceste condiții, pentru a avea succes, companiile din domeniul energiei trebuie să fie tot mai agile și eficiente. Pentru OMV Petrom, sustenabilitatea e metoda prin care dorim să ne atingem acest obiectiv. În următorii ani, ne propunem să ducem la un nou nivel angajamentul pe care OMV Petrom și l-a luat - să acționeze aici și acum, prin proiecte desfășurate în siguranță, angajați responsabili și profesioniști, grijă pentru mediu, inovație și tehnologii și activități de responsabilitate socială”, a declarat directorul general executiv al OMV Petrom, Christina Verchere.
De asemenea, OMV Petrom a plătit anul trecut amenzi și penalități în valoare de 0,076 milioane euro (în 2016: 0,078 milioane euro), arată raportul.
”Aceste sancțiuni au fost o consecință a incidentelor de mediu, inclusiv a deversărilor și a depășirii valorilor limită a eliminării poluanților în mediu”, arată raportul companiei.
Mai mult, compania a implementat sistematic proiecte care au condus, în continuare, la scăderea Intensității GES (gaze cu efect de seră) cu 6,3% în 2017, față de 2016.
Anul trecut, OMV Petrom a alocat 2,8 milioane de euro pentru proiecte de responsabilitate socială, iar educația a fost principalul domeniu susținut.
„OMV Petrom are o lungă tradiție a responsabilității și sustenabilității business-ului său. În 2017, am implementat proiecte strategice prin care am regândit modul în care ne desfășurăm activitatea. Am continuat să fim implicați și să aducem valoare comunităților în care suntem prezenți. Mulți dintre colegii și partenerii noștri au început să dezvolte, la rândul lor, proiecte de sustenabilitate, ceea ce arată că demersul nostru este de lungă durată”, spune managerul de Sustenabilitate al OMV Petrom, Mona Nicolici.
În ceea ce privește planurile pentru acest an, OMV Petrom și-a propus să monitorizeze și să gestioneze riscurile pentru mediu, inclusiv a celor legate de biodiversitate și anunță că va continua monitorizarea și raportarea sistematică a performanței în ceea ce privește managementul apei și al deșeurilor.
În segmentul upstream, OMV Petrom este prezentă în România și Kazahstan, cu un portofoliu de 566 milioane bep dovedite și o producție de aproximativ 61 milioane bep în 2017.
OMV Petrom a raportat în primul trimestru al anului un profit net de 854 milioane lei, cu 38% mai mare față de perioada similară a anului trecut, când s-a cifrat la 619 milioane lei.
OMV Petrom a realizat în primele trei luni ale anului vânzări de 4,87 miliarde lei, cu 5% în creștere față de aceeași perioadă din 2017, când s-au ridicat la 4,65 miliarde lei.
Producția totală de hidrocarburi a scăzut cu 5% în primul trimestru, la 14,59 milioane barili echivalent petrol, în timp ce producția de gae naturale a scăzut tot cu 5%, la 1,22 miliarde metri cubi.
Producția netă de energie electrică a crescut cu 19%, la 0,89 TWh.