Consumatorii, clienți persoane fizice și juridice, de gaze vor fi nevoiți să aștepte până la finalul anului pentru a primi compensații din partea companiilor distribuitoare de gaze pentru nerespectarea indicatorilor de performanță (depunerea documentației pentru autorizația de construcție în 90 de zile, racordare la rețeaua de gaze în 30 de zile, obligația de a răspunde cererilor de racordare în 10 de zile, etc.), stabilite printr-un ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Motivul: față de proiectul propus inițial de ANRE, actul normativ publicat miercuri în Monitorul Oficial, prevede un alt termen de intrare în vigoare al paragrafului care statutează că “realizarea obligației de plată a compensațiilor datorate se efectuează de către operatorul de sistem de distribuție automat”. Acesta va fi aplicat de la 1 octombrie 2018, în timp ce restul actului normativ va fi valabil după intrarea în vigoare a Ordinului președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 32/2017 pentru aprobarea Regulamentului privind racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale. Acesta are, la rândul său, ca termen publicarea în Monitorul Oficial al unei Hotărâri de guvern de abrogare a HG 1043/2004, prin care se adopta vechiul Regulament.
Ministerul Energiei a pus deja în dezbatere publică până pe 6 aprilie proiectul de HG, care foarte probabil va fi adoptat în zilele următoare.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Gigantul mondial al tradingului de mărfuri Trafigura a primit licență românească de furnizor de gaze de la ANREDe ce este important: Racordarea la rețeaua de gaze este una dintre cele mai îndelungate și birocratice proceduri, putând dura și mai mult de un an calendaristic.
Pentru a primi însă compensații, consumatorii “nedreptățiți” de distribuitori vor fi nevoiți să aștepte până pe 1 octombrie, când intră în vigoare respectivul paragraf, plus alte 60 de zile, acordate de ANRE ca termen de plată a compensațiilor. În cazul în care nu efectuează plata în termenul de 60 de zile, distribuitorul va fi obligat să achite dublul compensațiilor datorate, începând cu cea de-a 66-a zi și triplul acestora începând cu cea de 120-a zi de la care compensațiile devin scadente.
În plus, față de proiectul original, ANRE a majorat termenul de depunere a documentației pentru autorizația de construire de la 60 la 90 de zile de la încheierea contractului de racordare, reducând de la 45 la 30 de zile de la data emiterii autorizației de construire termenul de punere în funcțiune a noii instalați de racordare.
Cu alte cuvinte, de la 105 zile cât era în proiectul inițial, în textul publicat în Monitorul Oficial termenul de racordare a fost extins la 120 de zile (jumătate de an).
Și asta pentru că noul ordin publicat în MO stabilește că distribuitorii de gaze au obligația de a pune în funcțiune racordul unui nou consumator în maxim 120 zile de la data semnării contractului de racordare (90 de zile pentru obținerea autorizației de construcție plus alte 30 de zile pentru punerea în funcțiune), în caz contrar urmând a fi constrânse să achite acestuia despăgubiri, însă numai de la 1 octombrie 2018, obligația de plată a acestora va fi automată.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT ANRE vrea să impună un preț de ultimă instanță al gazelor în cazul înregistrării de dezechilibre comerciale sau fiziceCompensația pentru întârzierea depunerii documentației pentru autorizația de construire, respectiv punerii în funcțiune a noii instalații de racordare va fi una dublă și va consta dintr-o sumă fixă în valoare de 100 lei și una variabilă: 20 lei pentru fiecare zi de întârziere, începând cu a 91-a zi, respectiv 31-a zi de la data încheierii contractului de racordare, respectiv emiterii autorizației, dr nu mai mult de 60 de zile.
Aceleași prevederi sunt valabile nu numai în cazul racordării, ci și în cazul punerii în funcțiune a unor stații/post de reglare/măsurare.
Totodată, ANRE a decis că distribuitorii au obligația de a răspunde la sesizările scrise ale oricărui solicitant sau utilizator al sistemului de distribuție, cu privire la proiectarea, execuția, recepția și punerea în funcțiune a racordului și/sau a stației de reglare măsurare, în maximum 20 zile de la data înregistrării acestora.
Dacă nu vor face acest lucru, distribuitorii vor avea obligația să plătească utilizatorilor o compensație formată dintr-o sumă fixă în valoare de 10 lei și una variabilă: “2 lei pentru fiecare zi de întârziere, începând cu a 21-a zi de la data înregistrării sesizării/reclamației, dar nu mai mult de 60 de zile de întârziere.”
Ordinul ANRE mai introduce și un termen obligatoriu de 10 zile în care distribuitorii trebuie să răspundă unei cereri de racordare. În caz contrar, societățile de distribuție gaze vor fi obligate să plătească solicitantului compensații formate dintr-o sumă fixă în valoare de 20 lei și dintr-una variabilă:5 lei pentru fiecare zi de întârziere, începând cu a 11-a zi lucrătoare de la data primirii cererii de racordare, dar nu mai mult de 60 de zile de întârziere.
Ordinul ANRE mai introduce și un indicator specific de performanță privind respectarea termenului de emitere a avizelor tehnice de racordare sau a avizelor tehnice de principiu și a unui indicator specific de performanță privind respectarea termenului de realizare a studiului tehnico-economic ce însoțește avizul tehnic de principiu și compensațiile aferente.