România Reciclează, de la deziderat la realitate

România Reciclează, de la deziderat la realitate
scris 3 iul 2018

Rezultate impresionante la finalul primei ediții a campaniei naționale de colectare selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice, ,,România Reciclează”: 30000 kg de DEEE colectate reprezentând sute de televizoare, monitoare, frigidere, mașini de spălat, dar și echipamente IT&C și electrocasnice mici care au părăsit gospodăriile celor peste 550 de români participanți în program pentru a merge în stațiile de reciclare.

Campania de colectare s-a derulat în perioada 1 iunie – 1 iulie 2018 în 19 localități din 14 județe și a beneficiat de sprijinul autorităților locale, respectiv a primarilor și viceprimarilor care s-au implicat direct în organizarea și promovarea acțiunii de reciclare, reușind să convingă membrii comunităților pe care le conduc de importanța și necesitatea adoptării unui comportament responsabil față de mediul înconjurător.

,,Bilanțul la finalul primei ediții a acestui proiect este încurajator și reprezintă totodată o confirmare a faptului că  românii sunt dispuși să recicleze dacă le sunt puse la dispoziție soluții în acest sens, respectiv puncte de colectare accesibile și bineînțeles, dacă gestul lor este recompensat cu un mic premiu sau stimulent. Succesul obținut în localitățile unde primarii s-au implicat direct în promovarea proiectului demonstrează că parteneriatele cu autoritățile locale au un rol esențial în asigurarea unui sistem de management al deșeurilor funcțional și sperăm că exemplul acestor edili responsabili să fie preluat și de alți colegi. Obiectivul nostru este ca programul ,,România Reciclează” să se transforme într-o adevărată mișcare la nivel național care să descrie o realitate și nu doar un deziderat”, a declarat Andrei Orban, președintele Asociației Environ, organizatorul campaniei.

Urmărește-ne și pe Google News

România Reciclează, de la deziderat la realitate

Programul ,,România Reciclează” are drept obiective creșterea gradului de informare și conștientizare al populației cu privire la necesitatea colectării selective a deșeurilor de echipamente electrice și electronice și a bateriilor uzate și crearea de puncte mobile de colectare, favorizând astfel creșterea cantităților de DEEE colectate selectiv și reciclate.

Campania itinerantă dedicată colectării echipamentelor electrice și electronice vechi din mediul urban și rural, ,,România Reciclează”,  se adresează locuitorilor, persoane fizice din localitățile participante, instituind un mecanism de premiere garantat, condiționat doar de predarea echipamentelor electrice și a bateriilor uzate. Promovarea colectării separate și reciclării deșeurilor la nivelul fiecărei comunități are în primul rând un puternic caracter de reponsabilitate socială și simultan, avantaje economice imediate prin acordarea bonificației la predarea deșeurilor.

Pe perioada derulării campaniei, participanții care au  predat minim 10 kg de deșeuri electrice sau 5 kg de baterii uzate la centrul de colectare special amenajat din zona primăriei sau au  solicitat preluarea deșeurilor de la domiciliu, au fost premiați cu tichete cadou. Regulamentul complet al campaniei, precum și informații suplimentare pentru primăriile interesate să se implice în ediția a doua a campaniei ,,România Reciclează” care va avea loc începând cu luna septembrie, sunt disponibile pe www.reciclamimpreuna.ro sau pe adresa [email protected].

Prima ediție a campaniei ,,România Reciclează” a fost organizată de Asociația Environ în parteneriat cu Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) și cu sprijinul Primăriei Hîrșova, Primăria Mănești, Primăria Ilva Mică, Primăria Izvorul Berheciului, Primăria Șuraia, Primăria Bălan, Primăria Dobrosloveni, Primăria Ocnele Mari, Primăria Grivița, Primăria Pietroasa, Primăria Mociu, Primăria Cămărașu, Primăria Obreja, Primăria Sasca Montană, Primăria Buciumeni, Primăria Vârfuri, Primăria Bran și Primăria Lipănești.

În conformitate cu angajamentele luate, România trebuie să atingă o rată de colectare selectivă și reciclare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice și a bateriilor și acumulatorilor portabili uzați de 45%. Potrivit prevederilor OUG nr.5/2015, autoritățile locale au obligația de a asigura colectarea DEEE-urilor provenite de la gospodăriile particulare prin centre fixe de colectare, puncte mobile de colectare sau colectarea periodică cu operatori desemnați.

Asociația Environ este o organizație colectivă, non-guvernamentală și non-profit care instituie în România principiul european al răspunderii extinse a producătorului în domeniul deșeurilor de echipamente electrice și electronice, promovând activ de peste 10 ani conceptele de colectare selectivă, reciclare și economie circulară în țara noastră. Informații complete despre activitatea organizației sunt disponibile pe www.environ.ro

România Reciclează, de la deziderat la realitate
viewscnt
Afla mai multe despre
romania recicleaza