Americanii de la ExxonMobil Exploration and Production România Limited Nassau (Bahamas), sucursala București, au acordat britanicilor de la Halcrow România un contract de 5,54 milioane euro, fără TVA, care vizează, printre altele, achiziția de serivicii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul Neptun din Marea Neagră, potrivit unui anunț publicat sâmbătă pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), relatează News.ro.
Gigantul american ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră din lume listată la bursă, este lider global în producție de hidrocarburi marine și s-a alăturat OMV Petrom în anul 2008 în proiectul pentru activitățile de explorare din perimetrul Neptun – Zona de Apă Adâncă (Neptun Deep) a Mării Negre.
Fostul director general al grupului OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a anunțat în februarie că grupul analizează toate opțiunile pentru valorificarea gazelor din perimetrul Neptun din Marea Neagră, luând în calcul inclusiv exportul. Ea a precizat că negocierile sunt independente de partenerul său de afaceri în acest proiect, gigantul american ExxonMobil.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În luna mai, Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, a anunțat că a finalizat cu succes procedura angajantă de testare a cererii din partea potențialilor cumpărători ai gazelor naturale care ar urma să fie extrase din perimetrul offshore Neptun Deep din Marea Neagră.
Denumirea completă a contractului publicat sâmbătă pe SEAP este ”servicii profesionale de evaluare a impactului asupra mediului, sprijin pentru obținerea avizelor și autorizațiilor, precum și studii inițiale de mediu pentru proiectul Neptun – Zona de Apă Adâncă”.
Contractul era estimat inițial la 8,11 milioane euro, fără TVA, dar valoarea finală a scăzut la 5,54 milioane euro. Partea din contract care ar putea fi subcontractată este de 44%.
În contract, sunt incluse servicii de elaborare de studii de mediu și a documentației necesare aplicațiilor pentru obținerea autorizațiilor necesare realizării proiectului, potrivit anunțului.
În plus, este vizată și ”asistența pe parcursul procesului de evaluare a impactului asupra mediului, inclusiv procedura de evaluare a mediului prin pregătirea raportului de mediu, pregătirea evaluării adecvate cu includerea cerințelor pentru obținerea avizului Natura 2000”, se arată în anunț.
ExxonMobil a cumpărat și servicii care vizează pregătirea planurilor și a programelor de atenuare relevante, participarea la consultările publice, asistența în abordarea comentariilor și a întrebarilor venite din partea autorităților competente și suport în obținerea autorizației de construire.
Dezvoltarea perimetrului Neptun – Zona de Apă Adâncă ar putea fi prima producție de hidrocarburi în ape de mare adâncime din România. Costurile unui astfel de proiect de producție gaze în zona de apă adâncă pot ajunge la câteva miliarde de euro. Perimetrul Neptun se află, de exemplu, la 200 km distanță de uscat, iar toată infrastructura, inclusiv conductele, trebuie construite.
Cea mai mare campanie de explorare în apele de mare adâncime din Marea Neagră a fost încheiată de ExxonMobil și OMV Petrom la începutul lui 2016, costurile de explorare depășind în total 1,5 miliarde dolari. Campania de explorare a dus la prima confirmare de gaze naturale în zona românească a Mării Negre.