Nuclearelectrica, evaluată pentru prima dată de Fitch, a fost încadrată la "investment grade", dar cu perspectivă negativă

Nuclearelectrica, evaluată pentru prima dată de Fitch, a fost încadrată la "investment grade", dar cu perspectivă negativă
scris 24 nov 2021

Nuclearelectrica, operatorul de stat al centralei nucleare Cernavodă, a fost evaluat pentru prima dată de agenția Fitch, primind ratingul "BBB-". Perspectiva asociată ratingului este una negativă.

Ratingul este similar cu cel acordat de Fitch României, fiind ultima ultima treaptă din categoria recomandată pentru investiții (investment grade). În aprilie 2020, Fitch a înrăutățit de la "stabilă" la "negativă" perspectiva asupra ratingului de credit pentru România.

Urmărește-ne și pe Google News
INFOGRAFICE Piața de electricitate spulberă record după record în România: preț mediu zilnic de 1.400 lei/MWh, preț orar de 1.905 lei/MWh CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Piața de electricitate spulberă record după record în România: preț mediu zilnic de 1.400 lei/MWh, preț orar de 1.905 lei/MWh

"Ratingul reflectă poziția puternică a Nuclearelectrica pe piață, în calitate de unic producător de energie electrică din surse nucleare din România, care acoperă aproximativ 20% din cererea de energie electrică a țării, un istoric operațional solid și un profil financiar puternic", potrivit Fitch.

Perspectiva negativă a Nuclearelectrica reflectă perspectiva ratingului suveran, deoarece calificativul companiei ar fi tras în jos de cel al României (BBB-/Negativ) în cazul unei retrogradări. Acest lucru evidențiază legătura strânsă dintre companie și stat, acționarul majoritar al Nuclearelectrica, conform criteriilor agenției de rating. 

"Nuclearelectrica operează două unități în baza unor licențe, care sunt valabile până în 2023 pentru Unitatea 1 și până în 2030 pentru Unitatea 2. Licențele sunt reînnoite la fiecare 10 ani, pe baza evaluărilor de securitate nucleară. Presupunem că licența pentru Unitatea 1 va fi reînnoită în 2023", afirmă Fitch.

Fitch se așteaptă ca Nuclearelectrica să păstreze profilul financiar solid în 2021-2024, cu un grad de îndatorare redus.

"Acest lucru se bazează pe așteptările noastre privind cheltuieli medii de capital anuale de aproximativ 200 de milioane de euro în această perioadă și o rată de distribuire a dividendelor de 100% începând cu 2022, peste așteptările companiei", adaugă Fitch.

Această distribuire sub formă de dividende a întreg profitul, la care se adaugă investiții substanțiale, va avea însă un impact negativ asupra fluxului de numerar liber în următorii ani, astfel că acesta va trece pe minus.

"Ne așteptăm ca societatea să continue să genereze fluxuri sănătoase de numerar din operațiuni, dar, în proiecțiile noastre pentru perioada 2022-2025, fluxul de numerar liber (free cash flow) va deveni negativ din cauza cheltuielilor de investiții și a ipotezei că rata de distribuire a dividendelor va fi de 100%. Cheltuielile de capital de aproximativ 1 miliard de euro în perioada 2021-2025 includ investiții legate de recondiționarea Unității 1, construcția instalației de detritiere a apelor grele și lucrările pregătitoare legate de construcția Unităților 3 și 4. Ne așteptăm ca cheltuielile de capital să fie parțial finanțate prin îndatorare", conform agenției.

Compania va începe în decembrie 2026 retehnologizarea Unității 1 Cernavodă, care presupune o investiție de până la 1,5 miliarde euro.

"Ne așteptăm ca indicatorii să se deterioreze ca urmare a opririi preconizate a reactorului Unității 1 pentru retehnologizare, din decembrie 2026 până în septembrie 2029. Acest lucru va reduce EBITDA, deoarece Unitatea 1 este responsabilă pentru puțin sub jumătate din volumele de producție de energie electrică ale companiei. De asemenea, retehnologizarea va crește semnificativ cheltuielile de capital. După reabilitare, compania se așteaptă să exploateze Unitatea 1 pentru încă 25 de ani", potrivit Fitch.

viewscnt
Afla mai multe despre
fitch
rating
perspectva rating
nuclearelectriva
rating nuclearelectrica
fitch romana